Skocz do zawartości

Zdjęcie

Funkcjonowanie Ultegra Rd-R8000 Z Niezbyt Typowym Przełożeniem

przeżutka ultegra łańcuch długość wózek kaseta

4 odpowiedzi w tym temacie

#1 gnom

gnom
  • Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 28 luty 2024 - 02:41

Witam Wszystkich,

Mam pytanie dotyczące funkcjonowania przerzutki Ultegra RD-R8000.

Dotyczy roweru mojego syna ścigającego się w kat. żak, co narzuca przełożenia. Rower   nabyłem używany i dokonałem modyfikacji.

Założyłem mu tarcze z przodu 46 – 36T i kasetę 14-28T przy czym zblokować musiałem 14T.

Jeżdżąc nim zauważyłem jednak, że na części przełożeń napęd pracuje nieco głośno lekko dzwoniąc (łańcuch-kaseta) – głównie kombinacja niższych przełożeń na kasecie z 36.

I tu po poprzeglądaniu info w necie mam dwa pytania.

1. Widzę, że przerzutka GS w katalogu nie ma przypisanej tej kasety, ma ją SS (krótki wózek). Czy zatem to nie będzie działało dobrze (dlaczego?), czy też mogę stosować GS w tym zestawieniu bez obaw i powinno to hulać?
  2. Sprawdziłem długość łańcucha i widzę, że wg. instrukcji jest on zbyt dług, nawet 4 ogniwa. Jednak jeśli dodam 2 ogniwa do opisanej przy instrukcji kombinacji największych zębatek, łańcuch po nałożeniu na przerzutkę wydaje się b. naciągnięty… Jak podejść do tematu?

Pozdrawiam,

Grzegorz

#2 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 luty 2024 - 17:32

1) GS ma inny skos pantografu dostosowany do kaset o zakresie 11-28 do 11-34. Może działać gorzej na kasecie 14-28, ale …
2) opisane symptomy to właśnie zbyt długi łańcuch, możesz zrobić zdjęcia i tu podrzucić będzie łatwiej ocenić
3) potem podeślę jeszcze jedną wskazówkę, ale zacznij od dobrania długości łańcucha :)

#3 gnom

gnom
  • Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 29 luty 2024 - 22:26

1) GS ma inny skos pantografu dostosowany do kaset o zakresie 11-28 do 11-34. Może działać gorzej na kasecie 14-28, ale …
2) opisane symptomy to właśnie zbyt długi łańcuch, możesz zrobić zdjęcia i tu podrzucić będzie łatwiej ocenić
3) potem podeślę jeszcze jedną wskazówkę, ale zacznij od dobrania długości łańcucha :)

"Ale... "? Bardzo dziękuję za wskazówki. Wczoraj z rana zmieniłem kąt opasania i to nieco pomogło. Poniżej zamieszczam dwa zdjęcia wykonane przy ustawieniu najmniejszej zębatki i najmniejszej tarczy oraz największych zębatki i tarczy. 

Dzwonienie praktycznie zniknęło (przynajmniej na stojaku). Łańcucha póki co nie skracałem. Zabrałem też rower do zaznajomionego serwisanta z gianta i on uważa, że tam wszystko jest ok i jestem przewrażliwiony, choć wg. mnie to na chwilę obecną nie działa to tak precyzyjnie jak np. w moim rowerze, który ma przerzutkę 105 czy po przełożeniu koła z mojego roweru z 11-28...

A tak na marginesie w kwestii skracania łańcucha, to czy shimanowskie spinki rzeczywiście traktować jako jednorazowe?

Załączony plik  1.jpg   104,77 KB   17 Ilość pobrań

Załączony plik  2.jpg   80,45 KB   17 Ilość pobrań

#4 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1027 postów

Napisano 01 marzec 2024 - 06:35

A tak na marginesie w kwestii skracania łańcucha, to czy shimanowskie spinki rzeczywiście traktować jako jednorazowe?

Nie wiem jak spinki Shimano ale w poprzednim rowerze też na Ultegrze R8000 zrobiłem kilkadziesiąt tys. km na jednej spince Sram'a, także podejrzewam, że ta jednorazowosc to zwykły marketing.

Wysłane z mojego motorola edge 40 neo przy użyciu Tapatalka

#5 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 marzec 2024 - 16:02

Długość łańcucha jest ok, odległość górnego kółeczka przerzutki od kasety również.

Dodaj odpowiedź

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: przeżutka, ultegra, łańcuch, długość, wózek, kaseta