Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybór ramy

846 odpowiedzi w tym temacie

#361 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 29 lipiec 2010 - 21:27

Zależy ile jezdzisz, gdzie i ile ważysz. Ale na dobrej ramie alu możesz jeździc i dekadę, a nawet dłużej. Poza tym niektóre firmy dają tzw. wieczystą gwarancję.

#362 Zawrom

Zawrom
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 29 lipiec 2010 - 21:36

Podpinam się pod temat. Ostatnio byłem w jednym ze sklepów rowerowych (wydaje mi się iż bardzo dobrym ) Rozmawiałem o zakupie nowej ramy do moje roweru ( teraz mam accent via montana). Poradzili mi abym jak już chcę mieć ramę karbonową to całą a nie połączenie alu z tylnym widelcem karbonowym. Takie ramy wg. ich opinie szybko się "wyklepują" i rower zaczyna pływać. Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie i tylko zgłaszam zasłyszaną opinię. Acha ja ważę w porywach 85 kg. i robię nie wyczynowo ok 8 tyś km

#363 Gosc_Fan Treka_*

Gosc_Fan Treka_*
  • Gość

Napisano 29 lipiec 2010 - 22:01

No moja waga to coś koło 75 kg ale dawno sie ważyłem więc niewiem dokładnie, rocznie robie około 15k km i w okolicy niemam jakiś szczególnie dobrych dróg.
Ale i tak bedzie gwarancja więc jak coś to reklamacja a cena roweru jest zachecająca.

#364 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 29 lipiec 2010 - 22:36

Takie ramy wg. ich opinie szybko się "wyklepują" i rower zaczyna pływać.

A to niby dlaczego? Bo połączenie górnych piór tylnego trójkąta z dolnymi piórami ( przy założeniu że górne są carbo) nie jest "na sztywno"? Nie mam pojęcia...
Może chodziło o fakt że rama nie jest za sztywna i lubi sobie "powężykować"?

Ja słyszałem pochlebne opinie o alu-carbonach. Ale oczywiście o dobrych ramach pokroju Bianchi Nirone.

No moja waga to coś koło 75 kg

To coś tak jak ja w ciuchach. Nie miałbym oporów przed alu-carbonem, sam swego czasu takowego szukałem ale fundusze i brak szczęścia w poszukiwaniach zaowocowały wybraniem świetnego aluminium 3xbutted + full carbon widelec. Nie narzekam. Jak masz na oku dobrą ramę w dobrej cenie to bierz bo ja uważam że się nie zawiedziesz na niej. Skoncentruj się aby sobie dobry rozmiar dobrać.

Zależy ile jezdzisz, gdzie i ile ważysz. Ale na dobrej ramie alu możesz jeździc i dekadę, a nawet dłużej. Poza tym niektóre firmy dają tzw. wieczystą gwarancję.

Zgadza się. Wieczysta gwarancja to chyba tylko na pierwszego właściciela z tego co wiem. Wiec używki by odpadały..

#365 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 lipiec 2010 - 22:42

Spike, jeśli mogę wtrącic, Bontrager nigdy nie był z górnej półki... to masówka pod TREKA.

Chodzi mi o model widelca ten z pierwszej półki drogi jak diabli a tylko na gładkim asfalcie widać co potrafi.
Teraz dali mi najnowszy model , hm moze sie przejade na nim tylo se dużo żelu wezme do rękawiczek hehehehe

Karolcio , a ta Via to zła jest ??? jeśli zmienisz to na ful karbon, zgadza sie te z klejonymi widełkami to chybryda , nie polecam .

no i w zyciu jest prosta zasada - im lżejsza rama tym mniej musisz ważyć, tak samo koła.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#366 Zawrom

Zawrom
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 30 lipiec 2010 - 11:18

...a ta Via to zła jest ???....

Nie narzekam na nią.Chociaż nie mam zbyt wielkiego doświadczenia . Jest to moja druga rama. Pierwsza to była stalówka która ważyła ok 3,2 kg ! Teraz też się rozglądam za czymś nowym. I też mam problem alu czy carbon. I chyba wybiorę alu ale decyzja ta nie jest jeszcze ostateczna.

#367 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 31 lipiec 2010 - 12:56

Taka stalówka potrafi znieść lekkie katowanie.

Testy wytrzymałości z poczuciem humoru:

#368 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 09 wrzesień 2010 - 20:29

W związku z tym, że mój tata zmienia ramę w styczniu, to "stara" będzie moja.
TREK 2000 http://www.roadcycli...k-2000/867.html
jakieś opnie ??? Wiem wiem, za darmo będę miał i nie ma co narzekać, ale ciekaw jestem waszego zdania.
Do tego dojdzie jakaś grupa, prawdopodobnie Ultegra lub Rival, jakieś ładne kółka i całość będzie ok jak myślicie ?

#369 Gosc_bartek86_*

Gosc_bartek86_*
  • Gość

Napisano 11 wrzesień 2010 - 15:25

Co sadzicei o ramie Cervelo S1 ??? b.droga aluminowa rama-- w opisie pisze:

"rama S1 umożliwia zbudowanie najtańszego roweru nie ustępującego poziomem innym rowerom ProTour. Jest to również rama, na której zawodnicy wygrywali wyścigi Paryż – Nicea, Liege – Baston – Liege, Tour de l’Avenir i wiele innych.

