Skocz do zawartości

Zdjęcie

Cannondale Synapse Di2 Disc 2015 Mała Sztywność

8 odpowiedzi w tym temacie

#1 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 279 postów

Napisano 16 październik 2022 - 18:49

Kupiłem taki o to endurancowy model. Mam z nim taki problem, że przy troszkę większej mocy 260 wzwyż na małym blacie łańcuch ociera o wózek (kiedy rama sobie pracuje) Pytanie czy jest to do wyregulowania na di2, czy w ogóle to normalne zachowanie. Jestem w szoku bo przesiadłem się z Scotta speedstera aluminium i tam było wszystko mega sztywne. Czy ten rower tak ma, czy może to jest wynik jakiej nieudolnej naprawy roweru. Mam dylemat czy zostawic czy oddać i poszukać czegoś innego. Jestem trochę podłamany ze ten karbon jak plastelina :/

#2 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 750 postów

Napisano 16 październik 2022 - 20:01

Wyreguluj przerzutkę.
  • ogreczek lubi to

#3 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 279 postów

Napisano 16 październik 2022 - 20:19

Problem w tym że przy mniejszych mocach około 200W wszystko jest ok :(

#4 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 279 postów

Napisano 16 październik 2022 - 20:22

Może to jest pytanie laika, pierwszy raz jestem. W posiadaniu ramy karbon

#5 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 893 postów
  • SkądOstrów Wlkp.

Napisano 17 październik 2022 - 06:11

Naturalne jest ze przy wyższych mocach rama się lekko odkształca, co może prowadzić do ocierania łańcucha o wózek jeśli wózek przerzutki jest zbyt blisko tarczy korby. To odkształcenie raczej nie jest większe niż 1 mm w tym miejscu. Tak naprawdę żeby to zobaczyć na żywo, to najlepiej wpiąć rower na trenażer. Także raczej po prostu wyreguluj przerzutkę. 

• ogreczek lubi to

#6 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 279 postów

Napisano 17 październik 2022 - 06:16

Naturalne jest ze przy wyższych mocach rama się lekko odkształca, co może prowadzić do ocierania łańcucha o wózek jeśli wózek przerzutki jest zbyt blisko tarczy korby.

Dzięki ! No jestem mocno zaskoczony, że tak czuć (nigdy nie jeździłem na karbonie i w aluminium wszystko jest mega sztywne nawet przy 500 W, a tu ledwo 300 i czuje), takie głupie teoretyczne pytanie, a takie uginanie nie wpływa na przekazywanie mocy ? W sensie część mocy nie idzie bezpośrednio w "gięcie ramy" ? :)

#7 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 893 postów
  • SkądOstrów Wlkp.

Napisano 17 październik 2022 - 06:24

Dzięki ! No jestem mocno zaskoczony, że tak czuć (nigdy nie jeździłem na karbonie i w aluminium wszystko jest mega sztywne nawet przy 500 W, a tu ledwo 300 i czuje), takie głupie teoretyczne pytanie, a takie uginanie nie wpływa na przekazywanie mocy ? W sensie część mocy nie idzie bezpośrednio w "gięcie ramy" ? :)

Obstawiam, że rama aluminiowa też się gnie, tylko tam miałeś dobrze ustawioną przerzutkę.

• ogreczek lubi to

#8 Robert74

Robert74
  • Użytkownik
  • 547 postów
  • SkądSANOK

Napisano 30 październik 2022 - 15:33

Może to nie wina ramy,ja miałem podobnie jak suport już się kończył.

#9 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 279 postów

Napisano 30 październik 2022 - 17:02

Może to nie wina ramy,ja miałem podobnie jak suport już się kończył.

Olałem temat i oddałem rower... Cyklon odpisał mi po zdjęciach, że było ewidentnie coś majstrowane w okolicach supportu. Szkoda, bo fajny komfortowy rower. 

Dodaj odpowiedź