Jump to content

Photo

Giant Defy 2 2011 opłaca się?

124 replies to this topic

#61 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 09 April 2011 - 20:48

Hmm teraz pytanie za 100 pkt. Czy sprzedawca/dystrybutor ma obowiązek udzielania serwisu (słożenia/regulacji) w ramach gwarancji?

Kupując szafe w Ikei, tez jest w pudłach i to Kowalskiego problem by sobie ją złożył tak by się za chwile nie rozleciała.

Czy z rowerami jest inaczej?

#62 Tom'ek

Tom'ek
  • Użytkownik
  • 377 posts
  • SkądWieszowa

Posted 09 April 2011 - 21:36

Tylko że on kupił rower gotowy do jazdy a nie w pudle, sprzedawca musi brać odpowiedzialność za to co sprzedaje, skoro przerzutka przestała działać to nie jest to wina złej regulacji.

#63 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 09 April 2011 - 21:49

Pytanie dlaczego przestała działać? a może to manetka? a może źle linka naciągnięta?

a odpowiedzialność sprzedawcy konczy się tam gdzie zaczyna użytkownika, a to on ma obowiązek sprawdzić rower i ewentualnie go przygotować do jazdy. Rower może jest wstepnie regulowany, ale nie sądze by była to regulacja na 100% idealna i pewna.

Oczywiście jesli coś jest uwalone to nie ma oczym gadać i należy zgłosić to do sprzedawcy/serwisu by trefną część wymienili.

#64 Tom'ek

Tom'ek
  • Użytkownik
  • 377 posts
  • SkądWieszowa

Posted 09 April 2011 - 22:09

Raczej nie wyobrażam sobie sytuacji że kupuję rower w sklepie a sprzedawca mi mówi że koszt roweru to 2500zł, ale jeśli ma być w pełni sprawny to należy się dodatkowa opłata. Przecież to jest główna zaleta stacjonarnego sklepu że możemy być pewni kupowanego sprzętu i full serwisu w wypadku kłopotów natury technicznej.
Np w samochodzie aby zachować gwarancję to z każdym gów*em trzeba jechać do serwisu, nie sądzę aby w przypadku roweru była pełna dowolność.
Myślę że jedynym obowiązkiem kupującego jest prawidłowe użytkowanie sprzętu, a sprawa regulacji leży w gestii sprzedawcy, albo?

#65 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 09 April 2011 - 22:15

^ wszystko OK, tylko pytanie co to za sklep, gdzie został kupiony ów rower.

Wiesz, szanujący się sklep powinien się zachować tak jak piszesz, czyli serwis non stop, ale też bez przesady żeby latać z byle pierdołami. Generalnie uważam, że sprzęt powinien wyjechać w pełni sprawny i ustawiony czyli stery, manetki, przerzutki i hamulce. Sztyca, siodło i mostek wiadomo kwestia indywidualnego ustawienia. Po tym zabiegu raczej nic złego nie powinno się stać, choć jak wiadomo czesto jest tak, że w czasie eksploatacji wszystko się układa i minimalnie zmienia i znów trzeba korygować. Dlatego nie sądze by serwis był obowiązany do tego by przyjmować laika Kowalskiego, który nie umie regulować przerzutek czy innych części, które z czasem się rozregulowywują co jest w zasadzie normalne.

Generalnie nie mylmy błędnego działania sprzetu z jego totalnym uszkodzeniem.

#66 Tom'ek

Tom'ek
  • Użytkownik
  • 377 posts
  • SkądWieszowa

Posted 09 April 2011 - 22:28

Dobra, ostatni wpis z mojej strony bo trzeba być wypoczętym na Paris-Roubaix.
Chyba rzeczywiście wszystko rozbija się o to w jakim sklepie to kupił.
Mój bracik kupował też Giant'a w sklepie stacjonarnym i otrzymał rower w 100% wyregulowany, na miejscu rower był sprawdzany i poprawiany przez obsługę. Powiedzieli mu też że chyba po 200km ma przyjechać ponownie i wszystko zostanie dociągnięte, oczywiście gratisowo. Pytanie tylko czy tego typu działanie jest obowiązkiem sprzedawcy czy tylko niepisaną uprzejmością.

#67 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 09 April 2011 - 22:30

Pytanie tylko czy tego typu działanie jest obowiązkiem sprzedawcy czy tylko niepisaną uprzejmością.

otóż to :)

#68 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1,048 posts
  • SkądWWL

Posted 10 April 2011 - 00:01

"Naprawiałem" już kilka rowerów, które były świeżo kupione i w pełni sprawne. :roll:

Z "kfiatków" wymienię tylko niedokręconą kasetę i kierownicę. O innych pierdołach typu przerzutki nie wspomnę.

#69 ditom

ditom
  • Użytkownik
  • 193 posts
  • SkądKraków

Posted 10 April 2011 - 11:12

Rower kupiłem w autoryzowanym sklepie .
Jest już po problemie. Pojechałem do znajomego serwisanta i zrobił mi to za 10 zł . Wszystko śmiga. Z serwisantów się śmiał i powiedział że tylko debil mógł mi oddać rower w takim stanie. Śmiga się super. Za chwilkę pojadę na prawdziwą przejażdżkę .

#70 ojcie_c

ojcie_c
  • Użytkownik
  • 312 posts
  • SkądRzeszów

Posted 10 April 2011 - 12:25

Kupiłem sobie rower o rozmiarze ramy M/L (długość górnej rury 56 cm). Mój wzrost 175. Taką ramę mi doradzili w salonie.

