Skocz do zawartości

Zdjęcie

Zimowe Buty/ochraniacze Na Buty

30 odpowiedzi w tym temacie

#1 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 265 postów

Napisano 12 listopad 2023 - 16:13

Hejo ! Może ktoś podpowie coś w temacie :) Tamtą zimę przejeździłem w butach mtb trochę rekreacyjnych northwave Corsair plus neoprenowe ochraniacze od Vaude. Tak do 0 może i nawet -5 było ok. Kiedyś przemroziłem dość poważnie palce i mam wieczny problem z zimnem. Wszyscy mówili co by kupić buty zimowe - no i kupiłem Northwave magma x-core - dzisiaj pierwszy test przy temp +5 do +9 i słabo, palce zimne :/ mocno się rozczarowałem (miało być ciepło bo primaloft) no i od butów za 8 stówek bez promocji oczekiwałbym czegoś więcej. Macie jakieś sprawdzone modele butów ewentualnie jakieś hiper super ciepło ochraniacze z 5 mm neoprenem :) Dzięki ! Jak by to miało jakieś znaczenie to buty do gravela :) Zastanawiam się czy jest sens opakowywać takie buty ochraniaczem, skoro to buty zimowe i taki sam efekt będę miał z normalnymi butami ... 

#2 Rowerex

Rowerex
  • Użytkownik
  • 230 postów

Napisano 12 listopad 2023 - 17:13

Śródstopie w sztywnych butach rowerowych niemal nie pracuje więc szybciej się wychładza, dlatego wg mnie zimowe obuwie powinno mieć bardziej elastyczną podeszwę, by choć trochę poprawić krążenie podczas pedałowania. Czasami dobrze jest zejść z roweru i zwyczajnie pochodzić dla poprawy krążenia w śródstopiu, ale gdy ma się bardzo sztywną podeszwę, to nie da to dobrego efektu.

Sprawa druga i wg mnie najważniejsza - z mojego doświadczenia wynika, że o ile na nogi, a raczej na mięśnie nóg, korzystniej jest założyć dopasowaną i oprowadzającą pot odzież, to nie można tego samego zrobić w przypadku dłoni i stóp, bo natychmiast pojawi się uczucie zimna, a zatem dłonie oraz stopy powinny mieć dużo luzu i niemal "poduszkę powietrzną" w rękawicach i butach. Nawet najlepsze materiały izolacyjne nie pomogą w butach i rękawicach zbyt ciasnych jak na chłodne warunki.

Od nastu lat w zimie używam butów Shimano MW80, które w porównaniu z butami letnimi w tym rozmiarze sprawiają wrażenie ogromnej przestrzeni dla stóp nawet po założeniu grubych skarpet. Ale gdy próbowałem zakładać np. dwie pary grubych skarpet, to się okazywało, że stopy bardziej marzły bo robiło się już zbyt ciasno, podobnie źle było w przypadku zakładania dwóch par skarpet z których pierwsza była dopasowana (opinająca stopę) i z materiału odprowadzającego pot, a druga gruba i ocieplająca (stopy się niemal nie pocą, a przynajmniej nie na tyle, by należało jakkolwiek odprowadzać pot ze śródstopia).

• ogreczek lubi to

#3 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 265 postów

Napisano 12 listopad 2023 - 17:29

Śródstopie w sztywnych butach rowerowych niemal nie pracuje więc szybciej się wychładza, dlatego wg mnie zimowe obuwie powinno mieć bardziej elastyczną podeszwę, by choć trochę poprawić krążenie podczas pedałowania. Czasami dobrze jest zejść z roweru i zwyczajnie pochodzić dla poprawy krążenia w śródstopiu, ale gdy ma się bardzo sztywną podeszwę, to nie da to dobrego efektu.

Sprawa druga i wg mnie najważniejsza - z mojego doświadczenia wynika, że o ile na nogi, a raczej na mięśnie nóg, korzystniej jest założyć dopasowaną i oprowadzającą pot odzież, to nie można tego samego zrobić w przypadku dłoni i stóp, bo natychmiast pojawi się uczucie zimna, a zatem dłonie oraz stopy powinny mieć dużo luzu i niemal "poduszkę powietrzną" w rękawicach i butach. Nawet najlepsze materiały izolacyjne nie pomogą w butach i rękawicach zbyt ciasnych jak na chłodne warunki.

Od nastu lat w zimie używam butów Shimano MW80, które w porównaniu z butami letnimi w tym rozmiarze sprawiają wrażenie ogromnej przestrzeni dla stóp nawet po założeniu grubych skarpet. Ale gdy próbowałem zakładać np. dwie pary grubych skarpet, to się okazywało, że stopy bardziej marzły bo robiło się już zbyt ciasno, podobnie źle było w przypadku zakładania dwóch par skarpet z których pierwsza była dopasowana (opinająca stopę) i z materiału odprowadzającego pot, a druga gruba i ocieplająca (stopy się niemal nie pocą, a przynajmniej nie na tyle, by należało jakkolwiek odprowadzać pot ze śródstopia).

