Mam prośbę o poradę z umiejscowieniem/wysokością na kierownicy Canyon H18 Ergo klamko-manetek i kątem pochylenia kierownicy.
Po przestudiowaniu wielu poradników i filmów wideo większość poleca następującą kolejność działań:
1. ustawienie kąta pochylenia kierownicy;
2. montaż klamko-manetek na odpowiedniej wysokości.
W przypadku punktu 1 najczęściej stosuje się metodę ustawienia równolegle do podłoża dolnej części kierownicy (dolny chwyt poziomo).
Tutaj pojawia się pytanie, czy w przypadku kierownicy o kształcie Ergo, takie wyjściowe ustawienie jest właściwe?
W przypadku punktu 2, klamko-manetki montuje się zwyczajowo na takiej wysokości aby dolne końce klamek hamulców były na przedłużeniu linii rurek dolnego chwytu (źródło https://bike.bikegre...ad-bike-bars/):
sti-guideline.gif 35,66 KB 16 Ilość pobrań
Pamiętając aby górne chwyty po zamontowaniu były na płasko z górną krzywizną kierownicy.
Tutaj pojawia się kolejne pytanie, bo jak wcześniej ustawiłem klamki tak aby były na płasko z górną krzywizną kierownicy, to dolne chwyty nie są w żaden sposób równolegle z podłożem.
Teraz spróbowałem ustawić dolne chwyty równolegle, oraz klamki zgodnie z powyższym rysunkiem, to wychodzi niezbyt płasko w pozycji pierwszej (górny chwyt):
canyon_rownolegle.jpg 103,15 KB 17 Ilość pobrań
Czy klamki należałoby podciągnąć jeszcze wyżej?