Skocz do zawartości

Zdjęcie

Szosowcy POZNAŃ

3897 odpowiedzi w tym temacie

#2661 dawidr

dawidr
  • Użytkownik
  • 516 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 luty 2013 - 08:31

Od marca (jak pogoda pozwoli) zaczynam sezon rowerowy, więc jeżeli już w marcu będą jakieś ustawki to się pojawię.

#2662 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 luty 2013 - 08:40

Ustawki są cały czas, nawet w lutym - pytanie tylko czy w tym czasie warto się ścigać :) Treningowo to większego sensu nie ma.

#2663 dawidr

dawidr
  • Użytkownik
  • 516 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 luty 2013 - 11:25

Po pierwszym sezonie samotnej jazdy, ten będzie pierwszym w których chciałbym gdzieś tam wystartować. Nie mam jakiś konkretnych planów, chodzi o start w kilku wyścigach.
W związku z tym nie planuję formy/treningu pod konkretny start dlatego czy treningowo to sensu nie ma i tak pośmigam trochę :-)
Po zimie tak mnie ciągnie na rower że szkoda gadać, ostatni raz jeździłem w listopadzie (nie licząc spinningu) :-D

Poza tym ja rowerem śmigam do roboty dzień w dzień (od maraca jak się da) - 18km w jedną stronę. No chyba że wprowadzam jakieś modyfikacje i wtedy ze Swarzędza jadę na Górczyn przez Puszczykowo albo Mosinę :mrgreen:

#2664 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 luty 2013 - 21:03

dawidr chodzi o inną sprawę z tym ściganiem się teraz na Obornickim, ogólnie ze ściganiem na wiosnę. Jak wspomniałeś na rowerze siedziałeś w listopadzie, najpierw organizm trzeba przyzwyczaić to wysiłku w tlenie, czyli do równej i spokojnej jazdy. Po kilku tygodniach takiego kręcenia powinno się dopiero wprowadzać inne elementy, jazda siłowa, szybkość, sprinty. Trening tych cech bez dobrej bazy tlenowej nie da Ci zbyt wiele. Tak więc teraz dłuższe spokojne treningi.

#2665 dawidr

dawidr
  • Użytkownik
  • 516 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 luty 2013 - 10:04

dawidr chodzi o inną sprawę z tym ściganiem się teraz na Obornickim, ogólnie ze ściganiem na wiosnę. Jak wspomniałeś na rowerze siedziałeś w listopadzie, najpierw organizm trzeba przyzwyczaić to wysiłku w tlenie, czyli do równej i spokojnej jazdy. Po kilku tygodniach takiego kręcenia powinno się dopiero wprowadzać inne elementy, jazda siłowa, szybkość, sprinty. Trening tych cech bez dobrej bazy tlenowej nie da Ci zbyt wiele. Tak więc teraz dłuższe spokojne treningi.

Racja :-)

#2666 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 27 luty 2013 - 10:57

Wtrącę się ;-)

...Treningowo to większego sensu nie ma.

Nie zgodzę się. Nawet o tej porze warto jechać na ustawkę. Nie ma ścigania ale trening w grupie dużo daje. Zawsze lepsze tempo, nie nudzi się, motywacja...o tym, że można ćwiczyć podstawowe elementy takie jak np. jazda po zmianach na wachlarzu już nawet nie wspomnę :-P

#2667 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 luty 2013 - 10:59

Nie ma ścigania...

No właśnie w tym problem, że jest:)

#2668 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 27 luty 2013 - 11:03

Nie ma ścigania...

No właśnie w tym problem, że jest:)

Na początku zdania miało być "Nawet jak" ;-)

#2669 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 luty 2013 - 11:07

Wiki nie ma to sensu tylko i wyłącznie u nas, gdzie przyjeżdżają teraz napinacze i zaczynają się ścigać :) I teraz przyjeżdża sobie ktoś pojeździć spokojnie ale nie chce być urwany i jeździ zdecydowanie za mocno jak na tę porę roku i jego możliwości - taki trening sensu nie ma.
Oczywiście ustawki spokojne w grupie, gdzie kręcimy tlenowo są nawet bardziej jak wskazane :)
pzdr

#2670 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 27 luty 2013 - 11:14

W taki razie panują u Was jakieś dziwne obyczaje...