Dzięki za info! Też zauważyłem, że dwie skarpety niewiele dają i że lepiej mieć więcej miejsca w bucie niż mniej. Testowałem te Northwavy w skarpetkach z merynosem i one są dość grube, może to jest problemem. Myślałem też nad wkładkami podgrzewającymi na baterię, takie jak dla narciarzy. Najlepiej sprawdzał się dla mnie gruby neopren - nie odprowadzał wilgoci, ale było ciepło, pomimo tego że dość mokro :) 

#4 liftlodz

liftlodz
  • Użytkownik
  • 237 postów

Napisano 13 listopad 2023 - 06:33

Ja na zimę zmieniam pedały na zwykle platformy i jeżdżę w butach trekkingowych. Jeszcze nigdy nie zmarzły mi stopy.
  • ogreczek lubi to

#5 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 listopad 2023 - 09:10

Zgadzam się, że do zimowych butów warto celować w rozmiar o 0,5 cm większy niż w butach letnich. Sam kupiłem w zeszłym roku buty zimowe i skusiłem się doskonałą ceną, lecz sam but był idealnie dopasowany do stopy. Po założeniu grubej skarpety było już ciasno i efekt był taki, że po 20-30 minutach palce zaczynały bardzo marznąć. 

Sprzedałem te buty i kupiłem nowe, odpowiednio większe i są idealne. Mieszczą grubą zimową skarpetę. 

• ogreczek lubi to

#6 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 265 postów

Napisano 13 listopad 2023 - 10:54

Zgadzam się, że do zimowych butów warto celować w rozmiar o 0,5 cm większy niż w butach letnich. Sam kupiłem w zeszłym roku buty zimowe i skusiłem się doskonałą ceną, lecz sam but był idealnie dopasowany do stopy. Po założeniu grubej skarpety było już ciasno i efekt był taki, że po 20-30 minutach palce zaczynały bardzo marznąć. 

Sprzedałem te buty i kupiłem nowe, odpowiednio większe i są idealne. Mieszczą grubą zimową skarpetę. 

Czyli w myśl zasady - letnie buty jeden rozmiar większe, zimowe dwa rozmiary. Noszę 46 i zimowe kupiłem 47 :) Chociaż i tak są zimne jak dla mnie - myślę co by kupić Lake CX-145

#7 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 listopad 2023 - 11:15

ja mam Northwave https://www.centrumr...71/?v_Id=144184

Z dobrą skarpetą na pewno mrozy do -3 im nie straszne. W niższych temperaturach nie jeżdżę. Ale musisz być wrażliwy na chłód. W weekend przy 7-8 stopniach jeździłem w letnich ze skarpetowymi leciutkimi ochraniaczami. 

btw do letnich nie stosuję zasady o jeden rozmiar większe. Kupuję idealnie dopasowane buty. Zimowe o jeden rozmiar większe. 

• ogreczek lubi to

#8 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 265 postów

Napisano 13 listopad 2023 - 11:26

ja mam Northwave https://www.centrumr...71/?v_Id=144184

Z dobrą skarpetą na pewno mrozy do -3 im nie straszne. W niższych temperaturach nie jeżdżę. Ale musisz być wrażliwy na chłód. W weekend przy 7-8 stopniach jeździłem w letnich ze skarpetowymi leciutkimi ochraniaczami. 

btw do letnich nie stosuję zasady o jeden rozmiar większe. Kupuję idealnie dopasowane buty. Zimowe o jeden rozmiar większe. 

OO ! te moje Magmy - wyglądają tak samo tylko są MTB, jedno BOA od Northwave i wyższa cholewka. Wydawało mi się że do 0 powinny być ok no ale ... Widziałem takie zimowe buty z dodatkową warstwą neopernu. 

Wølfgar Cycling Boot | Extreme Winter Cycling Boot | 45NRTH

o takie :)

#9 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 13 listopad 2023 - 11:38

To jeszcze buty rowerowe czy snowboardowe? ;D Ich wygląd jest absurdalny.

NW masz wersję Arctic? Naprawdę trudno mi sobie wyobrazić jak w tych butach może być zimno, jeżeli masz odpowiedni rozmiar. Wkładka jest izolowana. No ale OK, każdy ma inną wrażliwość. 

• ogreczek lubi to

#10 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 265 postów

Napisano 13 listopad 2023 - 12:07

To jeszcze buty rowerowe czy snowboardowe? ;D Ich wygląd jest absurdalny.

NW masz wersję Arctic? Naprawdę trudno mi sobie wyobrazić jak w tych butach może być zimno, jeżeli masz odpowiedni rozmiar. Wkładka jest izolowana. No ale OK, każdy ma inną wrażliwość. 

te byty to ciekawostka :D jak ktoś się wybiera na koło podbiegunowe :) Ja mam NW X-Core Magma, więc to nie są te naj naj cieplejsze 

>No ale OK, każdy ma inną wrażliwość. 

No ja mam akurat słabą bo kiedyś mocno się przemroziłem :/ 

#11 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 265 postów

Napisano 15 listopad 2023 - 14:47

Zamówione XLC cb-ro7 ale rozmiar 48 - zobaczymy :) wyglądają na cieplutkie. 

