Jump to content

Photo

Giro d'Italia.

247 replies to this topic

#121 Rowerex

Rowerex
  • Użytkownik
  • 230 posts

Posted 16 May 2011 - 17:55

Cholera no i w tym wszystkim zal ze nie liczy sie piekno sportu i rywalizacja dla samej pasji a wazna tylko kasa.

To wg mnie przesada. Rower i awarie sprzętu są częścią kolarstwa, tak jak każdego innego sportu w którym zawodnik musi obsługiwać sprzęt mechaniczny. Akurat ów "incydent" z awarią roweru Schlecka był bardzo "medialny", czyli wszyscy w TV widzieli, że miał awarie i jakiego rodzaju.

Natomiast ileż to usterek i defektów sprzętu nigdy nie zostało zauważonych podczas wyścigów (żadna kamera tego nie złapała), a zaważyły one na wynikach, o tym już nikt nie wspomina. Mało tego, jeśli "niezauważony" przez kamery defekt przeszkodził kolarzowi w uzyskaniu dobrego wyniku, a ów kolarz tłumaczył owym defektem swój słabszy wynik, to z reguły pojawiały się komentarze, że "kiepskiej baletnicy, to...", itp.

Schleck wcale nie musiał ruszać manetki od przedniej przerzutki. Wiadomo, że najczęstszą usterką przy takich manewrach jest spadnięcie lub zaklinowanie się łańcucha i kolarze o tym wiedzą, wielu ma zamontowane w rowerach różne patenty zapobiegające np. spadaniu łańcucha. To co się stało, to błąd techniczny zawodnika lub ekipy (serwisanta ) - jakoś nikomu innemu w tym miejscu łańcuch nie spadł...

Sytuacja z Armstrongiem to już co innego (o ile o tej samej myślimy). Tam nie zawinił ani zawodnik, ani sprzęt, tylko czynnik zewnętrzny w postaci niezbyt odpowiedzialnego kibica.

#122 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1,552 posts
  • SkądKrotoszyn

Posted 16 May 2011 - 21:34

Dzisiaj o 20 na Eurosporcie obejrzałem sobie powtórkę z ost. 15km etapu na Etnę..
To co pokazał Albercik to jest istna masakra.. Przyspieszenie ma błyskawiczne, moc jeszcze większą.. Jak nic mu się nie stanie niespodziewanego to wygraną ma w kieszeni..

Podium ? Trudno powiedzieć, ale Nibali będzie miał ciężko..
Nooo i Niemiec też się świetnie pokazał.. Dobrze mówicie, za późno trafił do pro touru, a teraz powinni jeździć na niego ! Jest w dobrej formie ,co widać... ;-)

#123 mr40164

mr40164
  • Użytkownik
  • 99 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 May 2011 - 11:39

Podejrzewam że już po neidzielnym etapie będzie wszystko pozamiatane i Contador będzie myślami przy TdF...

#124 sewi

sewi
  • Użytkownik
  • 236 posts
  • SkądOpole

Posted 17 May 2011 - 19:46

A tymczasem dziś Markowi udało się zaliczyć pierwsze zwycięstwo w Giro! Cóż jak Cav jest w formie i jest dobrze ustawiony to nie ma bata na niego...

#125 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1,536 posts
  • SkądPoznań

Posted 17 May 2011 - 19:49

Pisał już Gołaś jak to się Cava pod Etne wiózł na klamce i ledwo się zmieścił w limicie czasu ;)
Ja tam go nie lubię :)
pzdr

#126 sewi

sewi
  • Użytkownik
  • 236 posts
  • SkądOpole

Posted 17 May 2011 - 20:02

Oglądałem dziś w Rai Sport komentarze i też sie mówiło, że Cav sie podwoził pod Etne. Eddy Mercks powiedział, że jeśli tak rzeczywiście było to powinno się go zdyskwalifikować, bo to jest oszustwo.

Z drugiej strony ja go lubie, nie wiem za co ale jakos go lubie :-D Cav ostatnio założył sobie twittera i widać, że chłopak ma jeszcze bardzo pstro w głowie.
http://twitter.com/#!/MarkCavendish

OT:
Z kolei Ivan Basso dziś zaliczył upadek na treningu i wygląda jak po walce bokserskiej (15 szwów)
http://yfrog.com/gyivphcj

#127 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1,552 posts
  • SkądKrotoszyn

Posted 17 May 2011 - 20:33

sewi, fajnie się czyta tego jego twittera :mrgreen: Mnie się podoba.. ;-)
Chociaż sam osobiście za nim nie przepadam, a bynajmniej za tym ,że sam jeździ nieelegancko ,ale wytyka to samo zachowanie innym..

