Jedyna znana mi shimanowska 12-28 11-rz to Dura Ace CS-9000/r9100 - czy taką właśnie masz kasetę? Jeżeli tak, to prawidłowo powinno być: 13-14-15-16-17-(18)-[19-21-23]-[25-28] - w nawiasie kwadratowym "pająki", w nawiasie okrągłym "obca" zębatka 18z.
Jedna "obca" zębatka w kasecie to dwa potencjalne zgrzyty przy zmianie biegów, pierwszy z 17 na (18) i drugi z (18) na 19, a właściwie cztery, bo również w drugą stronę, co nie znaczy, że nie można spróbować, a nawet że strona praktyczna będzie ważniejsza więc zgrzyty będą akceptowalne. Ewentualnie jest jeszcze jeden patent, który praktykowałem w kasetach 9rz, tzn. pilnik w ręce i wąski rowek w zębatce rozpiłować na szeroki, przez co można zębatkę obracać na bębenku i dobrać kąt położenia tak, by jak najmniej zgrzytało. Jedna "obca" w środku to niestety gorsza opcja niż cała końcowa "obca" część.
Druga 13-tka różni się od początkowych zębatek tym, że nie ma "grzechotki" pod nakrętkę i ewentualnie ma jeszcze wgłębienie pod zintegrowany dystans pierwszej zębatki, ale to że ma zintegrowany dystans to już 80% sukcesu, bo pozostaje dopasowanie nakrętki i ew. poradzenie sobie w rowkiem. Na początku w ten rowek wkładałem pierścień z drutu lub szprychy, ale potem stwierdziłem że to niepotrzebne, bo nakrętki kaset 9-rz zaczynających się od 12 są nieco większe i nie było problemów z zakręceniem. Nie wiem jak jest w przypadku nakrętek do kaset 11-rz, możliwe że jest tylko jeden rodzaj nakrętek, ale to nie jest problem, którego nie da się obejść.