Dzięki rurom o zmiennej grubości (Smartwall) oraz dużej, ale zapewniającej komfort sztywności S1 przewyższa niejedną profesjonalną ramę, nawet wykonaną z carbonu. Nic dziwnego, że wielu profesjonalnych kolarzy używa S1 jako roweru treningowego"

Czy faktycznie dorówna ramom karbonowym w sztywnosci ?? :-/

#370 marceln

marceln
  • Użytkownik
  • 476 postów
  • Skąd3city

Napisano 11 wrzesień 2010 - 16:08

w sztywności możliwe, w wadze nie.

#371 Gosc_bartek86_*

Gosc_bartek86_*
  • Gość

Napisano 11 wrzesień 2010 - 16:37

waga i tak bedzie zadowalajaca przy rozmiaze 51 :-) tylko cena chyba lekko przegieta
Jeste przed zakupem ramy na przyszły sezon do wydania okło max 6 tys.
sam jeszccze nie wiem czy aluminowa czy karbonowa . Tyle róznych opini metlik w głowie :shock:

#372 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 11 wrzesień 2010 - 16:51

Co sadzicei o ramie Cervelo S1 ??? b.droga aluminowa rama

Czy faktycznie dorówna ramom karbonowym w sztywnosci ?? :-/

Jeśli chcesz poczuć smak roweru z ramą aero to warto się zastanowić. czytałem jakieś testy w sieci i opinie na temat sztywności były różne. Masa tej ramy również nie jest zbyt niska, końcu profile kropli wykonane z alu swoje ważą. Teraz aby utrzymać wagę na jakiś akceptowalnym poziomie 7-8 kg będzie trzeba władować grupę Ultegra albo Chorus plus koła o masie poniżej 1300g.

Druga alternatywa ramy alu to Cannondale Caad 9. Caad 10 narazie nie jest dostępny. O sztywności komforcie tej ramy pisza same ochy i achy - warto zaryzykować.

Za 6,4k spokojnie możesz kupić ramę karbonową Canyon Ultimate CF SLX Evo (najwyższy model)
http://www.canyon.co...ike.html?b=1955

lub za 5,7k Ultimate CF SLX
http://www.canyon.co...ecs.html?b=1931

Obydwie ramy ważą poniżej 900g i jeśli chodzi o wykonanie to absolutny top.

#373 Gosc_bartek86_*

Gosc_bartek86_*
  • Gość

Napisano 11 wrzesień 2010 - 19:22

ciekawe jak wage ma ta rama cervelo s1 :-) waga nie jest az dla mnie tak istotna :-) raczej profesjonalnie scigac sie nie bede tylko bede startowal w maratonach :-)
Wyczytałem w necie ze waga to 1400g tylko nie wiem dla jakiego rozmiaru i czy z widelcem czy bez. ale mysle ze bez 8-) wole troche wiecej a sztywniej. Treaz mam rame co z widelcem wazy 2700 g to jest dopiero waga ciezka :mrgreen:

#374 Gosc_mazi361_*

Gosc_mazi361_*
  • Gość

Napisano 12 wrzesień 2010 - 08:51

Co myślicie o tej ramię
http://aukcjewp.wp.p...1224740192.html

Składam czasówkę. Może jakieś sugestie do innych modeli.

#375 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 12 wrzesień 2010 - 09:28

Jeśli chcesz tani węgiel to kup sobie ramę Hong-fu. Sprzedają identyczne ramy za pół ceny RDX.
Tu masz http://www.hongfu-bi...class.asp?Id=15

#376 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 12 wrzesień 2010 - 19:00

Ale raczej nie za pół ceny. ''Raczej'' - bo link mi nie działa.

#377 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 12 wrzesień 2010 - 20:21

Mi też nie działa ale po przedpołudniem szła. Coś mają z serwerem porobione.

#378 xanavi

xanavi
  • Użytkownik
  • 136 postów
  • SkądStarachowice

Napisano 13 wrzesień 2010 - 14:24

http://www.e-hongfu-...=index&cPath=65
tu jest e-sklep hongfu

#379 nobilitas

nobilitas
  • Użytkownik
  • 113 postów
  • SkądŁobez

Napisano 14 wrzesień 2010 - 19:20

A czy ktoś jeździ na specialized?
Czy uważacie, że rama jest warta swojej ceny? Nie zamierzam składać czegoś w granicy 6 kg tylko czegoś do miłego spędzenia czasu.
link/:
http://rowerowysklep...Path=157_22_220

#380 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 14 wrzesień 2010 - 19:34

A czy ktoś jeździ na specialized?
Czy uważacie, że rama jest warta swojej ceny? Nie zamierzam składać czegoś w granicy 6 kg tylko czegoś do miłego spędzenia czasu.
link/:
http://rowerowysklep...Path=157_22_220

Eeee....aluminiową ramę równie dobrej firmy, jakiegoś stocka można kupic w okolicach 1,4 tyś zł ( np. Treka ). Geometria podobna, jakośc też.

Dodaj odpowiedź