Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wybór ramy

846 odpowiedzi w tym temacie

#381 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 14 wrzesień 2010 - 19:37

Mała uwaga, nie będzie miał górnych tylnych widełek z karbonu.

#382 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 14 wrzesień 2010 - 19:42

Mała uwaga, nie będzie miał górnych tylnych widełek z karbonu.

Ale ten Specialized też chyba nie ma - wydaje mi się, że tylne widełki są tylko pomalowane na odmienny kolor, ale też są z aluminium. Ale może się mylę.

Aaa.. przepraszam - w opisie jest tylny widelec z karbonu. Mimo to poszukałbym czegoś tańszego - z tylnim widelcem tez by się coś znalazło.

#383 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 wrzesień 2010 - 19:45

kugel widać nawet nie chciało Ci się przeczytać specyfikacji ramy.

#384 nobilitas

nobilitas
  • Użytkownik
  • 113 postów
  • SkądŁobez

Napisano 14 wrzesień 2010 - 19:48

Ramy trecka w wersji nieużywanej są ciężko dostępne.

#385 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 14 wrzesień 2010 - 19:49

Szkoda kasy na tą ramę speca, lepiej kupić od hong-fu, tanio, lekko, sztywniej.

#386 nobilitas

nobilitas
  • Użytkownik
  • 113 postów
  • SkądŁobez

Napisano 14 wrzesień 2010 - 19:52

hong fu to ramy karbonowe. Pojeżdżę na niej może trzy sezony przy mojej jeździe i się rozpadnie. Mi chodzi o coś na dłużej.

#387 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 14 wrzesień 2010 - 19:56

Ramy trecka w wersji nieużywanej są ciężko dostępne.

Jeżeli chodzi o ramę z widlakiem tylnim z karbonu to miałem na myśli Basso reef albo Wiliera - te ramy jeszcze niedawno można było kupic w cenie do 2 tyś zł.

#388 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 15 wrzesień 2010 - 05:02

Można kupić nieużywana ramę Trek 2.5 od SSC - polskiego dystrybutora. Cena 1999 zł ale pewnie można ze 10% urwać. Willier też chodzi w okolicach 2k - popytaj w Wertykalu, chociaż wykonanie tej ramy mi się nie bardzo podoba, Trek jakby bardziej starannie zaprojektowany. Możesz też za te pieniądze zanabyć ramę Canyon Ultimate Al (masa chyba 1200g) bezpośrednio od producenta. Ten Spec jest ok. Czyli wybór - co się bardziej podoba. Z tego co ryłem po stronach w necie to Trek (akurat znajomy uparł się na zakup tej ramy) jest dość sztywny i niestety na pupę i ręce przenosi wszystko co napotka pod kołami. Aby utrzymać jakiś przyzwoity komfort kiera i sztyca podsiodłowa z carbonu byłaby miłym dodatkiem. CAAD 8 i 9 są bardziej przyjazne w sensie pochłaniania drgań i mają opinie bardzo sztywnych, niestety u nas nowe ramy CAAD praktycznie niedostępne. W sumie takie odczucia są dość subiektywne. Jako użytkownik ramy Trek 1.5 mogę powiedzieć, że w porównaniu do innych ram daje trochę popalić, jednakże z rama stalowa sztywnością nie ma się co równać oczywiście na korzyść alu.

#389 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 15 wrzesień 2010 - 07:24

Można kupić nieużywana ramę Trek 2.5 od SSC - polskiego dystrybutora. Cena 1999 zł ale pewnie można ze 10% urwać.(...)
Z tego co ryłem po stronach w necie to Trek (akurat znajomy uparł się na zakup tej ramy) jest dość sztywny i niestety na pupę i ręce przenosi wszystko co napotka pod kołami.(...)
Aby utrzymać jakiś przyzwoity komfort kiera i sztyca podsiodłowa z carbonu byłaby miłym dodatkiem. CAAD 8 i 9 są bardziej przyjazne w sensie pochłaniania drgań i mają opinie bardzo sztywnych, niestety u nas nowe ramy CAAD praktycznie niedostępne.

Myślę, że - zwłaszcza teraz, jesienią - kolega kupi ramę Treka dużo taniej niż za 2 tyś. Ja dałem za ramę Treka 1,9 1,4 tyś.
Nie zgadzam się, że Trek ,,daje po tyłku i po rękach''. Ktoś tu kiedyś też pisał jakieś bzdury, że widelce Bontragera, które są montowane w Trekach są słabej jakości. Właśnie dlatego wziąłem Treka, bo wcześniej pojeździłem trochę na sprzęcie kolegów i - moim zdaniem - na Trekach, nawet podstawowych modelach - które ( jeżeli porównywać z Wilierem ) też nie są wykonane starannie, jeżeli chodzi o ramy ( niepolerowane spawy) - jezdzi się komfortowo. Nie ma mowy o ,,biciu po tyłku i po rękach''.
W SSC jeszcze wiosną tego roku wisiały jakieś dwie ramy CAAD.

