Klamki Sram - Red,Force,Rival
Napisano 31 maj 2011 - 06:47
Napisano 31 maj 2011 - 07:52
"DoubleTap® with ZeroLossTM on the front" przy force i rival.
link .
Pytanie na ile pomocna jest ta funkcja biorąc pod uwagę, że jej realny koszt to 600 pln bo kupowanie klamek force wydaje mi się najmniej sensowne więc pozostają rival lub red.
Napisano 31 maj 2011 - 10:24
Jednak warto, żeby wypowiedział się ktoś, kto używa manetek Red'a i ma porównanie do niższych grup srama...
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 01 czerwiec 2011 - 21:43
Jeździłem chwilę na redzie, jeżdżę w przełaju na rivalu i większych różnic nie zauważyłem.
Sam z własnej i nieprzymuszonej woli w red'a bym się nie pchał o ile nie miałbym nadmiaru gotówki ;-)
Rival to też świetny sprzęt, który działa precyzyjnie i tak jak należy, a na dodatek waży mniej niż najlżejsze sprzęty konkurencji.
Napisano 02 czerwiec 2011 - 06:38
Napisano 03 czerwiec 2011 - 09:37
A co do działania, to stety/niestety, ale rivala trzeba bardzo precyzyjnie wyregulować, tak żeby chodził tak jak nam odpowiada, w przeciwnym wypadku jego działanie jest mocno średnie.
Napisano 03 czerwiec 2011 - 10:17
Cytat
Miałem okazję zrobić kilka rundek na rowerze z Rivalem. W porównaniu do starej tiagry lekkie rozczarowanie. Klikam manetką, przerzutka się przesuwa i mija chwila zanim łańcuch się ruszy. Czy force też tak ma, a może to kwestia kasety?
Zasada działania manetki - jedno kliknięcie to zrzucenie na mniejszą zębatkę, dwa i więcej wrzucenie większej(ch). Teraz zauważ - klikasz manetką raz i przerzutka nie ma prawa się przesunąć w dół, bo co będzie, jeśli jednak przesuniesz tą dźwignię trochę dalej, żeby jednak wrzucić większą zębatkę kasety? Praktycznie przerzutka przesuwa się dopiero wtedy, gdy dźwignię się odpuszcza. Stąd ta zwłoka. Przy przełączaniu na wyższe zębatki jest jak w Shimano - naciskając dźwignię dalej naciągasz linkę i w trakcie naciągania przesuwasz przerzutkę, po każdym kliku wchodzi o jedną zębatkę wyżej.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 03 czerwiec 2011 - 11:13
Cytat
Miałem okazję zrobić kilka rundek na rowerze z Rivalem. W porównaniu do starej tiagry lekkie rozczarowanie. Klikam manetką, przerzutka się przesuwa i mija chwila zanim łańcuch się ruszy. Czy force też tak ma, a może to kwestia kasety?
Jeśli coś źle chodzi to nie jest to wina manetek tylko złej regulacji, zafajdanych pancerzy, źle dociętych pancerzy itd.
Nie ma czegoś takiego, że coś źle działa bo nie jest to najwyższej grupy.
U mnie wszystko działa perfekcyjnie mimo napędu kombinowanego.
Manetki - Rival
Przerzutka - Rival
Kaseta - 105
Łańcuch - Record
Korba - Race Face Cadence CX
Na dodatek jak widać używam rivala w przełajówce, którą latam w wymagającym terenie.
Napisano 06 czerwiec 2014 - 12:11
kilka setnych sekundy straty przy zmianie? Przecież też trzeba wiedzieć kiedy dokładnie zrzucić lub wrzucić bieg, a to zalezy od profilu lub/i prędkości. Więc tak naprawdę to ma znikome znaczenie, lub nawet żadne. Tylko jest ten komfort, że od razu Ci się zmieni przełożenie. Sam jeżdżę na Rivalu drugi sezon po przesiadce z niszowej grupy Shimano. I jestem mega zadowolony !
Dodaj odpowiedź