#12 kapa3991

kapa3991
  • Użytkownik
  • 58 postów

Napisano 15 listopad 2023 - 22:29

Podłącze się pod temat.
Zamówiłem sobie buty na jesień/zimę Northwave Celsius.
Dwa rozmiary 43/44
W pierwszych czuje jak duży palec sięga końcówki buta, i lekko tak jakby małe palce były ściśnięte.
W 44 nie ma takiego odczucia.
Chyba lepiej będzie jak zostanę przy 44?
Shimano letnie mam rozmiar 44.

#13 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8621 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 listopad 2023 - 04:54

Zdecydowanie. Palec nigdy, nawet w butach letnich, nie powinien dotykać czubka buta.

• kapa3991 lubi to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#14 admsk

admsk
  • Użytkownik
  • 389 postów

Napisano 16 listopad 2023 - 19:41

Spróbuj lepszych skarpet np. z windstopperem od GORE.
Dla mnie nie ma lepszego materiału na akcesoria, czapka, rękawiczki, baselayer.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • piotrkol lubi to

#15 Argi

Argi
  • Użytkownik
  • 494 postów

Napisano 16 listopad 2023 - 21:55

Cześć.

Mam podobnie. Marzną mi stopy i przez wiele lat nic nie jestem w stanie z tym zrobić. Przeszedłem całą drogę od neoprenów do NW Arctic z merino. Nieco pomogło, ale i tak nie mam komfortu. Jedno rozwiązanie, którego powinieneś spróbować to ogrzewacze chemiczne. U mnie te z Deca nie sprawdziły się, po 40 minutach przestają grzać, a "odżywają" znów po powrocie, w domu. Może kwestia tlenu, nie wiem. Ale są na rynku inne, dużo lepsze. Dostałem jedne takie od kolegi, jutro odkopię, to mogę podrzucić producenta.

Pozdrawiam

• ogreczek lubi to

#16 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8621 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 listopad 2023 - 22:26

U siebie od lat sprzedajemy ogrzewacze Thermopad. Co prawda są jednorazowe, ale za kilkanaście złotych dają kilka godzin solidnego ciepła.

Sprawdzone zarówno na rowerze, jak i pieszo w górach czy na stadionie.

• ogreczek lubi to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#17 biker1974

biker1974
  • Użytkownik
  • 456 postów
  • SkądMirków/Wroclaw

Napisano 17 listopad 2023 - 13:52

Na Ekoi mają ogrzewane ochraniacze na buty,rękawiczki też.
  • ogreczek lubi to

#18 ogreczek

ogreczek
  • Użytkownik
  • 265 postów

Napisano 18 listopad 2023 - 14:20

Myślałem jeszcze o ogrzewaczach elektrycznych, gdzieś na Amazonie śmignely mi ogrzewane na baterie skarpetki :) 

Cześć.

Mam podobnie. Marzną mi stopy i przez wiele lat nic nie jestem w stanie z tym zrobić. Przeszedłem całą drogę od neoprenów do NW Arctic z merino. Nieco pomogło, ale i tak nie mam komfortu. Jedno rozwiązanie, którego powinieneś spróbować to ogrzewacze chemiczne. U mnie te z Deca nie sprawdziły się, po 40 minutach przestają grzać, a "odżywają" znów po powrocie, w domu. Może kwestia tlenu, nie wiem. Ale są na rynku inne, dużo lepsze. Dostałem jedne takie od kolegi, jutro odkopię, to mogę podrzucić producenta.

Pozdrawiam

#19 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 18 listopad 2023 - 15:07

Przy takich problemach ze stopami i jak zimowe buty rowerowe nie dają rady, to bym przykręcił platformy i jeździł w zwykłych butach zimowych. Zresztą ktoś już to proponował.
  • ogreczek lubi to

#20 mart66

mart66
  • Użytkownik
  • 74 postów

Napisano 27 listopad 2023 - 14:59

mam też słabe krążenie, przez co marzną mi szybko ręce i nogi, chyba że już idzie tętno konkretne na zawodach to nie ma problemu, ale jakieś tleny to słabo. Używam na temperatury w okolicach zera i poniżej ochraniacze takie grube z castelli z Gore-Tex Infinitium czy jakoś tak, jak najbardziej polecam, ale problem był przy MTB ponieważ w niektórych butach był za szeroki but i ciężko się wciągało, zresztą mam kilka patentów, podgrzewane wkładki( też ok na mróz) i chemiczne podgrzewacze do stóp z deca, chyba 10 par po 30 zeta, latami jakoś wzbraniałem się przed zimowymi butami, ale postanowiłem spróbować, zdecydowałem się na Giro Blaze, no i jestem mile zaskoczony, tak przy -2 i wietrze dają radę do 2, 5 h ; a myślę ze z wrzuconymi podgrzewaczami to i dłużej w komforcie, sucha stopa, dobrze odprowadzają wilgoć, polecam.

Dodaj odpowiedź