Skocz do zawartości

Zdjęcie

Torba podsiodłowa

263 odpowiedzi w tym temacie

#241 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1029 postów

Napisano 09 kwiecień 2023 - 19:54

Nie przeciera Ci się?

Nie. O to bym się nie martwił, to solidny materiał.

#242 juhas99

juhas99
  • Użytkownik
  • 50 postów

Napisano 09 kwiecień 2023 - 20:58

Nie. O to bym się nie martwił, to solidny materiał.

Potwierdzam. Najlepsza torba do szosy jaką mam i miałem. Warta tych pieniędzy

#243 Dari

Dari
  • Użytkownik
  • 3188 postów

Napisano 09 kwiecień 2023 - 21:51

Torebka Lezyne jest mała, ale na to co chcesz wozić, aż za duża. Nie pamiętam już czy Continental nie jest mniejszy: 

https://rowerplus.pl...8-cali.html?s=1

#244 maad11

maad11
  • Użytkownik
  • 233 postów
  • SkądLublin

Napisano 09 kwiecień 2023 - 22:26

Potwierdzam. Najlepsza torba do szosy jaką mam i miałem. Warta tych pieniędzy

Również potwierdzam, mam ją już ze 4 lub 5 lat :-)

Pozdrawiam

#245 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2880 postów

Napisano 09 kwiecień 2023 - 22:39

No właśnie trafiłeś w 10tkę, bo właśnie nad nią zastanawiam się najbardziej.

Też nie udało mi się znaleźć niczego mniejszego.

Miałem kiedyś podobną torebkę od krossa, za jakieś śmieszne 15-20 zł. Żyła krótko, przetarła się na styku z prętami siodełka. Natomiast ta conti wyglada solidniej. Po drugie wtedy woziłem tę torebkę codziennie, a teraz będę ją zakładał może 10 razy w ciągu całego sezonu. Ewentualnie użyję solidnej taśmy. Naprawczej w miejscu styku z prętami.

Szkoda, że nie sprzedają jej bez dętki i łyżek, bo te elementy są mi niepotrzebne.

Powiem tak: dętkę i łyżki i tak kiedyś wykorzystasz albo komuś oddasz a 4 dychy za Conti to tyle, co te 15-20zł kilka lat temu za Krossa ;)

U mnie Conti mieści następujący zestaw:

- dętka, dwie łyżki, kilka łatek, jeden nabój CO2 i Specialized SWAT Mini CO2 Head

W środku wyłożone jakby skórą, torebka bez gadżetów waży 34 gramy.

U mnie na razie brak przetarć.

#246 perun

perun
  • Użytkownik
  • 122 postów
  • SkądKraków

Napisano 11 kwiecień 2023 - 09:02

Nie przeciera Ci się?

Przy Lezyne Road Caddy dużo moim zdaniem zależy od tego jak w rowerze rozwiązane jest mocowanie siodełka. Np. w sztycy TCR tylna śrubka jarzemka jest mocno odstająca i w tym miejscu mam lekkie, powierzchowne przetarcie, ale od tej strony materiał jest bardzo gruby i solidny. Raczej nie ma szans żeby się całkowicie rozpruła. No i jeśli szukasz czegoś jak najmniejszego to torebka Conntinental jest mniejsza.

• bonobo lubi to

#247 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2880 postów

Napisano 11 kwiecień 2023 - 20:38

Nie przeciera Ci się?

Ta podsiodłówka nie przejechała ze mną jeszcze nawet 2 tysięcy bo w Cannondale-u mam inną, większą, no tak czy tak jeszcze się nic nie przeciera. Przy czym w Emondzie nie ma typowej tylnej i przedniej śruby, tamtejsze "jarzemko" ma śrubę z boku:

mPYpYGf.png

PyDlKwH.png

#248 cauchy

cauchy
  • Użytkownik
  • 2911 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 kwiecień 2023 - 05:04

Ja od dwoch lat mam Lizard Skins Cache MD. Poprzednio przez 5 lat bliźniacza Speca, ale nie ma juz jej w ofercie. Miesci mi detke, 2 lyzki, latki, pompkę, mały scyzoryk, małego parktoolsa, spinkę do łancucha i skuwacz do łańcucha. Zdażało mi sie używać wszystkiego. Resztę pakuję do kieszonek w koszulce.

#249 marek_sienias

marek_sienias
  • Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 12 kwiecień 2023 - 05:51

Polecam Giant Shadow DX. Posiadam wersję najmniejszą (S), ale są jeszcze M i L. 
https://www.giant-bi...dlowa-shadow-dx
U mnie mieści pompkę (nie CO2), dętkę, łyżki, parę imbusów i drobnice, o której nie ma co pisać. Rzepy są bardzo dobrej jakości, toerbaka stosunkowo sztywna i bardzo dobrze trzyma się siodełka, nie lata na boki. Kupiłem w dobrerowery.pl, ale widze, że teraz już nie jest dostepna.

