Telefon Z Serwisu
Napisano 14 styczeń 2023 - 08:19
Zastrzegła dostęp internetowy do banków.
I teraz pytanie, jak sprawdzić czy ktoś nie zainstalował na jej telefonie zdalnego pulpitu ??.
Posiada avast premium.
Dzięki, za odpowiedzi.
M...
Merida Scultura Disc 6000 - Black Power
Napisano 14 styczeń 2023 - 10:40
Ja korzystam z aplikacji NetGuard i dostaję powiadomienie o każdej próbie dostępu do internetu. Na dostęp pozwalam tylko aplikacjom, które ręcznie oznaczę jako zaufane, więc naiwnie liczę, że pozostałe aplikacje zostały odcięte od internetu.
Swoją drogą, to bardzo ciekawe, ile aplikacji łączy się z internetem. Nawet głupia galeria zdjęć spowiada się swojemu serwerowi z każdej otwartej fotki, a kalkulator opowiada serwerowi, jakie BMI wyszło mi po obudzeniu
Można też uruchomić dowolną aplikację do monitorowania ruchu sieciowego i sprawdzić, dokąd wysyłane są dane z telefonu. W wersji bardziej zaawansowanej dobrze byłoby, gdyby ruch z telefonu przechodził np. przez router, który dawałby możliwość "własnego" monitorowania ruchu, tak aby telefon nie kontrolował sam siebie i nie ukrywał danych.
Oczywiście przy jakiejś grubszej inwigilacji nawet to nie pomoże, ale myślę, że na dobry początek to już coś.
- Mediana lubi to
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?