Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybór ramy

846 odpowiedzi w tym temacie

#281 pawlos426

pawlos426
  • Użytkownik
  • 101 postów
  • SkądŚwiętokrzyskie

Napisano 02 maj 2010 - 09:58

A polecicie jakąś fajną ramkę tak do 350 max.?? Szukam na razie tak orientacyjnie.

#282 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 02 maj 2010 - 10:19

Pawlos, uwzględniając twój wiek - jeżeli rzeczywiście masz 13 lat, trudno będzie ci cos kupic, bo potrzebujesz ramę do małego roweru ( nie chcę pisać dziecięcego ). Rodzice mogą ci kupić w internecie, na allegro, którąs z nowych, przecenionych ram Ktm albo np. Bertin - zobacz sobie na allegro. Tyle, że to są właśnie rozmiary dla osób pewnie od ciebie starszych i tym samym wyższych.

#283 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Napisano 02 maj 2010 - 10:20

Chyba tylko Fort w tej cenie. Paweł Kępień z tego forum na takiej śmiga i sobie chwali chyba, ale mają bardzo zaniżoną rozmiarówkę.

#284 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 02 maj 2010 - 10:57

Jeśli na początek rower to może być Accent R001, czasem idzie coś dorwać na allegro, minus główka na 1".

#285 Gosc_K4m1l_*

Gosc_K4m1l_*
  • Gość

Napisano 03 maj 2010 - 00:57

Posiadam rame rozmiar 57.5 cm(nie slopingowana) . Przy mojej dlugosi nog-85cm jezdzi sie srednio. Jak mam ustawic siodelko i kierownice/mostek, aby bylo lepiej?Mam 178cm wzrostu. Dodam, ze wg obliczen wychodz 0,66x85=56,1 wiec moja rama jest o 1,5 cm za duza. Czy cen centymetr robi az taka roznice? A moze trzeba lepiej ustawic siodelko itp.?

#286 Xorlarrin

Xorlarrin
  • Użytkownik
  • 286 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 maj 2010 - 03:12

Jak dla mnie to nie 1,5cm, tylko znacznie więcej. Przy twoim wzroście klasyczna rama 55 to max (celowałbym w 54).

#287 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 03 maj 2010 - 09:28

No tak to jest jak się dobiera ramę na podstawie długości nogi... Nogą można się posiłkować, ale nie może być jako podstawa. Xorlarrin dobrze radzi, najlepiej skorzystaj z kalkulatora i wtedy się uśmiejesz jak wyjdzie Ci jeszcze krótsza rama.

#288 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 03 maj 2010 - 09:37

0,66x85=56,1

I nie używa się takich absurdalnych przeliczników. Inne wymiary są ważne. Wysokość na samym końcu. Poczytaj to forum i dopiero pytaj jeśli czegoś nie zrozumiesz. Tłumaczenie wszystkiego od początku nie ma sensu.

#289 pawlos426

pawlos426
  • Użytkownik
  • 101 postów
  • SkądŚwiętokrzyskie

Napisano 03 maj 2010 - 17:51

Dzięki za odpowiedzi ale już raczej nieaktualne.

#290 Elo78

Elo78
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 maj 2010 - 17:43

Panowie , może nie do końca ten dział , ale do rzeczy , aktualny numer do telefonu do Gromady bym potrzebował. Z góry dziękuje.

#291 Gosc_K4m1l_*

Gosc_K4m1l_*
  • Gość

Napisano 09 maj 2010 - 02:57

wiec tak:obnizylem siodelko,przesunalem je w poziomie o ponad 1 cm w strone mostka.Dodatkowo przesunalem bloki o pare mm. Jezdzi sie o niebo lepiej na tej duzej ramie. Znacie moze jeszcze jakies ewentualne zabiegi ? Chodzi mi o komfort jazdy.
PS czy zmiana nachylenia siodelka o jakies 5stopni(aktualnie poziomo) odciazy bardziej kregoslup?czy wplynie to na gorsza technike pedalowania? Po tej zmianie trzeba podwyzszac siodelko? moja rama: rura poz.57.5,pion. 57,dl.nog 85.

