Jump to content

Photo

Wybór ramy

846 replies to this topic

#301 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 18 May 2010 - 19:56

migdal takową posiada...
  • Sajgon_95 likes this

#302 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 posts
  • SkądRoztocze

Posted 18 May 2010 - 20:03

Jeśli chcesz kupić tą ramę po tej cenie to może zastanów się czy, nie dołożyć kilka zł i nie kupić całego roweru S50. Poza malowaniem te ramy niczym się nie różnią, a sprzedając cały osprzęt na pewno taniej wyjdzie. Co do ramy to solidna i sztywna, nie powinno być z nią żądnych problemów. Ładnie szlifowane spawy, ogólnie dla oka ramka też przyjemna.

#303 Zawrom

Zawrom
  • Użytkownik
  • 324 posts
  • SkądRacibórz

Posted 18 May 2010 - 20:12

A coś takiego ?Trek 2.5

#304 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 posts
  • SkądRoztocze

Posted 18 May 2010 - 20:23

Skoro rozglądasz się za ramami w takiej cenie to ja na Twoim miejscu dołożył bym 400zł i kupił Whistle Crow. Chyba że masz opory przed karbonem to wtedy bym szukał czegoś fajnego na allegro. Wg mnie kupowanie samych ram tych bardziej znanych marek i to po cenach producenta to średni interes. Takie ramy można kupić znacznie taniej.
A z tych dwóch ja brałbym Scotta

#305 Zawrom

Zawrom
  • Użytkownik
  • 324 posts
  • SkądRacibórz

Posted 18 May 2010 - 20:41

...Chyba że masz opory przed karbonem...
I właśnie tu jest ta sprawa . Moja waga w porywach 88 kg i dlatego rozglądam się raczej za alu. Chyba że ktoś przekona mnie do karbonu

#306 marceln

marceln
  • Użytkownik
  • 476 posts
  • Skąd3city

Posted 18 May 2010 - 21:16

Jak chcesz koniecznie alu to dołóż parę groszy i bierz Canyon'a Ultimate AL. Pro tour tested ;) Gilbert przejeździł na niej początek sezonu, raz wygrał i był pare razy w czołówce, więc jeśli on na tę ramę nie narzeka to ty też nie powinieneś ;)

A no i ta rama jest sztywniejsza od legendarnego CAAD'a 9 od Cannondale'a ;) Przynajmniej wg testów ;)

#307 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 posts
  • Skądwa-wa

Posted 18 May 2010 - 21:30

I właśnie tu jest ta sprawa . Moja waga w porywach 88 kg i dlatego rozglądam się raczej za alu. Chyba że ktoś przekona mnie do karbonu

ej tam, bez przesady, przecież karbon nie jest aż tak delikatny ;)

#308 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1,343 posts
  • SkądWarszawa

Posted 19 May 2010 - 01:04

siema, polecilibyście jakiś fajny set (rama + widelec) do 8 tys - max 10tys pln? Ważę ok 85-90kg, jestem amatorem z przywiązaniem do jak najmniejszej acz rozsądnej wagi roweru, ukierunkowanym na raczej dłuższa i spokojną jazdę.

To podobnie jak ja - kupiłem do tego celu ramę Specialized Roubaix S-Works - super wygodna, lekka, wytrzymała.

Myślałem o CerveloR3, czy to dobry wybór?

Tez niezły - gdybym nie kupił Speca brał bym to Cervelo, ale u mnie decydowała wygoda przed wagą. Jeden koleś na Allegro ma taką za 7 tys. w rozmiarze 56cm.

#309 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 posts
  • SkądPruszków

Posted 19 May 2010 - 20:42

Z powodzeniem katuję MTB 7,4 kg od 3 lat z hakiem i wyobraź sobie że rower ma się cały czas dobrze...

Tylko po co Ci tak lekki rower skoro ważysz 90 kg? ;) Zrzuć ze 2 kg i kup sobie rower warzący 8 kg. Wyjdzie na to samo :)

#310 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 20 May 2010 - 18:44

Z powodzeniem katuję MTB 7,4 kg od 3 lat z hakiem i wyobraź sobie że rower ma się cały czas dobrze...

Tylko po co Ci tak lekki rower skoro ważysz 90 kg? ;) Zrzuć ze 2 kg i kup sobie rower warzący 8 kg. Wyjdzie na to samo :)

Widzę, że nie jeździłeś jeszcze na lekkim rowerze, więc piszesz to co Ci się błędnie wydaje.

