Skocz do zawartości

Zdjęcie

Własny Składak Na Carbonie

27 odpowiedzi w tym temacie

#21 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 885 postów
  • SkądOstrów Wlkp.

Napisano 17 czerwiec 2023 - 20:44

Press-fit to zajefajne rozwiązanie, tylko niestety mało producentów umie utrzymać odpowiednie tolerancje przy produkcji. Powrót do BSA to tylko pójście na łatwiznę - bo łatwiej jest to zrobić tak, zeby tego nie spartolić (a nawet to niektórym się udało).

#22 Czarny8

Czarny8
  • Użytkownik
  • 94 postów

Napisano 17 czerwiec 2023 - 20:59

Akurat co do press fitu nic mam. 40 tys km przejechałem i dopiero teraz zaczął hałasować. Zresztą póki co nie widzę za bardzo żeby ktoś od tego odchodził

Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka

#23 Czarny8

Czarny8
  • Użytkownik
  • 94 postów

Napisano 17 czerwiec 2023 - 20:59

No chyba że wspomniany specialized bo zjebał po całości innego powodu nie widzę

#24 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 17 czerwiec 2023 - 21:53

Trzaski w pressficie to nie tylko problem Speca, pressfit trzeszczy w masie marek. Potem wjeżdżają zabawy z token ninja i inne..

https://www.bikerada...res/bb90-vs-t47

Press-fit to zajefajne rozwiązanie, tylko niestety mało producentów umie utrzymać odpowiednie tolerancje przy produkcji. Powrót do BSA to tylko pójście na łatwiznę - bo łatwiej jest to zrobić tak, zeby tego nie spartolić (a nawet to niektórym się udało).

Przecież nie chodzi o pójście na łatwiznę, tylko wybranie rozsądniejszego rozwiązania - mniej podatnego na błędy produkcyjne jak i błędy użytkownika.

#25 Czarny8

Czarny8
  • Użytkownik
  • 94 postów

Napisano 17 czerwiec 2023 - 21:59

No to o czym my rozmawiamy? Mam ramę canyona który jednak ramę na press fit potrafił zrobić i nic nie trzeszczy, specialized który jest jeszcze większą marką spierdolił po całości i nie potrafi zrobić rzeczy które mniejsze marki potrafią. To się pytam gdzie ten znaczek QA w porównaniu do marek chińskich?

#26 Czarny8

Czarny8
  • Użytkownik
  • 94 postów

Napisano 17 czerwiec 2023 - 23:19

Wychodzi na to że bez różnicy czy weźmiesz uznaną markę europejską czy nieznana chińską. Europejska da znaczek QA chociaż wiedzą że rama jest trefna ale i tak zarobią jak tylko 25% osób zwróci się o swoje a reszta nie zwróci uwagi.

#27 ernorator

ernorator
  • Użytkownik
  • 39 postów

Napisano 20 czerwiec 2023 - 10:29

Kolejna sprawa, ta rama ma wciskany pressfit czyli skrzypienie i problemy pewne jak w szwajcarskim banku. Od tego gówna odchodzą już producenci np Spec, bo chyba wszystkie ramy wróciły na reklamację i dają teraz gwint BSA. 

Support pressfit jest lepszy dla ram karbonowych. Przy zmianach temperatur metalowy gwint zwykłego suportu mocno pracuje w mufie ramy, karbon nie pracuje termicznie. Suport pressfit dzięki mniejszemu spasowaniu może pracować w mufie nie powodując tak dużych naprężeni jak suport wkręcany Zawsze można założyć suport, który nie skrzypi i nie powoduje problemów, ninja ftw. 

#28 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 20 czerwiec 2023 - 11:05

Znam tysiące przypadków uszkodzenia press fitu i pojedyncze przypadki uszkodzenia mufy gwintowanej.

Poprawnie zrobiona mufa BSA albo T47 jest wieczna.

• slaweko, B00mer i KonradTrek800 lubią to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

Dodaj odpowiedź