#390 Gosc_mazi361_*

Gosc_mazi361_*
  • Gość

Napisano 15 wrzesień 2010 - 09:34

Interesuje mnie ta rama. Mam 178 cm wzrostu. Jaki mam wybrać rozmiar. Proszę o pomoc.
http://www.e-hongfu-...products_id=246

#391 nobilitas

nobilitas
  • Użytkownik
  • 113 postów
  • SkądŁobez

Napisano 15 wrzesień 2010 - 14:22

Dla Ciebie na 178cm dobry będzie rozmiar 56

#392 Gosc_vmax_*

Gosc_vmax_*
  • Gość

Napisano 15 wrzesień 2010 - 19:29

W linku który podał kolega nie ma rozm 56 . Jest np 53 -55 -57... .Forumowicze wrzucili już TONY linków info postów etc o rozmiarach ram . nie każdemu pasuje ramka 56 przy wzroście 178 , niektórzy uprą sie na 54 przy 180 /jak ja np / Nie jest to takie oczywiste , trzeba się mierzyć.
Nie jestem hiper wszech wiedzący , w każdym bądz razie preferuje ramki "mniejsze"

#393 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 wrzesień 2010 - 16:13

nobilitas tymbardziej jak składasz rower do jazdy na czas wypadało by się pomierzyć i wyliczyć kalkulatorem.

http://www.competiti...R&SITE.CODE=TRI

Powyżej masz link do kalkulatora, który wyliczy Ci geometrię roweru czasowego.

#394 nobilitas

nobilitas
  • Użytkownik
  • 113 postów
  • SkądŁobez

Napisano 17 wrzesień 2010 - 19:10

Jakie są opinie użytkowników rowerów z ramami karbonowymi? Czy to jest na prawdę tak, że od mocniejszego uderzenia rama pęka czy to tylko mit? Dostanę pewnie odpowiedzi, że to zależy od rodzaju włókna.
Czy w razie pęknięcia można to zaspawać i dalej jeździć bezpiecznie?
Szukam ramy aluminiowej, ale od większości sklepów dostaję odpowiedzi, że jak dołożę parę stówek to dostanę dobry set karbonowy. Wertykal zaproponował mi set viner simplex za 2600 zł

Podrawiam

#395 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 17 wrzesień 2010 - 19:17

Sklep zawsze Ci zaproponuje coś, co mu zalega na magazynie. Z jakiegoś powodu.

#396 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 19 wrzesień 2010 - 10:37

http://www.carbon-rt.../framesets/road

Ciekawe frameset's

#397 Zawrom

Zawrom
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 20 wrzesień 2010 - 19:10

Tak na marginesie ramy TREK 2.5 wie ktoś może ile waży ta rama wraz z widelcem?

#398 Zawrom

Zawrom
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 21 wrzesień 2010 - 10:28

Prosił bym użytkowników o opinie na temat ramy FUJI TEAM PRO

#399 Gosc_bartek86_*

Gosc_bartek86_*
  • Gość

Napisano 25 wrzesień 2010 - 10:34

Jeste przed zakupem ramy mysle ze najpózniej do maraca 2011.
Z ram aluminowych to cervelo s1 tylko mam na mysli
A z karbonowych jest duzy wybór wiec jeszcze nie wiem.
Ale mam pytanie czy tak alu cervelo s1 bedzie lepsza np. od mniej markowego
Authora Ca7700 czy whistle crow która mi sie bardzo podoba. Dorówna sztywanoscia ale czy bedzie pochlaniac drgania ??? Dzis w Bielsko widzialem tego Authora Ca7700 musze przyznac ze bylem w lekkim szoku oczywiscie pozywywnym :mrgreen:

#400 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 25 wrzesień 2010 - 13:32

Nie żal ci pieniędzy na cervelo? Aluminiowy model to typowy przeciętniak, ciężki, a rury aero to całkiem niezły chwyt marketingowy. Rama od lat się nie zmienia, chyba że nazwą.
Z ALU to tylko Caad10. Cena pewnie podobna, a może i niższa, a rama znacznie, znacznie lepsza.

Dodaj odpowiedź