Szkoda ,że nie ma żadnego video z cavendishem na klamce :D ciekawie to musiało wyglądać..
:roll:
chociaż pewnie i tak szybciej podjeżdżał niż my byśmy jechali ? czy w górach można by z nim powalczyć ? :-P

#128 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Posted 17 May 2011 - 20:55

Dlatego się holował na klamce Cavendish bo chyba mu brzuch urósł http://i52.twitgoo.com/23tytk.jpg ;-) troszkę na tym zdjęciu widać że nie jest taka chudzinka

#129 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 posts
  • Skądrybnik

Posted 17 May 2011 - 21:17

chociaż pewnie i tak szybciej podjeżdżał niż my byśmy jechali ? czy w górach można by z nim powalczyć ? :-P

Nie sądzę. Sam mam problem np. przejechać Małopolski wyścig Górski w limicie więc gdzie tam do Giro. Inna sprawa to tam się inaczej jeździ, pierwsze góry idą równo i spokojnie a z czasem coraz mocniej, a u nas od pierwszej góry ogień. Pod Zameczek na TdP w zeszłym roku na pierwszych rundach pewnie co niektórzy dali by radę ;-) .

Zresztą jak chcesz zobaczyć jak wygląda wyścig po górach to zapraszam na Tatry Tour albo na Jarną ;-) .

#130 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 posts
  • SkądBolesławiec

Posted 17 May 2011 - 22:46

Głupie eurosport. Pierw zapowiada wyścig do okoła californi a teraz go nie ma :/
Jeśli ktoś by chciał oglądać na dobrej jakości proszę linka http://tracker.amgen...california.com/

#131 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Posted 17 May 2011 - 22:51

Głupie eurosport. Pierw zapowiada wyścig do okoła californi a teraz go nie ma :/
Jeśli ktoś by chciał oglądać na dobrej jakości proszę linka http://tracker.amgen...california.com/

Czemu gadasz takie głupoty? Zastanów się co piszesz - albo pisz jasno albo nie pisz nic...
transmisja na eurosporcie zaczyna się o 00:03

#132 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 posts
  • SkądBolesławiec

Posted 17 May 2011 - 22:53

Aha. Nie widziałem, na programie eurosport było, że od 23.35

#133 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2,670 posts
  • SkądJary

Posted 17 May 2011 - 23:57

Dlatego się holował na klamce Cavendish bo chyba mu brzuch urósł http://i52.twitgoo.com/23tytk.jpg ;-) troszkę na tym zdjęciu widać że nie jest taka chudzinka

to nie fotomontaż ? cielsko grube a nogi chude... ;-)

#134 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2,670 posts
  • SkądJary

Posted 17 May 2011 - 23:58

Zresztą jak chcesz zobaczyć jak wygląda wyścig po górach to zapraszam na Tatry Tour albo na Jarną ;-) .

chętnie zobaczę ;-) tylko tatry tour niestety :-(

#135 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 posts
  • SkądBolesławiec

Posted 18 May 2011 - 00:10

pawelkepien, OK, przepraszam. Następnym razem pomyślę i poszukam. Co do Cavendisha na tym zdjęciu to pokazywali niekiedy kolarzy, którzy się przebierali podczas wyścigu i było widać jakie mają brzuchy napompowane. Moim zdaniem nie ma się co dziwić skoro tyle litrów płynów muszą wypić podczas wyścigu, zjeść trochę tych batoników i oddychać przeponą :)

#136 wunderfaust

wunderfaust
  • Użytkownik
  • 459 posts
  • Skądz neta

Posted 18 May 2011 - 06:38

dawni sportowcy mieli te same organizmy co dzisiejsi. musieli zjeść, wypić dokładnie tyle samo co dziś a wyglądali inaczej. różnica jest w tym co jedzą i biorą. ten problem najlepiej widać u kulturystów gdzie mówi się o pladze rozdętych brzuchów. wiąże się to niestety z dopingiem oraz dietą . od hgh rosną nie tylko szczęko czy nosy. brzuchy też

#137 Amon

Amon
  • Użytkownik
  • 280 posts
  • SkądŚwieradów-Zdrój

Posted 18 May 2011 - 09:39

dokładniej organy wewnętrzne - akromegalia. HGH raczej w kolarstwie się nie stosuje, chyba ze torowym, nie widzę sensu robienia masy w tym sporcie (poza torem), Ale α i Ω nie jestem.
pozdr.

#138 maccacus

maccacus
  • Użytkownik
  • 494 posts
  • SkądSzczecin

Posted 18 May 2011 - 16:46

Emocjonująca była końcówka dzisiejszego etapu. Szkoda uciekającego Daniela Moreno, napracował się chłop i niewiele mu brakło do samotnego finiszu.

#139 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 posts
  • SkądBolesławiec

Posted 18 May 2011 - 19:15

Wedlug mnie nic dzisiaj specjalnego nie było poza ucieczka na zaledwie 2 min jednego z czolowych kolarzy wyścigu, ktory i tak zostal zlapany. Zdecydowanie dobry był finisz kolarza z grupy AG2R Gardeta. Jutro będzie pewnie nuda jak flaki z olejem bo całkiem płaski etap, ale już od piątku powinny być niesamowite emocję, których nie mogę się doczekać.

#140 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Posted 19 May 2011 - 16:35

Nom i znów wygrywa pan klamka z wyspy Men czy tam Man ;-)
Koledzy nie wiecie może po ile kolarze sprzedają te rowery po sezonie

Reply to this topic