#2671 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 luty 2013 - 11:49

Tak niestety jest, dlatego też nawet w sezonie spotykaliśmy się w innym miejscu tylko po to by zrobić spokojny równy trening w grupie, która poczeka jak ktoś złapie laczka czy kryzys:)

#2672 dawidr

dawidr
  • Użytkownik
  • 516 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 luty 2013 - 12:05

Tak niestety jest, dlatego też nawet w sezonie spotykaliśmy się w innym miejscu tylko po to by zrobić spokojny równy trening w grupie, która poczeka jak ktoś złapie laczka czy kryzys:)

No to kiedy wypad? :)

#2673 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 luty 2013 - 12:18

Aktualnie jestem na L4 więc odpadam, bardzo możliwe, że w przyszły weekend uda już się spokojnie pokręcić coś na szosie. Generalnie celowałem w ten tydzień, ale samopoczucie niestety nie pozwala na nic. Zobaczcie co sę szykuje na przyszły tydzień, mam nadzieję, że prognoza się sprawdzi:)

http://pogodynka.pl/...i/poznan_poznan

#2674 Gosc_Rzysko_*

Gosc_Rzysko_*
  • Gość

Napisano 27 luty 2013 - 12:45

30km/h (wytrzymałość) około 100km -jak ktoś chce to pisać jak mu pasuje -maks 16.30 z Starołęki (potem jak nogi poniosą pewnie poligon Biedrusko)

#2675 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 luty 2013 - 13:21

Chłopaki, a nie szkoda Wam na razie kół/opon? Mam na myśli stan dróg w Poznaniu i okolicach. Po zimie wyglądają jak przysłowiowy ser szwajcarski. Szkoda mi zawieszenia samochodu, a co dopiero mówić o delikatnych oponkach i obręczach w szosie...

Dysponujących innym rowerem niż szosowy (i oświetleniem) zapraszam w czwartki ok. 20.30 na powygłupianie się w śniegu (albo błocie, w zależności od temperatury) na Dębinie. Przy dobrej pogodzie możliwy wypad fragmentem NSR do Puszczykowa, ew. pętelka Dębiec-Luboń-Łęczyca-Komorniki-wzdłuż Głogowskiej-Dębiec.

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#2676 Gosc_Rzysko_*

Gosc_Rzysko_*
  • Gość

Napisano 27 luty 2013 - 13:23

Nie jest aż tak tragicznie... czasem kałuże mnie dobijają :mrgreen:

#2677 dawidr

dawidr
  • Użytkownik
  • 516 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 luty 2013 - 13:24

30km/h (wytrzymałość) około 100km -jak ktoś chce to pisać jak mu pasuje -maks 16.30 z Starołęki (potem jak nogi poniosą pewnie poligon Biedrusko)

Jak nie będzie ślisko i mokro w weekend to ja się pisze. W weekend będę w Suchym Lesie, dlatego preferowałbym jakieś północne tereny Poznania, może właśnie poligon.
W sobotę pasuje mi jakoś od 12.00 a w niedzielę z kolei mogę śmigać maksymalnie do 15.00

#2678 Gosc_Rzysko_*

Gosc_Rzysko_*
  • Gość

Napisano 27 luty 2013 - 13:26

Dobra jak coś będę pisać :-D

#2679 dawidr

dawidr
  • Użytkownik
  • 516 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 marzec 2013 - 07:04

Dobra jak coś będę pisać :-D

Prawdopodobnie w sobote się wybiorę. W niedziele od rana ma coś przepadywać podobno.

#2680 RafalK

RafalK
  • Użytkownik
  • 457 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 marzec 2013 - 12:40

Jest ktoś chętny pokręcić na szosie w sobotę, tak o 10.00 z r. Starołęka? :-D

Dodaj odpowiedź