Merida 903 vs Corratec Dolomiti T vs Lapierre Audacio 400
Napisano 11 czerwiec 2011 - 13:29
Moje doświadczenie szosowe jest skromne, w dzieciństwie woziłem się Sprintem 2 (24"), potem Rometem Mistralem.
Teraz planuję kupić kolarkę, zastanawiam się nad 3 modelami:
Merida 903 na kompletnej Tiagrze
Corratec Dolomiti Tiagra, ale hamulce Tekro niestety nie podają modelu niby High-end, piasty zzyzx
Lapierre Audacio 400 TP na Tiagrze z patelnią trzyblatową
W Meridzie i Corratecu szansa na upust.
Przemyślenia moje jako laika:
1. Ramy Meridy i Lapierre wyglądają na bardziej przemyślane konstrukcje (prowadzenie linek).
2. Corratec i Lapierre bardziej miękkie przełożenia, co powinno mieć znaczenie w górach, po których planuje trochę pojeździć
3. Merida i Lapierre ma prawdopodobnie wydajniejsze hamulce, w kontekście bujania się po górkach tekro jakoś mnie nie przekonują i z tego co czytałem, nie będą lepsze niż SH.
Najbardziej podoba mi się Lapierre, ale czy jest sprzedawany w Warszawie lub okolicach?
Co sądzicie o moich typach?
Czy moje obawy o corrrateca hamulce, rama nie są nadmierne?
pozdrawiam
Ryszard
Napisano 11 czerwiec 2011 - 17:09
Rowery:
Merida 903
Corratec Dolomiti Tiagra
Lapierre Audacio 400 TP
Napisano 12 czerwiec 2011 - 07:36

JEszze jedna uwaga, kupują wszystko jedno którą z tych szosówek przyzwyczaj się że przez pierwsze dni możesz czuć straszny dyskomfort. Będzie ci się wydawało że sprzęt jest za duży, niewygodny i wogoóle załamka ale to tylko chwilowe

Napisano 12 czerwiec 2011 - 11:42
Rama bez zarzutów. Solidnie i sztywno. Nie ciekawie się przedstawia mocowanie koszyków, są nawiercone za nisko i bidony nie wchodzą do końca (przynajmniej moje) ale to mi nie przeszkadza bo mam pro koszyki za kilka zł z kosmicznego plastiku które trzymają miodzio.
Z Corratecem nie miałem do czynienia. Ale widelec karbonowy na "+" tylko ciekawe jak z jakością.
Natomiast meridy nie polecam. Szosę miał kolega i po pół roku wylądowała na alledrogo i nie ona jedna jak widać po ilości aukcji.
Napisano 12 czerwiec 2011 - 17:06
E: no i masz od razu model RTR (ready to ride) co dla niektórych jest mocną stroną.
Napisano 12 czerwiec 2011 - 20:44
Co do Corrateca to bardziej martwiłem się hamulcami, ale widziałem test na BikeRadar gdzie twierdzą, że hamulce są bardziej efektywne niż Tiagrowe.
Kół w pierwszym sezonie nie będę zmieniał.
Co do meridy to z opisu wynika niż ma inne koła niż te na zdjęciu.
Gdyby LP miał sklep w Wawie lub okolicy to bym się skusił, bardzo mi się podoba.
Owijka na czym polega jej lichość? za twarda?
Siodełka to problem z wagą czy komfortem?
Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi ;-)
Gosc_Bullet_*
Napisano 12 czerwiec 2011 - 21:03
Ja bym się zastanowił nad czymś takim:
http://www.ssc.pl/trek2011/19.html
Świetna geometria - można kilometrami jechac w dolnym chwycie bez bólu pleców i bez ucisku na płuca.
Napisano 12 czerwiec 2011 - 21:52
Napisano 12 czerwiec 2011 - 22:02
Cytat
Przecież to jest 2Danger ze stary veloce i zamienionym setem corratec dolomiti - zmieniona sztyca i mostek.ciekawe jak wypada sram vs campa veloce bo jest coś takiego do kupienia: http://allegro.pl/co...1643375923.html
NO i CENA troche zawyżona
Cytat
Mi też sie podoba Lapierre.Najbardziej podoba mi się Lapierre, ale czy jest sprzedawany w Warszawie lub okolicach?
Co sądzicie o moich typach?
Wszyscy trochę przesadzaję, że to, że tamto a tak naprawdę na pierwszy rower to każdy z nich jest wypasem.
Sam ma rame meridy z 2006 roku i złego słowa powiedzieć o niej nie mogę
Gosc_Bullet_*
Napisano 12 czerwiec 2011 - 22:42
Dodaj odpowiedź