Jump to content

Photo

Wybór ramy

846 replies to this topic

#241 Gosc_szudri_*

Gosc_szudri_*
  • Gość

Posted 26 July 2009 - 13:04

Mam jeszcze wątpliwości co do rozmiaru niby rama 52 ale piszą ze na osoby 180-190cm
ja mam 173cm a obecnie śmigam na ramie 54/53(ostre/szosa)

jak na Twój wzrost to rama 56 a nawet 54 ta była na Ciebie za duża więc nie masz czego żałować 8-)

#242 xGx

xGx
  • Użytkownik
  • 458 posts
  • SkądWrocław

Posted 26 July 2009 - 13:04

Przecież to straszna kicha , a waga przy tym rozmiarze powala. Z drugiej strony przyzwoite aluminiowe ramy też kosztują niemałe pieniądze.

No właśnie o to chodzi by za dużo nie kosztowała obecnie mam różową strzałę "no name" ,która ma swoje lata i jest krzywa a kasy na alu cudo za bardzo nie ma

#243 JOKER

JOKER
  • Użytkownik
  • 79 posts
  • SkądKraków

Posted 08 September 2009 - 12:59

Witam wszystkich.
Od 3 lat jeżdżę sobie Cube Attempt.
Dołączona grafika
http://rowery.onet.p...mpt,sprzet.html

Rower ma ramkę aluminiową, Wszystko jest ładnie, jestem zadowolony. Jeżdżę dla siebie i się nie ścigam, aczkolwiek w ciepłym okresie potrafię jeździć 5 dni w tygodniu. Ostatnio siadłem na szosę kolegi (Giant TCR na karbonie) i już wiem na czym polega różnica. Rower na takiej węglowej ramce znacznie łatwiej się zbiera, jakby mniej ogranicza kolarza. Moc nie włazi w sprzęt tylko jest przez koła (też ma fajne mavic) przekazywana na asfalt.
Ameryki nie odkrywam.
Tak czy inaczej zaczynam chorować na karbon. :) Jednak ceny mnie przerażają. 3000 trzeba mieć. Aż tu nagle:
http://www.allegro.p...owa_zestaw.html

Wiem, wiem... rama noname. Be. Cena jednak jest naprawdę przystępna, w USA (ebay) bodajże 500 dolarów.
Ja nie muszę mieć gwarancji do końca życia ani napisu Fondriwest czy Colnago. Dlaczego mam jej nie kupować? Masa bardzo przyzwoita, kształty ładne. Bawię się w modelarstwo a siostra ma zacięcie i wykształcenie artystyczne więc mógłbym sobie ją pięknie polakierować w jedyny w swoim rodzaju sposób.
Problemem mogą się okazać parametry tej ramy. Czy ktoś na niej siedział? Czy ktoś wie jak ze sztywnością? Jeśli ten parametr ma lepszy niż średnioprzyzwoite aluminium to chyba warto się zainteresować.

#244 mariusz19

mariusz19
  • Użytkownik
  • 44 posts
  • SkądRadzyń Podlaski

Posted 08 September 2009 - 17:27

No właśnie jakie macie zdanie o tej ramie ? http://www.allegro.p...owa_zestaw.html

#245 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 08 September 2009 - 17:36

No właśnie jakie macie zdanie o tej ramie ? http://www.allegro.p...owa_zestaw.html

Całkiem dobra rama - sztywna, nieco gorzej tłumiąca wibracje. Kr1zje miał taką. Mówił, że jest przyzwoita, ale jego nowa Neo (taka jak moja) jest sztywniejsza i lepiej tłumi choć sporo lżejsza.
P.S. Koła w tym rowerze to legenda - FIR SRG 30 :shock: Ważą prawie 2 kg, ale mają szprychy kompozytowe. Z tego materiału są robione np. pedały Look, z tym, że na pewno te szprychy zawierają więcej karbonu niż Keo (30%). Obręcze...Rigida DP18. Te koła były produkowane od 1997 albo 1998 roku.

#246 JOKER

JOKER
  • Użytkownik
  • 79 posts
  • SkądKraków

Posted 08 September 2009 - 17:56

Czyli co? Brać? :) Widzę, ze kolega Karbon na karbonie zęby zjadł (oglądałem jego stronkę i trochę postów), zatem pojęcie na pewno ma.
Wstawiam zdjęcie, w razie jakby się zakończyła aukcja:
Dołączona grafika
Rama waży 1150gr, widelec 380gr.

Teraz uwaga: ebay chce 328 dolców za zestaw. Czyli przy obecnym kursie (poniżej 3zł) rama wychodzi naprawdę tanio, bo trochę ponad 1000zł.
http://cgi.ebay.com/...id=p3286.c0.m14

#247 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 08 September 2009 - 18:03

+ 25% opłat celnych od zadeklarowanej kwoty...chyba, że ktoś zadeklaruje <150$ co jest kwotą bezcłową. Kr1zje miał duży problem z tą ramą - paczka wysłana z Chin czyli zapłacił prawie 80% zadeklarowanej kwoty opłat celnych, potem okazało się, że przelotki są przynitowane odwrotnie, odsyłanie, cudowanie.

