Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pogięta Rama - Giant Contend Sl1 2020

6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Tomek398

Tomek398
  • Użytkownik
  • 74 postów
  • SkądLubelskie

Napisano 20 styczeń 2025 - 11:37

Porada potrzebna, ponieważ jestem w tej sytuacji po raz pierwszy i mam nadzieję że ostatni. 

Ślisko, upadek. W efekcie pogięta rama aluminiowa roweru Giant contend SL1 2020. Rower używany dość intensywnie do dojazdów do pracy.  

Rama aluminiowa. Nowa, w sklepie Giant około 2200 PLN. 

Nie mam pojęcia na ile bezpieczna, czy też niebezpieczna jest jazda z taką pogiętą ramą. Nie wiem też czy warto szukać używki, w tyn sensie, że przewiduję że będzie bardzo trudno ją znaleźć. 

Wszelkie porady mile widziane.  

Rama.jpg

#2 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 893 postów
  • SkądOstrów Wlkp.

Napisano 21 styczeń 2025 - 08:02

Jeśli używka jest w dobrym stanie to czemu nie? Ramy aluminiowe są bardzo trudne w naprawie - dużo trudniejsze niż karbon - a w dodatku są mniej warte - dlatego nie spodziewałbym się jakiegoś druciarstwa.

• Tomek398 lubi to

#3 liftlodz

liftlodz
  • Użytkownik
  • 278 postów

Napisano 21 styczeń 2025 - 08:54

Za 2200 mogę Ci sprzedać całego Contenda na ramie aluminiowej, Tiagrze i hamulcach hydraulicznych w rozmiarze ML.
U mnie tylko się kurzy.
  • Tomek398 lubi to

#4 dande

dande
  • Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 24 styczeń 2025 - 13:13

Idź do jakiegoś większego sklepu rowerowego. Na pewno mają kontakty i znajdą używkę w sensownej cenie. W https://informatorgdanski.pl/ takie są . 

• Tomek398 lubi to

#5 uzurpator

uzurpator
  • Użytkownik
  • 665 postów
  • SkądKatowice

Napisano 27 styczeń 2025 - 12:00

Jeździć, obserwować? No chyba, że jest przekoszona jakoś. Wszystkie moje rowery mają wgniotki tu i tam, niektóre od dobrej dekady.

• Tomek398 lubi to

#6 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 luty 2025 - 01:06

W miejscu zagięcia ta rama Ci pęknie, wcześniej czy później, kwestia czasu i obciażenia.

Myśle że tanio kupisz całą szosówke, bo ogólnie szosa ma ogromnego doła w rowerach i ceny poupadały.

• Tomek398 lubi to

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#7 Rybicki

Rybicki
  • Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 21 maj 2025 - 22:57

Cześć, jazda na pogiętej ramie aluminiowej nie jest bezpieczna, ryzykujesz pęknięcie podczas jazdy. Lepiej wymienić ramę lub cały rower. Używki można szukać, ale mogą być trudno dostępne. 

Jest taki, na którym to przewiozę - https://www.swiatcho...ki-sztuczne-68/ ?

Dodaj odpowiedź