Jump to content

Photo

Wiki ma nowy rower :)

• Please log in to reply
60 replies to this topic

#1 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2,190 posts
  • SkądOzorków k/Łodzi

Posted 16 May 2011 - 21:53

Trafiła się okazja i jest nowa rama.
Zmiany w stosunku do Treka: sztyca, zacisk (obejma), opony (Michelin Lithion).
Opony były dzisiaj potrzebne na gwałt, portfel świecił pustkami prawie, więc kupiłem takie jak na foto. Kolorów do wyboru nie było, teraz jak tak patrzę to pasują jak ulał :-P
Sztyca zdemontowana z górala taty (oszczędności).
Zacisk dopasowany po wielkich bólach.
Hak do tylnej przerzutki kupiony dzisiaj do południa i po paru godzinach już przerobiony. Zamontowany pewnie, wszystko działa jak należy, wygląd nawet całkiem estetyczny.
Sama rama ważyła bez widelca 1350g.
Rower teraz waży bez koszyków i pedałów 8kg więc szału nie ma.
Osprzęt ten sam czyli Centaur 2010 i kółka Fulcrum 5.
Zmieniło się jeszcze siodło z SI na Antares.

Attached Thumbnails

• IMG_0001_1024x768.jpg

#2 Gosc_vmax_*

Gosc_vmax_*
  • Gość

Posted 16 May 2011 - 22:09

Skromny jestes , to jest ok :-D .Opowiedz nam wrażenia po pierwszej jeżdzie , ramka to carbon jak mi się wydaje? Sterówka na 1c czy na 1i 1i2 ?Pojedziesz to pewnie coś więcej powiesz o ramie . W razie niemca to fajna by była alternatywa , gianni vs china

#3 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2,190 posts
  • SkądOzorków k/Łodzi

Posted 16 May 2011 - 22:13

Pierwsza jazda jutro. Koza świeżo regulowana itp dnia dzisiejszego. Rama karbon i jest to pierwszy mój karbon. Co do sterówki to...kurczaki vmax zapomniało mi się :)
Sam widzisz jaki ze mnie ekspert.

edit: stery na 1 i 1/8 :)

#4 Gosc_vmax_*

Gosc_vmax_*
  • Gość

Posted 16 May 2011 - 22:20

1 1 8 mój błąd zmęczony jestem widać . EH ze mnie jaki eXpert
powodzenia z nowym sprzętem

#5 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 May 2011 - 22:37

Chociaż za "gołym" carbonem nie przepadam, to tu się całkiem fajnie prezentuje. Dodaje drapieżności ramie ;-) Zwłaszcza w okolicach główki. Waga może faktycznie nie powala jak na carbon, ale w końcu nie to jest najważniejsze, co nie? ;-) Mam nadzieję, że będzie się ładnie prowadziła i będziesz zadowolony. Jakie masz "uzębienie" kasety? Czy w wolnej chwili mógłbyś wstawić jakieś dokładniejsze fotki tylnego trójkąta? Miłej jazdy!

fs-userbar-blog-white.png

#6 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2,190 posts
  • SkądOzorków k/Łodzi

Posted 16 May 2011 - 22:47

pawelkepien waga wydaje mi się podejrzana. Ważyłem poprzedniego Treka i taty Dynateka i chyba było w obydwu przypadkach za dużo. Nie wnikam. Gramów ile jest tyle jest. Jak tylko będzie okazja zważyć na innej (lepszej) wadze to zrobię to z czystej ciekawości.
Zdjęcia tylnego widelca: https://picasaweb.go.../rejza.sky/GM#.
Kaseta 11-23.

#7 Jakob

Jakob
  • Użytkownik
  • 118 posts
  • SkądBrzeg Dolny

Posted 17 May 2011 - 10:42

Napisz wrażenia, jak się ta rama zachowuje. Też się przymierzam do jej zakupu :)

#8 prescot

prescot
  • Użytkownik
  • 255 posts
  • SkądToruń

Posted 17 May 2011 - 12:33

o kurcze.... GIANNIMOTTA !!!... :cry: jaki sentyment mam do tej marki... mój pierwszy prawdziwy torowy rower był marki GM, dopóki biedak się mi połamał... taki sztywny i dobrze się dogadywaliśmy, później miałm cazzanigę i tez była świetna, ale piewrszą dziewczynę zapamięta się na całe życie :)

Gratuluję udanego wyboru, jeżeli firma utrzymała tradycję to powinieneś być bardzo zadowolony

Pozdrawiam! Wiki !

#9 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2,670 posts
  • SkądJary

Posted 17 May 2011 - 13:22

rower waży 8kg a Wy piszecie że dużo hmmm...

#10 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1,682 posts
  • SkądWLKP

Posted 17 May 2011 - 13:43

wicklowman, no ladnie sie prezentuje , jestem tylko ciekawy tego zejsc na tylnych widelkach wyglada takie chude ciekawe jak sie bedzie sprawdzac na wiekszych dziurach .

