Wybór ramy
#382 Gosc_Bullet_*
Napisano 14 wrzesień 2010 - 19:42
Mała uwaga, nie będzie miał górnych tylnych widełek z karbonu.
Ale ten Specialized też chyba nie ma - wydaje mi się, że tylne widełki są tylko pomalowane na odmienny kolor, ale też są z aluminium. Ale może się mylę.
Aaa.. przepraszam - w opisie jest tylny widelec z karbonu. Mimo to poszukałbym czegoś tańszego - z tylnim widelcem tez by się coś znalazło.
Napisano 15 wrzesień 2010 - 05:02
#389 Gosc_Bullet_*
Napisano 15 wrzesień 2010 - 07:24
Można kupić nieużywana ramę Trek 2.5 od SSC - polskiego dystrybutora. Cena 1999 zł ale pewnie można ze 10% urwać.(...)
Z tego co ryłem po stronach w necie to Trek (akurat znajomy uparł się na zakup tej ramy) jest dość sztywny i niestety na pupę i ręce przenosi wszystko co napotka pod kołami.(...)
Aby utrzymać jakiś przyzwoity komfort kiera i sztyca podsiodłowa z carbonu byłaby miłym dodatkiem. CAAD 8 i 9 są bardziej przyjazne w sensie pochłaniania drgań i mają opinie bardzo sztywnych, niestety u nas nowe ramy CAAD praktycznie niedostępne.
Myślę, że - zwłaszcza teraz, jesienią - kolega kupi ramę Treka dużo taniej niż za 2 tyś. Ja dałem za ramę Treka 1,9 1,4 tyś.
Nie zgadzam się, że Trek ,,daje po tyłku i po rękach''. Ktoś tu kiedyś też pisał jakieś bzdury, że widelce Bontragera, które są montowane w Trekach są słabej jakości. Właśnie dlatego wziąłem Treka, bo wcześniej pojeździłem trochę na sprzęcie kolegów i - moim zdaniem - na Trekach, nawet podstawowych modelach - które ( jeżeli porównywać z Wilierem ) też nie są wykonane starannie, jeżeli chodzi o ramy ( niepolerowane spawy) - jezdzi się komfortowo. Nie ma mowy o ,,biciu po tyłku i po rękach''.
W SSC jeszcze wiosną tego roku wisiały jakieś dwie ramy CAAD.
#390 Gosc_mazi361_*
Napisano 15 wrzesień 2010 - 09:34
http://www.e-hongfu-...products_id=246
#392 Gosc_vmax_*
Napisano 15 wrzesień 2010 - 19:29
Nie jestem hiper wszech wiedzący , w każdym bądz razie preferuje ramki "mniejsze"
Napisano 17 wrzesień 2010 - 16:13
http://www.competiti...R&SITE.CODE=TRI
Powyżej masz link do kalkulatora, który wyliczy Ci geometrię roweru czasowego.
Napisano 17 wrzesień 2010 - 19:10
Czy w razie pęknięcia można to zaspawać i dalej jeździć bezpiecznie?
Szukam ramy aluminiowej, ale od większości sklepów dostaję odpowiedzi, że jak dołożę parę stówek to dostanę dobry set karbonowy. Wertykal zaproponował mi set viner simplex za 2600 zł
Podrawiam
Napisano 19 wrzesień 2010 - 10:37
Napisano 20 wrzesień 2010 - 19:10
#399 Gosc_bartek86_*
Napisano 25 wrzesień 2010 - 10:34
Z ram aluminowych to cervelo s1 tylko mam na mysli
A z karbonowych jest duzy wybór wiec jeszcze nie wiem.
Ale mam pytanie czy tak alu cervelo s1 bedzie lepsza np. od mniej markowego
Authora Ca7700 czy whistle crow która mi sie bardzo podoba. Dorówna sztywanoscia ale czy bedzie pochlaniac drgania ??? Dzis w Bielsko widzialem tego Authora Ca7700 musze przyznac ze bylem w lekkim szoku oczywiscie pozywywnym :mrgreen:
Napisano 25 wrzesień 2010 - 13:32
Z ALU to tylko Caad10. Cena pewnie podobna, a może i niższa, a rama znacznie, znacznie lepsza.