Skocz do zawartości

Ceny za ganica, a w POLSCE ??? Gdzie kupimy taniej ???

78 odpowiedzi w tym temacie

#61 Gosc_kosai_*

Gosc_kosai_*
  • Gość

Napisano 21 styczeń 2009 - 23:08

Co znaczy niższe? To wszystko zależy od kursu złotego. W tym momencie złoty jest wyjątkowo słaby względem euro i od kilku dni względem funta więc ja bym sobie darował teraz jakiekolwiek zakupy za granicą. Niewątpliwie tanio było jeszcze kilka miesięcy temu, a teraz to pewnie ceny są podobne co i w Polsce.

#62 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 postów
  • Skądzupelnie blisko

Napisano 21 styczeń 2009 - 23:22

a teraz to pewnie ceny są podobne co i w Polsce.

Czy kupowales cos ostatnio, ze wydajesz taka opinie?

#63 Gosc_kosai_*

Gosc_kosai_*
  • Gość

Napisano 22 styczeń 2009 - 01:02

Darowałem sobie wszelkie zakupy, bo to się teraz najzwyczajniej nie opłaca, a przynajmniej nie tak bardzo jak jakiś czas temu. Nie rozumiem po co robić zakupy za granicą w okresie kiedy złotówka jest słaba jak nigdy. To tak jakbyś teraz sobie kupił euro po 4,35 i zaraz sprzedał za 3,8, bo ponoć tyle ma osiągnąć w II kwartale. Interes pierwsza klasa.

#64 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 23 styczeń 2009 - 21:31

kosai, zakupy za granicą nadal się opłacają. Części w Polsce zdrożały sporo, więc na jedno wychodzi. Nie wszystko za granicą sie opłacało kupować, ale to co się opłacało to różnica w cenie nadal pozostała spora.

#65 Gosc_kosai_*

Gosc_kosai_*
  • Gość

Napisano 24 styczeń 2009 - 01:38

Pewnie masz racje, bo u nas ceny rosną proporcjonalnie do osłabiania się złotówki, co mnie wcale nie dziwi. W końcu w Polsce nie produkuje się części rowerowych ( z drobnymi wyjątkami) i importerzy też płacą więcej. Mówiąc o nieopłacalności chodziło mi o fakt, że nasza waluta w końcu powinna się odbić od dna i przyjdzie lepszy czas na zakupy za granicą, a przynajmniej mam taką nadzieję.

#66 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 24 styczeń 2009 - 01:41

Uratuje nas jedynie przejście na walutę europejską :D Wtedy żaden importer nie powie, że podwyżka jest spowodowana kursami walut. Chociaż pewnie wymyślą inny powód.

#67 johndoe

johndoe
  • Użytkownik
  • 31 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 styczeń 2009 - 05:29

A euro to waluta globalna?

Przejście na euro nie wyeliminuje zmian kursów. Zamiast wahań zł/usd będziemy mieli euro/usd.

#68 berski

berski
  • Użytkownik
  • 585 postów
  • SkądMałopolska

Napisano 24 styczeń 2009 - 11:24

nasza waluta w końcu powinna się odbić od dna i przyjdzie lepszy czas na zakupy za granicą, a przynajmniej mam taką nadzieję.

też mam taką nadzieję, zwłaszcza, że osłabienie złotego jest w dużej mierze spekulacyjne. Pewnie do poziomu z lata'08 prędko nie wrócimy (wtedy z kolei kurs był przesadzony w drugą stronę) to za jakiś czas powinno być lepiej. A że jest kryzys gospodarczy, to ceny za granicą powinny iść w dół.

#69 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 postów
  • Skądzupelnie blisko

Napisano 24 styczeń 2009 - 12:23

Ja bede kupowal za granica nawet jesli ceny sie zrownaja. Roznica w jakosci obslugi i oferowanym asortymencie miedzy Polska, a krajami europy zachodniej jest kolosalna.

#70 luki99

luki99
  • Użytkownik
  • 426 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 21 czerwiec 2016 - 11:17

Czy ktos kupował ostatnio w Ribble? Jesli tak proszę o opinie i jak wyglada sprawa zaplaty podatku w Polsce ?

#71 berski

berski
  • Użytkownik
  • 585 postów
  • SkądMałopolska

Napisano 21 czerwiec 2016 - 11:25

Ale jakiego podatku?

#72 luki99

luki99
  • Użytkownik
  • 426 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 21 czerwiec 2016 - 11:28

No cło czy jak tam zwał.

#73 berski

berski
  • Użytkownik
  • 585 postów
  • SkądMałopolska

Napisano 21 czerwiec 2016 - 11:31

Jeśli chodzi Ci o brytyjskie ribble, to nie ma żadnych dodatkowych podatków i ceł.

#74 Gosc_TeQuila_*

Gosc_TeQuila_*
  • Gość

Napisano 21 czerwiec 2016 - 11:31

No cło czy jak tam zwał.

nie ma

zakup wewnątrzunijny jeszcze póki co :)

T.

#75 luki99

luki99
  • Użytkownik
  • 426 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 21 czerwiec 2016 - 11:33

aa ok:)  Tak - chodzi o Ribble z UK. Wiele rzeczy mają taniej niż u nas, czasami całkiem sporo.

A jakie macie opinie co do sklepu?

#76 Arek74

Arek74
  • Użytkownik
  • 138 postów
  • SkądDuszniki Zdrój

Napisano 21 czerwiec 2016 - 12:28

Do czasu jak UK jest w Uniu to dodatkowych podatków i cła nie płacisz, kwota jaka jest w sklepia dla wysyłki do PL jest ostateczną.

#77 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 21 czerwiec 2016 - 13:35

Kupowalem tam z uk pare razy, bez zadnych problemow. Raczej dosc znany sklep, nie tylko w uk.

Nawet jak ludki beda za wyjsciem z UE, to nie nastapi to w ciagu jednej nocy, wiec paczka dojdzie do PL jeszcze bez cla i podatku ;)

#78 luki99

luki99
  • Użytkownik
  • 426 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 22 czerwiec 2016 - 10:56

Sporo opini na zagranicznych forach, ze ludzie miewali problemy z ribble jesli chodzi o zwrot/reklamacje/naprawe towaru.

Ktos jeszcze tam kupowal z pl jakie doswiadczenia ? Mi na razie drugi dzien nie odpisali na zadnego maila ;)

#79 Michal1906

Michal1906
  • Użytkownik
  • 656 postów

Napisano 22 czerwiec 2016 - 11:02

Towar mieli mi wyslac w ciagu kilku dni roboczych a czekalem ponad miesiac. Musialem sie 3 razy przypominac. Przy nast. zakupach bylo juz ok.

Dodaj odpowiedź