Pozatym poztywnie dla mnie zawsze te ramy tak wygladaly taki dolepiany carbon , a mozesz podac cene oraz gdzie nabyles ?

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#11 bezdred

bezdred
  • Użytkownik
  • 491 posts
  • SkądPTB

Posted 17 May 2011 - 14:05

Tylne widełki faktycznie są nietypowe, szczególnie patrząc z boku ale kompozycja całości mi się podoba ;-)

#12 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2,190 posts
  • SkądOzorków k/Łodzi

Posted 17 May 2011 - 16:45

Dzisiaj była pierwsza jazda.
Na początek uwaga dla tych co myślą o zakupie tej ramki (nie jest żadną tajemnicą, że na Allegro są dostępne). W mojej był zrąbany gwint w mufie suportowej. Warto zwrócić na to uwagę, wkręcanie na chama misek grozi uszkodzeniem ramy. Trzeba sprawdzić przed tym zabiegiem i jak zajdzie taka potrzeba to przegwintować. Mi to Pan Poręba zrobił fachowo. Nie wiem czy wszystkie ramy tak mają, może to ja trafiłem na ten feler tylko. Dodam, że kupowałem od znajomego (rower był złożony jak zapasowy w pewnym klubie), a nie od gościa z Allegro.
Druga i w zasadzie ostatnia istotna sprawa. Mocowanie tylnego hamulca: ta szeroka i cienka rurka, dokładniej otwór na hamulec jest nagwintowany, także hamulec tam wkręcamy i się trzyma. Warto jednak na wszelki wypadek dać od tyłu (jest miejsce spokojnie) dodatkowo jakąś małą i ładnie wyglądającą nakrętkę. Hamulec siedzi w ramie pewniej.

Jakie wrażenia ? Jest OK. To na początek. Trek był sztywniejszy wydaje mi się, ale to dopiero pierwsza jazda była. Wcześniej na karbonie nie jeździłem. Zauważyłem jednak, że w trakcie skoków czy sprintów (trochę się pobawiłem na dzisiejszym treningu) przy odpowiednim ułożeniu ciała jest ze sztywnością bardzo dobrze. Myślę, że to kwestia przyzwyczajenia się i wprawy.

Ramka mnie kosztowała "tauzena" bez widelca, także cena bardzo atrakcyjna.

prescot heh, trenowałem w Społem i wiem o czym mówisz. Daję sobie rękę uciąć, że ramy torowe GM są tam do tej pory.

#13 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 posts
  • SkądZ nienacka

Posted 17 May 2011 - 17:15

Wiesz może ile ważył Twój trek 2000 (rama z widelcem). Mam identyczny zestaw i zastanawiam się ile bym zyskał na wymianie a zdemontowanie dodatków trochę czasu by mi zajęło.

#14 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2,190 posts
  • SkądOzorków k/Łodzi

Posted 17 May 2011 - 17:17

tcp zważę jutro, nie ma sprawy.

#15 jedroll1

jedroll1
  • Użytkownik
  • 357 posts
  • SkądSidzina

Posted 17 May 2011 - 17:37

ulalala wiki toś zaszalał, oglądamy w Ustroniu to cudo,
pzdr

#16 madrej

madrej
  • Użytkownik
  • 178 posts
  • SkądZduńska Wola/Warszawa

Posted 17 May 2011 - 17:55

waga wydaje mi się podejrzana

Wedłóg mnie 8kg bez pedałów to całkiem normalna i realna waga. Mój Felt na Ultegrze 2010 i tych samych kółkach z pedałami waży 8.1kg a rama jest jakieś 300g lżejsza.

u5227y2014v4.gif

#17 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 May 2011 - 21:08

rower waży 8kg a Wy piszecie że dużo hmmm...

Jeśli o mnie chodzi, to miałem na myśli samą ramę, bo 1350 g w przypadku carbonu nie jest chyba jakimś super rezultatem, ale tak jak już pisałem, nie znaczy to oczywiście, że rower do niczego się nie nadaje. 8 kg to i tak fajny wynik. Tym bardziej, jeśli ramka kosztowała tysiąc zł.

Dzięki za zdjęcia, wicklowman.

#18 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2,190 posts
  • SkądOzorków k/Łodzi

Posted 17 May 2011 - 21:14

pawelkepien dokładnie jak na ramę z karbonu to wynik mizerny :-(
Część rury podsiodłowej to aluminium pokryte cienką warstwą karbonu, to jest między innymi powód wyższej wagi.

#19 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 posts
  • SkądWarszawa

Posted 17 May 2011 - 21:18

Nie przejmuj się, jestem pewien, że niejednego posiadacza lżejszego sprzętu byś rozłożył na szosie ;-) Chyba, że faktycznie waga Cię w jakimś tam stopniu oszukała...

#20 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1,682 posts
  • SkądWLKP

Posted 17 May 2011 - 21:42

Nie samiutkim carbonem sie zyje wazne ze jest zadowlony ;-)