Hm... ja mam 178cm wzrostu i wziąłem sobie M (54). Po pierwszym dłuższym wypadzie (78 km) wiem, że to był trafiony wybór.
Przymierzałem się do Defy 2 rok 2010 rozmiar ML i jak dla mnie był za duży. Ale jak napisałeś - kwestia dopasowania mostek/siodełko.

#71 czester_

czester_
  • Użytkownik
  • 428 posts
  • SkądWarszawa / Wola

Posted 10 April 2011 - 15:03

ditom, kumpel ma authora na sorze i też na początku miał taki problem, że blokowało mu przednią przerzutkę i klamkę - linka była napięta jak cholera.. Ale nie pamiętam jak to rozwiązał.
Mogę się dopytać..

Ja bym ramę osobiście polecił odrobinę mniejszą ramę, chyba że mostkiem jest wyrównane..

Sora tak ma... miałem to samo. Zrzucanie przedniej przerzutki jest arcy ciężkie, teraz już się trochę "wytarło". Kumpel z sorą ma to samo.

#72 ditom

ditom
  • Użytkownik
  • 193 posts
  • SkądKraków

Posted 10 April 2011 - 15:52

Siodełko wyregulowałem i jest lepiej . Został jeszcze mostek ale nie wiem jak go wyregulować żeby mnie tak ręce nie bolały . Po dłuższej jeździe zauważyłem że mnie trochę kręgosłup boli w odcinku lędźwiowym ale to chyba z braku przyzwyczajenia ponieważ przez kilka lat jeździłem na MTB. Jeśli chodzi o osprzęt to teraz jest super.

#73 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 posts
  • Skądwa-wa

Posted 10 April 2011 - 16:26

ditom, mostka nie da się wyregulować. Można go tylko wymienić ;) No chyba że masz odwrócony do góry, ale to poprawia komfort a nie go obniża. Możesz jedynie wyregulować kiere i wysokość klamek. No i możesz też odjąć troche podkładek pod mostkiem, co tez pogorszy komfort. Co do ustawienia siodełka to jest o tym na forum i na youtubie

Wszystko kwestia przyzwyczajenia. Za dwa tygodnie zapomnisz o bólu ;)

#74 ditom

ditom
  • Użytkownik
  • 193 posts
  • SkądKraków

Posted 10 April 2011 - 16:34

Mam nadzieję że masz rację. Teraz muszę zacząć jeździć. Myślałem ze jak przejde z MTB na szosę to będzie od razu wszystko super a tu sie okazało że trzeba się uczyć jeździć od początku :-) .

#75 ditom

ditom
  • Użytkownik
  • 193 posts
  • SkądKraków

Posted 11 April 2011 - 20:42

Dzisiaj przejechałem 60 km i mam obawy co do tej ramy.... plecy mnie nie bolą , pedałuje mi się dobrze , sterowność jest chyba ok ale ból nadgarstków dzisiaj był nie do zniesienia . Zastanawia mnie czy jest to wina ramy czy kiery czy może tego że nigdy na szosie nie jeździłem. Mam nadzieję że to minie. Macie jakieś propozycje dotyczące poprawy komfortu jazdy? Czy może przesunięcie siodełka trochę do przodu zniweluje ból?

#76 bonifacy

bonifacy
  • Użytkownik
  • 74 posts
  • Skądwielkopolska

Posted 11 April 2011 - 21:24

wrzuc jakies zdjecie swojej pozycji na rowerze, bedzie nam latwiej
ale z doswiadczenia wiem, ze przesiadka z mtb na szose bywa bolesna :)

#77 ditom

ditom
  • Użytkownik
  • 193 posts
  • SkądKraków

Posted 11 April 2011 - 22:00

Ciężko będzie bo jeżdżę sam ..... postaram się coś wrzucić jak najprędzej . Najbardziej to narzekam na ręce . Czasami też drętwieje mi szyja ale z tym radze sobie łapiąc kierę od góry.

#78 bonifacy

bonifacy
  • Użytkownik
  • 74 posts
  • Skądwielkopolska

Posted 11 April 2011 - 22:31

wlacz samowyzwlacz
po za tym zobacz http://www.competiti...ALCULATOR_INTRO i porownaj co Ci wyjdzie z rowerem, ktory posiadasz

#79 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 posts
  • Skądwa-wa

Posted 11 April 2011 - 23:55

ditom, to pokaż fote samego roweru. Podejrzewam że klamki masz za nisko ;)

#80 Gosc_OutsideR_*

Gosc_OutsideR_*
  • Gość

Posted 12 April 2011 - 10:32

Co do bólu nadgarstków to może być też źle ustawiona kierownica, jak koledzy mówili za nisko klamki ale przede wszystkim przyjrzyj się jak jest siodło ustawione. Jeżeli masz pochylone w dół (aczkolwiek niektórzy tak wolą i jest im dobrze) może to powodować ucisk właśnie na nadgarstki/ręce bo jesteś wtedy przesunięty lekko do przodu - trzeba ustawić je najlepiej poziomo, poziomicą wtedy ręce są obciążone neutralnie. Ważne jest też ustawienie przód-tył.
Twoje bóle to na pewno kwestia pozycji na pewno nie ramy bo na 175 Mka powinna raczej być ok chyba, że Giant ma dziwną rozmarówkę ale kiera/siodło sporo można skorygować.

Spróbuj z ustawieniami:

http://www.thebikest...e-fit-plumb.jpg

Reply to this topic