Problem Z Regulacja Microshift R8
Posted 03 May 2022 - 12:40
Drodzy forumowicze, od tygodnia walczę z tylna przerzutka Microshift r8 .
Problem polega na tym iż regulacja, zmiana biegów w górę kasety przebiega płynnie i bezproblemowo natomiast w druga stronę jest tragedia. Będąc na najwyższej koronce łańcuch po prostu spada na najniższa przy próbie zrzucenia biegu.
Sprawdziłem hak, a właściwie ramę bo do niej jest mocowana przerzutka.
Zmieniłem linke i pancerze
Wyczyściłem przerzutkę wraz ze sprężyna
Dodam iż jestem teraz ok 600km po zmianie łańcucha, kasety i blatu w korbie. Wymieniałem tez kołeczka przerzutki na większe bo tak mi doradził serwis ze będzie lepiej (może tu leży problem ?) Jeżeli ktoś się spotkał z podobnym problemem to za wszelkie rady dozgonna wdzięczność.
Na zdjęciu uchwycony moment próby zmiany biegu na niższy.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Posted 04 May 2022 - 08:04
Manetki również MS, rower to Decathlonwy Triban 120 Rc. Generalnie cały rower jest na Ms. Siedziałem wczoraj wieczorem czyszcząc dalej manetkę i pojawił sie progres. Mianowicie wpycham jeden palec pod manetkę robiąc z niego jakby ogranicznik a drugim robie lekki „klik” i voila. Bieg zmieniony bez żadnego problemu. Rzecz jasna to nieco druciarskie podejście do tematu dodatkowo uniemożliwiające takowa zmianę w chwycie dolnym aczkolwiek postęp jest zauważalny. Dziś kupię lepsze chemię do czyszczenia i spróbuje raz jeszcze. Swoją droga. Jak sprawuje ci się ta chińszczyzna ? Obecny rower to tak zwany wół roboczy głównie na dojazdy do pracy. Mam w planach kupno nowego i inwestycja większych środków w ten omawiany jest mi trochę nie po drodze.Manetki też Microshift? Jak tak to musisz ją rozebrać i sprawdzić czy się zapadki na tym bębenku nie wytarły. U mnie w MicroNEW R8 (czyli podróba Microshift z aliexpress) właśnie była taka sytuacja, jedyny ratunek to była zmiana manetki.
Posted 04 May 2022 - 12:56
Rower w którym to mam zainstalowane (Triban RC100) stoi nieużywany od prawie dwóch lat bo przesiadłem się na karbon i Shimano 105, no i ja mam w nim tylko manetki Microshift, przerzutki Shimano (sora tył i claris przód), ale byłem dosyć zadowolony z tego rozwiązania. Shimano trochę bardziej precyzyjne ale znowu jakiejś drastycznej różnicy nie ma, no i szczerze mówiąc fajne jest to że wszystko jest na osobnych dźwigniach.
Posted 04 May 2022 - 13:43
Filmem zapodaj, ze zdjęcia to nic nie widać.
https://youtube.com/...k?feature=share mam na chwile obecna jedynie coś takiego. Za jednym klikiem słychać kilka skoków.
Posted 04 May 2022 - 15:36
na sucho wszystko działa płynnie po zamontowaniu linki znów cyrk. Jednak zmieniać biegi mogę. Przejrzyj moje wpisy tam opisałem jak za pomocą jednego palca ograniczam ruch manetki.1. Odłącz i wyjmij linkę.
2. Nasmaruj manetkę od środka - kilka kropel oleju w mechanizm powinno wystarczyć.
3. Przeklikaj na sucho - jeżeli wszystko działa, to nie manetka
3b. Jeżeli się blokuje, to jest manetka i pewno jest do wymiany.
Posted 04 May 2022 - 15:46
W takim razie sprawdź jeszcze samą linkę: przewlecz ją przez manetkę, a następnie trzymaj naciągniętą ręką i potestuj zmianę biegów. Być może poczujesz jakąś nieregularność w ruchu manetki.
BTW wszystkie pancerze na pewno są osadzone sztywno w przelotkach w ramie i nie są za krótkie? Końcówki są poprawnie zaokrąglone i wykończone? Być może coś utrudnia ruch linki?
I najważniejsze. Napisałeś "linka i pancerze wymienione". A sam problem pojawił się po wymianie czy jeszcze przed? Symptomy były takie same przed i po?
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Posted 04 May 2022 - 18:05
Czyli na 99% sprężyna albo zapadka w manetce. Albo się wyrobiła (i wtedy wiele nie zrobisz), albo tylko zatłuściła (wtedy trzeba ją obejrzeć dokładnie i sprawdzić, co się dzieje).
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?