#248 Gosc_vmax_*

Gosc_vmax_*
  • Gość

Posted 08 September 2009 - 18:37

Nie chce nikogo urazić ale ta rama jest okropna .Jak widzę tą główke i ...Jeżeli pracuje jak karbon to może i warto .Może

#249 Jarek-LT

Jarek-LT
  • Użytkownik
  • 413 posts
  • SkądKolberg

Posted 08 September 2009 - 19:43

NAJTAŃSZA TANDETA jaką można spotkać teraz na rynku .......!!!!!!!!
SZlkane śmieci zabarwione na czarno i zasłonięte chińska kratką węglową..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
której włókno 3mm zrywasz palcami...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jarek-LT
LUXTECH

#250 JOKER

JOKER
  • Użytkownik
  • 79 posts
  • SkądKraków

Posted 08 September 2009 - 21:07

Może być i szklane, zasłonięte kratką. Jeżeli tylko masa jest prawdziwa a rama ma lepszą sztywność niż mój aluminiowy cube to można się zastanowić.
Jarek, miałeś to w rękach? Piłowałeś tą ramkę żeby twierdzić tak zdecydowanie, że ma szkło w środku? Pytam poważnie. To nie docinki :)

#251 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 09 September 2009 - 09:13

Na włóknie szklanym nie ma szans osiągnąć wagę 1150gr , jeśli waga jest prawdziwa. pozdr

#252 Gosc_szudri_*

Gosc_szudri_*
  • Gość

Posted 11 September 2009 - 21:09

A ja zastanawiam się nad tą ramą i są sprowadzane z Włoch z gwarancją i w dobrej cenie. Widelec stery tylko brać http://www.allegro.p...row_okazja.html

#253 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 posts
  • SkądRoztocze

Posted 11 September 2009 - 21:21

Jeszcze trochę i pół forum będzie jeździło na tych ramach ;-) może by tak w hurcie większą ilość zamówić?
Trochę szukałem na temat tej firmy i jak już gdzieś pisałem jest to jakaś włosko-amerykańska firma z niejasnymi jak dla mnie powiązaniami z Atalą. Udało mi się znaleźć też kilka zdjęć ram Whistle z tym, że sygnowanych logiem Atali, natomiast w ofercie Atali tych rowerów nie ma. Inna sprawa to miejsce produkcji ram, na jednych w okolicy suportu jest logo (nie naklejka) "made in china" a na innych nie ma. Zastanawiające to trochę.

#254 Gosc_szudri_*

Gosc_szudri_*
  • Gość

Posted 11 September 2009 - 21:36

Inna sprawa to miejsce produkcji ram, na jednych w okolicy suportu jest logo (nie naklejka) "made in china" a na innych nie ma. Zastanawiające to trochę.

A to ciekawe jednak ale jeżeli dojdzie do zakupu to się zapytam czy coś takiego widnieje hmhm

#255 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 11 September 2009 - 22:12

Włochy, USA, a kończy się na Azji. Widać m. in. po okolicach sztycy. Wszystko ok, ale Whistle wała kręci. Widelec z alu sterówką w tej cenie? Ta rama to konstrukcja sprzed 2 lat. Teraz nie robi się ram o masie 1150g.

#256 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Posted 11 September 2009 - 22:15

Włochy, USA, a kończy się na Azji. Widać m. in. po okolicach sztycy. Wszystko ok, ale Whistle wała kręci. Widelec z alu sterówką w tej cenie? Ta rama to konstrukcja sprzed 2 lat. Teraz nie robi się ram o masie 1150g.

No oczywiście - to samo malowanie było w katalogu 2007 nawet :) Pamiętasz Karbon jak miałem gorączkę na nią z centaurem... nawet dobrze, że nie wyszło... :)
Może w przyszłym roku się na pedal force rzucę :P

#257 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 posts
  • SkądRoztocze

Posted 11 September 2009 - 22:20

Ta rama waży właśnie 1150g :mrgreen:

#258 marceln

marceln
  • Użytkownik
  • 476 posts
  • Skąd3city

Posted 11 September 2009 - 22:58

Dwóch? Chyba 4 lata temu zaprezentowany był Addict, więc raczej chciałeś napisać 7,8-miu lat a nie dwóch :)

#259 JOKER

JOKER
  • Użytkownik
  • 79 posts
  • SkądKraków

Posted 16 September 2009 - 10:29

To tak źle?

#260 JOKER

JOKER
  • Użytkownik
  • 79 posts
  • SkądKraków

Posted 03 October 2009 - 19:38

Znalazłem aką oto ramę na allegro:
http://allegro.pl/sh...został wysłany.
Co to jest Sensa?

Znalazłem też połączenie karbonu z tytanem... rzadkie raczej.
http://allegro.pl/it...ull_karbon.html

Co powiecie?

Reply to this topic