#292 fan911

fan911
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądŁódź / Łowicz

Napisano 09 maj 2010 - 06:26

ja przy wzroście 178 cm mam ramę 54. Jest idealna. Nie wyobrażam sobie, żeby była większa.

K4m1l - możesz kombinować, ale to i tak nie zastąpi prawidłowego wymiaru ramy. Wiem, czasem jest tak, że szosówkę kupuje się z przypadku i nie ma się wpływu na rozmiar (albo nie ma się świadomości tego), ale trzeba dążyć do tego, żeby optymalnie dobrać rozmiar. Inaczej wygoda będzie cierpieć.

Pozdrawiam

#293 dukez

dukez
  • Użytkownik
  • 60 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 maj 2010 - 18:36

siema, polecilibyście jakiś fajny set (rama + widelec) do 8 tys - max 10tys pln? Ważę ok 85-90kg, jestem amatorem z przywiązaniem do jak najmniejszej acz rozsądnej wagi roweru, ukierunkowanym na raczej dłuższa i spokojną jazdę.

Chciałbym nie przekroczyć wagi całości = 6kg, inne komponenty z zakończonego już projektu (na za dużej niestety ramie stanowiącej powod do nowych poszukiwan), to grupa Campa SR + Ciamillo GSL, koła Easton EC90, Deda Superzero + Presa, Keo blade, Scratch Nack...

Myślałem o CerveloR3, czy to dobry wybór? Może są jakieś ciekawsze alternatywy w tym dość ograniczonym budżecie? Moim marzeniem jest Parlee Z5 na jakichs ciekawych kołach ale to pierwszy projekt szosowy i postanowilem nie szalec za bardzo...

Dzięki z góry za pomoc tych bardziej oczytanych w temacie jak i praktykująych...:)

#294 Mati213

Mati213
  • Użytkownik
  • 153 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 maj 2010 - 18:46

Może są jakieś ciekawsze alternatywy w tym dość ograniczonym budżecie?

Nie rozśmieszaj mnie. Czego byś nie kupił w tej cenie, będzie bardzo dobre. Wybierz to, co ci się najbardziej podoba i będziesz zadowolony.

#295 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 12 maj 2010 - 19:54

siema, polecilibyście jakiś fajny set (rama + widelec) do 8 tys - max 10tys pln? Ważę ok 85-90kg, jestem amatorem z przywiązaniem do jak najmniejszej acz rozsądnej wagi roweru, ukierunkowanym na raczej dłuższa i spokojną jazdę.

Chciałbym nie przekroczyć wagi całości = 6kg, :)

Ważysz ok. 90 kg, i chcesz jezdzić amatorsko po polskich, dziurawych drogach na rowerze ważącym 6 kg ? :)

Powodzenia :)

#296 dukez

dukez
  • Użytkownik
  • 60 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 maj 2010 - 22:52

no cóż, śmiem twierdzić że z takim budżetem można co najwyżej myśleć o czymś dobrym a nie bardzo dobrym :)
Chodzi przy tym o jakąś uznaną markę z tradycjami i ramę o raczej tradycyjnych kształtach....
Moja obecna, za duża rama, to Bianchi 928. Przy zmianie na mniejszą chciałbym przeskoczyć od razu na coś lepszego ale bez szaleństw żeby w kolejnych latach móc cieszyć się efektywnym upgradem.

Kolego życzliwy - wydaje mi się, że 6kg rower szosowy na mocnych komponentach nawet pod moje 90kg dupsko to żaden wyczyn ani ryzyko w obecnych czasach.
Rama ok. 1kg bez limitu wagi, koła z limitem 130kg, pancerny osprzęt DEDY też bez limitów, hample dużo mocniejsze od SR... Czy nie za bardzo się o mnie troszczysz?
Z powodzeniem katuję MTB 7,4 kg od 3 lat z hakiem i wyobraź sobie że rower ma się cały czas dobrze...

Panowie, uprzejmie proszę o jakieś konkretne propozycje bo w szosie jestem ciągle zielony...
Czytam zachodnie fora i widzę po wypowiedziach, że z ram od 3 tys EUR można brać praktycznie każdą w ciemno...Tu jednak budżet szoruje nieco bardziej przy glebie i wybór nie jest już tak prosty...

