Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybór ramy

846 odpowiedzi w tym temacie

#341 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 28 lipiec 2010 - 15:33

Jakiś kompleksik ?

Otóż nie kupie już roweru na ramie alu, bo:
- nie
- jeździłem i jeżdżę rowerem na stalowej ramie
- alu daje słaby komfort jazdy - drgania

Dla Author, Kellys również ramy karbon klepie chińczyk. Ktoś cię oszukiwał przez całe życie, teraz powinieneś mi być wdzięczny za uświadomienie.

Twoja wypowiedź nic nie wnosi do tematu. Jak miałbym jezdzic na starej przemalowanej gazeli z manetkami na ramie, to wolałbym juz porządną rame alu z klamkami i dobrym widelcem karbonowym. Jezdziłem na stalówkach i żeby az taka super róznica w tłumieniu była, to nie zuwazyłem. Zauwazyłem natomiast różnicę w wadze i ramy i roweru. Stal ma swoje zalety, i alu ma swoje zalety. Alusa można kupic tanio i po 5 - 6 latach ( lub dłużej ) wymienić sobie na coś nowego.

Dla ciebie korzyśc z czytania postów, jak widzę, jest taka, że powiększasz sobie zasób słownictwa - hm, ,,uświadomienie'', czytaj dalej, czytaj... A co do kompleksów - byle głupek jak wejdzie na to forum i poczyta posty twoje i paru innych tobie podobnych, to tylko swoje kompleksy może leczyc.

#342 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 28 lipiec 2010 - 18:18

Czyli podsumowując, albo ktoś podziela twój punkt widzenia albo jest debilem ?

Chciałbym rozwinąć jakąś rzeczową dyskusję z twoją osobą, bo poglądy masz ciekawe, nie wiem tylko czy umysłowo udygam twój poziom.

#343 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 28 lipiec 2010 - 18:50

Kolego sposób twojego logicznego rozumowania jest po prostu powalający.
Nie wysilaj się, nie dasz rady.
I tyle, nie gadam z tobą, nie ma sensu, poza tym wątek jest zaśmiecony.

#344 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 28 lipiec 2010 - 19:01

Lubie mieć ortodoksyjne poglądy bo wyzwalają ciekawą energię dyskusji. Szkoda, że kiedyś normalnie potrafiłeś odpowiedzieć na moje i nie tylko pytania i posty.

Stal ponad wszystko!*

*jak mi pęknie, zmienię zdanie

#345 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 lipiec 2010 - 19:06

Jak miałbym jezdzic na starej przemalowanej gazeli z manetkami na ramie,

Z łaski swojej , zejdź z Gazeli bo nie wiesz nawet co piszesz, mam Treka alu do porównania i trzesie franca jak diabli, zwłaszca karbonowy widelec Bontragera z wysokiej półki , napiernicza po łokciach zamiast tłumić.

Mam Gazele na Reynoldsie i co ?? tłuke kilometry aż iskry idą i mnie przynajmniej kręgosłup nie boli . A sztywność zaostawmy dla przecinaków z ambicjami.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#346 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 28 lipiec 2010 - 19:10

Majsterklepka, zejdź ze mnie z łaski swojej....

#347 Bagno

Bagno
  • Użytkownik
  • 42 postów
  • SkądWrocław

Napisano 28 lipiec 2010 - 19:32

Panowie spokojnie.. Z tego co wiem ramy karbonowe Felta robią na Tajwanie. Jest nawet napis na niej informujący o tym. Poza tym Felt również odnosi bardzo duże sukcesy w triathlonie i ramy mają jedne z lepszych.
Drugą sprawą jest kwestia ceny. To prawda, że gdyby Trek 2.1 kosztował 3tys. wziąłbym raczej jego. Jednak wystawiony jest za 4799zł z jakimś możliwym rabatem, pytanie z jakim? Felt po obniżce stoi po 5tys. Pytanie czy po obniżce Treka różnica będzie wynosić więcej niż 500zł.. Szczerze w to wątpię. Biorąc pod uwagę te dwie ramy i różnicę w osprzęcie wybór wydaje się prosty. Ale wciąż czekam (i czytam) na dalsze konstruktywne opinie.

Pozdrawiam.

#348 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 29 lipiec 2010 - 04:55

Masz circa 5000 na rower. Do wyboru karbonowego Felt'a i aluminiowego Trek'a. Obydwie ramy nie są zrobione w USA, za karbonem przemawia większa sztywność, b. dobre tłumienie drgań, potencjał przy przyszłych upgrejdach sprzętu, kół itp. Rama alu to ograniczenie. Choćbyś zapodał koła za 2000$, Dura-Ace, kokpit z monokoku to i tak odczucia będzie psuła ta aluminiowa rama.

Jak wspomniałem, nie polecam ram aluminiowych, szczególnie gdy ktoś stoi na rozdrożu alu czy karbon.