#311 p-a-w-e_l

p-a-w-e_l
  • Użytkownik
  • 3 posts
  • SkądWrocław

Posted 26 May 2010 - 14:19

Witam wszystkich użytkowników,

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad złożeniem jakiejś szosy , (do tej pory jeździłem rowerem trekingowym) Chcę zacząć od jakiejś ramy tak do 1500zł, myślę o jakiejś używce do której pomału będę dokupywał resztę części.

Znalazłem coś na allegro i proszę o jakieś opinie :
trek madame 5.2
Wilier Triestna - mam 187 cm więc może być trochę za mała ?
Kinesis racelight tk2
Bianchi

Jak znajdę coś jeszcze to postaram się umieszczać linki

Pozdrawiam ;-)

#312 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 posts
  • Skądwa-wa

Posted 26 May 2010 - 16:58

Ja bym brał treka albo bianchi. Z tym że bianchi może byc powypadkowa bo podejrzany ten odprysk, za to trek bez widelca... chyba trek był by najlepszym rozwiązaniem, choc ta bianchi też kusząca (i ładniejsza moim zdaniem)

#313 tymon

tymon
  • Użytkownik
  • 168 posts
  • SkądPiekary Śląskie

Posted 26 May 2010 - 22:17

trek madame 5.2

Wybacz, nie mogłem się powstrzymać :lol: :lol: :lol:

A tak poważnie, to wg mnie ten odprysk na Bianchi dyskwalifikuje tą ramkę, za kinesisem chyba nic nie przemawia na + porównując do 3 pozostałych. Ja bym kupił treka o ile to co jest napisane w aukcji jest prawdą.

#314 Mac

Mac
  • Użytkownik
  • 418 posts
  • SkądPuławy

Posted 26 May 2010 - 23:52

Ten odprysk w Bianchi to nic, pęknięcie lakieru i to jeszcze w taki charakterystyczny sposob na ramie karbonowej to bardzo podejrzana sprawa (m.in. Gump tak miał w swoim specu). Rama raczej wadliwa (pęknięta). Ten sam gość ma na aukcji 2-gą i jest tak samo pęknięty lakier. Ramy piękne ale chyba z jakiegoś zagranicznego demobilu.

#315 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 posts
  • Skądwa-wa

Posted 27 May 2010 - 00:08

W takim razie pozostaje jedynie trek. Bo ten wilier raczej nie ma co się z nim równać (to rama alu)

#316 nergamel

nergamel
  • Użytkownik
  • 29 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 May 2010 - 14:57

Ja od tego gościa od treka kupiłem jakiś czas temu używanego full-a mtb i niestety amortyzator (SID) miał uszkodzony tłumik o czym sprzedawca nie wspomniał... Nie da się z nim targować, warto poczekać aż ją wystawi na licytację.

#317 p-a-w-e_l

p-a-w-e_l
  • Użytkownik
  • 3 posts
  • SkądWrocław

Posted 30 May 2010 - 18:29

Znalazłem jeszcze ramę felt... ?

Felt ca1

#318 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 30 May 2010 - 19:47

Na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad czymś takim:

http://www.sklep.eur.../_info/?id=2816

No chyba, że koniecznie chcesz ramę z tylnim widelcem karbonowym. Ale taniej jak za 1,9 - 2 tyś nowych rzeczy raczej nie dostaniesz - willier triestina albo basso reef - oba masz na allegro. Jak byś się chciał wyróznić to na allegro maja fajne ramy Marina za 1,6 tyś. Ja bym się jeszcze rozejrzał za Scottem lub Trekiem z poprzednich lat.

#319 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 posts
  • SkądPruszków

Posted 31 May 2010 - 13:22

No właśnie Basso Reef. Rozważam zakup tej ramy. Co o niej sądzicie? Ewentualnie co jeszcze możecie polecić z ram z karbonowym tyłem w podobnym przedziale cenowym?

#320 p-a-w-e_l

p-a-w-e_l
  • Użytkownik
  • 3 posts
  • SkądWrocław

Posted 01 June 2010 - 18:01

Dzieki wszystkim za pomoc,
Kupiłem ramę trek madone 5.2, wyglą da jak nówka żadnych śladów użytkowania , myślę że to była dobra okazja i dobry wybór, poszła za 1300zł ;-)

Reply to this topic