Adaptacja tyłka do siodełka
Napisano 31 maj 2011 - 20:35
Napisano 31 maj 2011 - 20:57
fafik - Miałem podobnie dopóki nie zmierzyłem, jaki rozmiar siodełka jest dla mnie właściwy. Dealerzy Speca mają takie specjalne podkładki, na których siadasz na kilka sekund i odczytujesz rozstaw kości kulszowych. Potem pozostaje już tylko kupić siodełko o odpowiedniej szerokości. Ja przetestowałem siodełka mnóstwa firm (wszystkie wymienione przez Ciebie także) i mam teraz kilka modeli speca (i o dziwo - wszystkie są dobre), jednak najwygodniejsze dla mnie okazało się Sonoma 155 - super wygodna kanapa na każdy dystans. Do 100 km Avatar daje radę. Zaznaczam, że nie jestem w żaden sposób powiązany z firmą Specialized - po prostu robią towar, który mi pasuje.
...a jak do kompletu dokupisz gacie Assosa to dupa będzie Ci dozgonnie wdzięczna :mrgreen:
No i odpowiedź na Twoje pytanie: do Sonomy przyzwyczaiłem się od pierwszego kilometra, a do tych, które mnie uwierały nie przyzwyczaiłem się nigdy.
Napisano 01 czerwiec 2011 - 09:39
Mariann dzięki za sugestie ale to również przerabiałem i próbowałem różnych ustawień niestety nie pomogło.Bardzo dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi .Mam nadzieję że jeszcze ktoś wypowie się na ten temat.
Napisano 01 czerwiec 2011 - 13:56
Napisano 01 czerwiec 2011 - 18:58
Cytat
To może łatwiej będzie gdzieś w Twojej okolicy nabyć grubszą gąbkę (około 2cm), która nie wraca od razu do poprzedniego kształtu (taka gąbko-guma, która wraca powoli). Kości odcisną ślad - 2 wgłębienia. Mierzysz środek-środek i wynik w mm podasz mi na priva to Ci sprawdzę jakie siodła są dla Ciebie zalecane.Niestety najbliższy sklep z możliwością pomiaru rozstawu kości kulszowych mam 200 km od siebie .
Napisano 01 czerwiec 2011 - 21:32
pafcio, możesz napisać jakie są różnice miedzy avatarem a sonoma?
Bo na stronie widzę że Sonoma to raczej rekraacja a avarat road. Na razie średnio na treningu robie 40-60km.
Napisano 01 czerwiec 2011 - 21:49
Gosc_KeNaJ_*
Napisano 01 czerwiec 2011 - 22:16
Napisano 02 czerwiec 2011 - 00:25

Siodełko musi pasować pot twój zadek. Jak nie pasuje to będzie bolało.
Jeśli podejrzewasz zwyrodnienie to poproś rodzinnego lekarza o skierowanie do specjalisty.
On zrobi ci rentgen i będzie alesclare.
Napisano 02 czerwiec 2011 - 01:40
Cytat
Sonoma jest dla mnie wygodniejsza (grubsza wyściółka), ale także i cięższa (nie robi mi to róznicy - sam mam nadwage ;-) ), no i nie występuje w rozmiarze 143, tylko 155 i 175 (a w tym sezonie jest już chyba tylko jeden rozmiar - 160). Jeśli Avatar Ci przypasuje to nie ma co dalej kombinować - też jest bardzo wygodny. Ja lubię ekstra miękko i komfortowo, dlatego mam Sonomę 155 na szosówce. Określają je jako "recreactional" ale ja właśnie dla przyjemności i rekreacji jeżdżę na szosówce :mrgreen: . Przy dystansach 40-60 prawie każde siodło jest dla mnie dobre - oczywiście z serii dziurawych BG speca, bo inaczej od ucisku drętwieją mi jajca i okolice :cry: . Na torze używam Phenoma z Avatarem (wymiennie) i przy dystansach 50 km jest super, dlatego aby sprawdzić jak Ci siodło pasuje zrób minimum 100.Byłem dzisiaj wypożyczyć siodełko Speca do testów. Zrobili mi pomiar rozstawu kości i dobrali siodełko. Wziąłem Avatara 143mm i od jutra do poniedziałku testuje.
pafcio, możesz napisać jakie są różnice miedzy avatarem a sonoma?
Bo na stronie widzę że Sonoma to raczej rekraacja a avarat road. Na razie średnio na treningu robie 40-60km.
Napisano 03 czerwiec 2011 - 10:55
Napisano 16 lipiec 2011 - 18:23
Obecnie wypróbowałem dwa siodełka, slk gel flow i tioga twin tail. Przy slk po 50 km trochę tyłek boli (głównie po asfalcie, w terenie ok ale szukam czegoś do 200 g). A przy tiodze czuję naprężone (jakby naciągnięte) mięśnie ud po wewnętrznej stronie przy pachwinie. Oba mają praktycznie takie same wymiary czyli 130 x 280, jedynie profil inny. Rower mtb, wszystkie ustawienia raczej w porządku, nie jeżdżę siłowo.
Teraz zastanawiam się nad:
1. aspide - 130 mm
2. skn - 150 mm
3. slr fibra, tt lub xp - 131 mm
4. velo carbon 1133U - 120 mm
Trochę różnią się wymiarami ale najbardziej przekonuje mnie aspide albo skn, później slr. Co radzicie?
Gosc_łukasz_*
Napisano 16 lipiec 2011 - 21:49
Cytat
Bierz obojętnie jakie, przyzwyczaisz się , jak będziesz wymieniał siodło co 50km bo troszke tyłek to będziesz tak wymieniał w nieskończoność i zawsze będzie zle.Trochę różnią się wymiarami ale najbardziej przekonuje mnie aspide albo skn, później slr. Co radzicie?
Dodaj odpowiedź