Jeździłem na ramie alu Trek'a (SLR aluminium), demie Kellys 9.9 (carbon), Spec Roubaix (carbon), Gazelle (Reynolds 531c stal), Raleigh (Reynolds 18-23 CrMo stal). Z tych wszystkich rowerów najlepiej jeździło się pod względem komfortu, odczucia sztywności, tłumienia drgań na ramach wykonanych z carbon'u. Najgorsze jest aluminium + plus widelec Bontrager'a, jak wspomniał Spike - trzepie, podziwiam ludzi, którzy na ramach alu biją więcej niż 100km dziennie. Dla mnie to masochizm.

#349 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 lipiec 2010 - 06:15

owszem przyjemnie jest na gładkiej idealnie asfaltóweczce , ale takie są rzadkością.

Co ciekawe ostatnio drogowcy raczą nas dziwnym asfaltem porowatym, z innej strony jest mase pękniec, i nawet Bizz Kill sobie nie radzi.
P.S.
Myślałem że to tylko moje odczucia sa że karbonowe widelce są twarde , a cr-mo ciężko kupić coś sensownego pod a-head ( accent odpada )

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#350 Gosc_Fan Treka_*

Gosc_Fan Treka_*
  • Gość

Napisano 29 lipiec 2010 - 19:17

Mam dylemat brać rower na ramie alu czy alu+ tylny widelec carbon?
Chodzi mi głównie oto czy ten tylny widelec wytrzyma jazde po naszych drogach?

#351 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 29 lipiec 2010 - 19:54

Spike, jeśli mogę wtrącic, Bontrager nigdy nie był z górnej półki... to masówka pod TREKA.

#352 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Napisano 29 lipiec 2010 - 19:57

Przesiadłem się z w miarę jakościowej ramy stalowej (columbus aelle) na alu z widelcem alu/karbon i za nic nie wróciłbym do stali. Okej, bardziej trzęsie, ale kupiłem wygodniejsze siodełko i jest cacy, widelec przedni tłumi równie dobrze jak stalowy o ile nie lepiej. A różnica w wadze jest ogromna, poprzedni zestaw rama+widelec ważył 3,5 kg, teraz jakieś 1,8-1,9 jest.

#353 Gosc_Fan Treka_*

Gosc_Fan Treka_*
  • Gość

Napisano 29 lipiec 2010 - 20:11

Dominik ale mi chodzi o ramę z tylnym widelcem karbonowym.
Zgodzę sie z tym że warto mieć przedni karbonowy ale niewiem jak sprawa ma sie z tylnym.

#354 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 29 lipiec 2010 - 20:21

Spike, jeśli mogę wtrącic, Bontrager nigdy nie był z górnej półki... to masówka pod TREKA.

Opony ma dobre.

#355 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 29 lipiec 2010 - 20:23

ale niewiem jak sprawa ma sie z tylnym.

Jak masz kupić ramę full alu to lepiej już kup alu z tylnym trójkątem albo jego częścią z carbonu. Jepiej będzie tłumić.

#356 Gosc_Fan Treka_*

Gosc_Fan Treka_*
  • Gość

Napisano 29 lipiec 2010 - 20:27

Właśnie oto mi chodzi bo mam rowerek na oku właśnie na ramce alu + tylny widelec karbon boję się tylko o jej wytrzymalość.

#357 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 29 lipiec 2010 - 20:37

Wytrzymałość elementów carbonowych bedzie taka jak carbonu. Reszta tak jak to aluminium, trącisz - wgnieciesz.

#358 Gosc_Fan Treka_*

Gosc_Fan Treka_*
  • Gość

Napisano 29 lipiec 2010 - 20:43

No ale na dziurach to chyba wiekszą wytrzymałość ma aluminium?
Niechodzi mi oto że walnie się o coś solidnie bo tego to żadna rama niewytrzyma.

#359 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 29 lipiec 2010 - 20:56

No ale na dziurach to chyba wiekszą wytrzymałość ma aluminium?

Zarówno mając stalówkie, aluminium czy carbon przejedziesz po dziurach. Mogą koła odmówić posłuszeństwa a nie rama. Wbrew pozorom prędzej nadda się aluminium niż carbon, to ono się wgniecie podczas gdy carbon pozostanie w dobrym stanie oczywiście nie na dziurach ale np jeśli rower upadnie na bok i trafi top tube w kamień.
Stal pominę bo to jasne że wytrzyma :-D

Niechodzi mi oto że walnie się o coś solidnie bo tego to żadna rama niewytrzyma.

Stal wytrzyma więcej niż Ci się wydaje. Aluminium potrójnie cieniowane bardzo mało wytrzymuje. Carbon jak pisałem, mimo swej "plastyczności" jest przecież bardzo sztywny i również wytrzymały.

#360 Gosc_Fan Treka_*

Gosc_Fan Treka_*
  • Gość

Napisano 29 lipiec 2010 - 21:09

Co do tej stali to wiem że dużo jest wstanie wytrzymać ale niewszystko.
A jak z żywotnością będzie takiej ramy?? 4 5 lat i do wymiany?

Dodaj odpowiedź