Jump to content

Photo

Pozycja Ekspandera W Rurze Sterowej

11 replies to this topic

#1 klintoniusz

klintoniusz
  • Użytkownik
  • 6 posts

Posted 24 March 2023 - 09:13

Witam wszystkich szanownych forowiczów. Jest to mój pierwszy post na Forum i od razu zwracam się do Was z problemem. 

Wczoraj podrzuciłem na serwis do Decathlona mojego Van Rysela. Jakiś czas temu wymieniłem w nim ekspander na dłuższy i nad mostek wrzuciłem 2 podkładki. Poprosiłem jednak o ustawienie mostka w najwyższej możliwej pozycji i przełożenie podkładek pod niego. Serwisant zrobił to, ale przy okazji dobił ekspander w ten sposób, że łapał on tylko dolną śrubę mostka, a górną nie (zdjęcie dla zobrazowania pozycji ekspandera). Wróciłem do domu i przełożyłem na nowo podkładki nad mostek i wróciłem do pozycji sprzed serwisu, gdzie ekspander 'łapie' obydwie śruby mostka. I tu pytanie- serwisant zawalił sprawę i mógł doprowadzić do problemów i uszkodzeń karbonu takim ustawieniem ekspandera, czy może jednak jego ustawienie nie było złe i od biedy by działało?

dfa58c9b83a2393a656be3f54e84ca725cadc2ef

#2 Invincible.

Invincible.
  • Użytkownik
  • 378 posts

Posted 24 March 2023 - 10:15

Ekspander powinien się znajdować na wysokości mostka. Oczywiście przy alu rurze nie ma to żadnego znaczenia jednak karbon to materiał, który "nie lubi" ściskania

BTW ekspandera się nie "wbija", prawdopodobnie jest skręcany i jego podniesienie/opuszczenie to kwestia kilkunastu sekund pracy z imbusem

#3 liftlodz

liftlodz
  • Użytkownik
  • 310 posts

Posted 24 March 2023 - 10:17

Ekspander powinien być ustawiony tak, żeby śruby mostka zaciskały się na nim, a nie na pustej rurze

#4 klintoniusz

klintoniusz
  • Użytkownik
  • 6 posts

Posted 24 March 2023 - 10:18

Ekspander powinien się znajdować na wysokości mostka. Oczywiście przy alu rurze nie ma to żadnego znaczenia jednak karbon to materiał, który "nie lubi" ściskania

Dziękuję za odpowiedź. Czyli serwisant pokpił sprawę i mógł doprowadzić do trwałego uszkodzenia karbonu. Dobrze zrobiłem przekładając na nowo motek niżej. 

Miałbym jeszcze jedno pytanie w razie chęci zmiany pozycji ekspandera. Wczoraj próbowałem go ruszyć, ale mimo odkręcenia na maxa nie dało się go zluzować. Czy można to zrobić np. śrubokrętem i młotkiem, żeby ruszył? 

#5 tomaszzzz

tomaszzzz
  • Użytkownik
  • 80 posts

Posted 24 March 2023 - 10:24

Poluzowałeś prawdopodobnie jedynie śrubę, która kasuje luz, weź większy imbus (6mm) i odkręć tę, która rozpiera ekspander w rurze.

Jak wyjmiesz ekspander pobaw się nim i sprawdź czy przypadkiem nie możesz go rozkręcić lub skręcić na tyle żeby pasował do nowej pozycji.

#6 Invincible.

Invincible.
  • Użytkownik
  • 378 posts

Posted 24 March 2023 - 10:25

Ale to zależy od konstrukcji ekspandera, w większości jest tam "śruba w śrubie"

#7 klintoniusz

klintoniusz
  • Użytkownik
  • 6 posts

Posted 24 March 2023 - 10:35

Poluzowałeś prawdopodobnie jedynie śrubę, która kasuje luz, weź większy imbus (6mm) i odkręć tę, która rozpiera ekspander w rurze.

Jak wyjmiesz ekspander pobaw się nim i sprawdź czy przypadkiem nie możesz go rozkręcić lub skręcić na tyle żeby pasował do nowej pozycji.

Najpierw odkręciłem kapę, a potem imbusem 6mm odkręcałem śrubę rozpierającą ekspander, a mimo to nie nie ruszał się. Możliwe, że pasta do karbonu już solidnie związała i dlatego jest zapieczony? 

#8 liftlodz

liftlodz
  • Użytkownik
  • 310 posts

Posted 24 March 2023 - 10:51

A mostek był luźny?

#9 klintoniusz

klintoniusz
  • Użytkownik
  • 6 posts

Posted 24 March 2023 - 10:54

A mostek był luźny?

Tak.

A tak w ogóle z jaką siłą powinien być dokręcony ekspander? Do tej pory robiłem to na ok. 6 Nm.

#10 liftlodz

liftlodz
  • Użytkownik
  • 310 posts

Posted 24 March 2023 - 11:08

No to poluzuj porządnie śrubę i stuknij w nią, powinno puścić

#11 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 788 posts
  • SkądPodhale

Posted 24 March 2023 - 11:41

Tak.

A tak w ogóle z jaką siłą powinien być dokręcony ekspander? Do tej pory robiłem to na ok. 6 Nm.

Ja przykręcam właśnie takim momentem

Facebuk i  YT  Strava

#12 qzn

qzn
  • Użytkownik
  • 534 posts
  • SkądWrocław

Posted 24 March 2023 - 18:47

"serwis do Decathlona" =  "niska jakość w przystępnej cenie"

Reply to this topic