Dzięki

#297 Jarek-LT

Jarek-LT
  • Użytkownik
  • 413 postów
  • SkądKolberg

Napisano 13 maj 2010 - 06:09

Tak DUKEZ -odwieczny problem złego doboru ramy , BIANCHI był ładny - ale co z tego skoro za duży.
Napisz swój wzrost , prześledz kalkulatory szosowe , ustosunkuj się do przeznaczenia roweru -- wyłącznie wyścigi
-- wyścigi/treningi
-- treningi /wyścigi
-- turystyka/treningi/przejażdzki.
Na dobry początek chociaż tyle skomentujemy , chyba że świadomie i przyzwoicie znasz już rozmiar ramy. Oczywiście widniejący napis z rozmiarem ramy wsadzić możesz sobie w buty. Najważniejszym wymiarem jest dł. rury głównej górnej mierzonej w poziomie C-C w rzeczywistości - nie na zdjęciach czy słowach wypowiedzianych przez serwującego ramę.......
DLA przypomnienia czy to sloping czy rama tradycyjna - kąty geometrii ramy są takie same .Różnica jest tylko i wyłącznie w wyglądzie opadającej rury górnej ku siodłowi.
Jarek-LT
LUXTECH
-------------------------

#298 dukez

dukez
  • Użytkownik
  • 60 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 maj 2010 - 08:33

Jarek, rady może i dobre ale w moim przypadku mało praktyczne. Rama potrzebna do turystyki i przejażdżek ale przy mojej wadze mogę zapomnieć o komfortowej konstrukcji bo będzie wydaje mi się za mało sztywna. Potrzebna zatem rama conajmniej semi-racingowa.

Jeśli chodzi o wymiary - mam 180cm wzrostu, dość długie nogi, b krókie ręce no i dość pokaźny bęben. Bianchi w rozmiarze 56 ma 57cm w poziomie i przy b krótkim mostku (90mm) i kierze o krótkim zasięgu (Deda Presa) jestem zdecydowanie za bardzo wyciągnięty - brakuje ok 2cm do komfortowej pozycji.
Potrzebuję zatem ramy o długości ok 54-54,5cm bo wtedy mógłbym też wydłużyć mostek do 100mm dla poprawienia balansu w sprintach. Problem w tym że wysokość główki w tym rozmiarze ram jest już zdecydowanie za niska do długich nóg i brzucha. Do w miarę komfortowej pozycji dla mnie (kiera 8-10cm niżej niż siodło) będę musiał napakować z 3 - 4 cm podkładek pod mostek.
Rama o komfortowym przyznaczeniu z podyższoną wysokością główki (np takie Cervelo RS) była b dobrym rozwiązaniem z tym że tu wracamy do pukntu wyjścia - za mała sztywność konstrukcji "turystycznej" pod moją wagę...

Wolę już zatem dowalić podkładek pod mostek i mieć coś sztywniejszego co będzie się sprawować podemną w miarę OK. Myślałem zatem o Cervelo R3, Colnago CLX, Wilier Trestina LE Roi...
Takim ideałem bez potrzeby kombinowania było by Parlee Z5 w wersji "tall" i rozmiarze M ale niestety nie ten budżet jak już wspominałem...
Myślałem też o Canyonie - dosyć krókie i komfortowe a przy tym sztywne i lekkie - ogólnie chwalone ramy, tylko co ja zrobię że mi się tu napis nie podoba...:)

#299 Jarek-LT

Jarek-LT
  • Użytkownik
  • 413 postów
  • SkądKolberg

Napisano 13 maj 2010 - 10:24

NO cóż --życie to próba wyborów i kompromisów........Teraz robię ramę LUXTECHA pod----110kilo z różnymi wytycznymi, wszystko jest do realizacji......ale to tylko LUXTECH.
RAMA będzie srebrna z czarnymi napisami.
Jarek-LT ;-)

#300 Zawrom

Zawrom
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 18 maj 2010 - 19:28

Czy ktoś może coś więcej powiedzieć na temat tej ramy Scott Speedster S10 - 2010

Dodaj odpowiedź