Korba Trzyrzędowa Ultegra 6603 - Problem Z Blatem
Napisano 26 marzec 2022 - 18:53
Nie podoba mi się ten blat, coś z nim nie gra, chce więc dokonać podmianki chociaż dla sprawdzenia czy podejrzenia są słuszne. Teraz pytanie.
Czy mogę wstawić jako trzeci, największy SHIMANO 105 FC-5700 52/39 T? Teoretycznie to blat pod dwa rzędy, ale liczba zębów się zgadza i chodzi o blat skrajny a nie środkowy. Myślicie, że to przejdzie? Wiem, że tak się nie powinno, ale nie jestem w stanie znaleźć innego zamiennika dla starej 6603. (I tak, wiem że lepiej byłoby przejść na dwa blaty ale teraz nie ma to sensu - zbyt wiele już zainwestowałem w ten zestaw). Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam!
Napisano 27 marzec 2022 - 10:40
Napisano 27 marzec 2022 - 19:59
Teraz doczytałem, że to Stronglight.
Kumpel w zeszłym roku kupił takowy do korby FSA. Korba 2 rz. 52 zęby. I były również problemy. Nie chciał łańcuch wchodzić na blat, a w każdym razie z trudem i z dużym opóźnieniem. Generalnie kultura pracy była bardzo słaba. Potem się przyjrzałem, że od wewnętrznej strony nie ma ramp, jak w FSA czy Shimano, po których łańcuch wchodzi wyżej. Jest tylko takie sfazowanie, jak stożek i piny do zabrania łańcucha. Po zmianie na stary, wszystko było w porządku. Blat został odesłany do sprzedawcy i mimo, że po kilku miesiącach od zakupu, sprzedający przyjął zwrot. Akurat trzeba mu oddać, że po kulturalnej rozmowie telefonicznej i wytłumaczeniu o co chodzi, bez problemu towar przyjął i zwrócił pieniądze, choć po tak długim czasie nie musiał.
Nie chcę wyrokować, ale może te blaty tak mają. Myślałem, że może to był jakiś jednostkowy przypadek. Ale może jednak nie...
Napisano 27 marzec 2022 - 20:46
Napisano 04 styczeń 2023 - 10:15

Dodaj odpowiedź