#250 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 kwiecień 2023 - 15:09

Przyszła torebka Conti. Jakość nie zachwyca, ale niczego też nie spodziewałem się po torebce za 40 zł, która tak naprawdę jest chyba gratisem do dętki z łyżkami. W zasadzie torebka jest najprostsza z możliwych i o taką mi chodziło. Po zainstalowaniu jest niemal niewidoczna pod siodełkiem. Z tyłu widoczna jest tylko tylna część z napisem Continental, wysoka na jakieś 2,5 cm. Idealnie mieści to, co miała mieścić. Wejdzie jeszcze kluczyk od auta. Jeżeli się przetrze pomyślę o innym produkcie. Użyję jej pewnie kilkanaście razy w ciągu roku.

3c82cf6082627f17b2e03eaaefe6b194.jpg

#251 LuckyLuk

LuckyLuk
  • Użytkownik
  • 648 postów

Napisano 12 kwiecień 2023 - 15:32

z nabojami Co2 zmieści się i dętka?

#252 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 kwiecień 2023 - 15:42

Na siłę się da, ale torebka traci kształt. Wypukłe miejsce po lewej stronie to właśnie nabój. Przez to torebka na pewno będzie wisiała krzywo pod siodłem.

af8cfc84a50f8b3258f2274d614637a6.jpg

Jej wysokość w środku odpowiada w zasadzie szerokości zwiniętej dętki.

197732bde28998976fc5e602ff3ad7a4.jpg

Nie wiem jaka to dętka, ale raczej jakaś zwykła, bo jest dość obszerna. Gdyby to była jakaś wycieniowana dętka i przede wszystkim ściślej zwinięta, to prawdopodobnie dałoby się na jednym poziomie zmieścić też nabój.

b5cf2a425668c71fa7dbe9ce1b38f6f8.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • JHartman lubi to

#253 ernorator

ernorator
  • Użytkownik
  • 39 postów

Napisano 27 lipiec 2023 - 09:08

Osobiste doświadczenia - męczyłem się jakiś czas z małymi torebkami podsiodłowymi, w których zawsze było za miało miejsca na wszystko. Potem kupiłem taką lekko trekingową, zwijaną 0.5 do 3.5l i wszystko się mieści. Jedyne co może powstrzymywać przed używaniem takiej torby to ewentualnie wrażenia estetyczne użytkownika bo nawet aerodynamika jest z nimi teoretycznie lepsza ;p

RMS62Ww.jpg

#254 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 lipiec 2023 - 11:12

Mnie przed taką sakwą pod siodłem powstrzymuje wożenie zbędnych rzeczy tylko dlatego że się zmieszczą :)

W szosie doceniam właśnie prostotę i minimalizm. Do roweru mam przytroczone jedynie to co jest stałym i niezmiennym minimum - najmniejsza dostępna podsiodłówka + pompka przy ramie. Wszystko inne zabieram w zależności od bieżących potrzeb do kieszonek. A jak się nie mieści to znaczy że trzeba przemyśleć lepiej potrzeby ;)
  • EmPe lubi to

#255 ernorator

ernorator
  • Użytkownik
  • 39 postów

Napisano 27 lipiec 2023 - 11:41

Wszystko zależy od tego jak jeździsz. Ja mam nie za dużo czasu na rower i jadę jak mam okienko w innych obowiązkach. Czasem jest ładnie i sucho a czasem zaraz pewnie będzie padać. Sobota i niedziela to wyruszam o 5-6 rano co zazwyczaj wiąże się z niższą temperaturą. W torbach wiozę kurtkę przeciwdeszczową, gumowe nakładki przeciwdeszczowe na buty, gdzieś trzeba upchać tą bluzę z 5 rano jak się o 8 zrobi ciepło itd. 

Torba na ramę mi się zawsze marzyła (na gravelu mam) ale przecież nie założę do szosy bo brzydko i nie pasuje do etosu ;p Z radością przywitałem film Dylana Johnsona o aero na wyścigach gravelowych :D

• bzx lubi to

#256 Jacko

Jacko
  • Użytkownik
  • 41 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 27 lipiec 2023 - 12:22

Co to za torba?

#257 ernorator

ernorator
  • Użytkownik
  • 39 postów

Napisano 27 lipiec 2023 - 12:53

Basama Sakpak Seat Bag Mini

#258 bzx

bzx
  • Użytkownik
  • 210 postów

Napisano 22 listopad 2023 - 09:32

Już chyba trzeci sezon jeżdżę z tą Lezyne https://www.centrumr...32/?v_Id=147182 , mała a za razem pojemna, myślę że może spełnić Twoje oczekiwania. Wożę w niej dętkę, dwie łyżki, multitool'a i jeszcze jakieś drobiazgi ;)

Idąc za pozytywnymi opiniami w tym wątku też napisałem do Mikołaja sprawie Lezyne Road Caddy. I nawet będzie go to kosztować sporo taniej niż w CR: https://allegro.pl/o...rna-12430980389

• EmPe lubi to

#259 bzx

bzx
  • Użytkownik
  • 210 postów

Napisano 23 listopad 2023 - 18:43

Mikołaj pozwolił mi zobaczyć prezent trochę wcześniej. Małe toto. Spakowałem na próbę: zwykłą dętkę (wentyl 80mm), mikro narzędziownik (2x6x0.5cm), klucz do opon, spinkę, rdzeń wentyla + kluczyk, ledwo dopchnąłem 2 rękawiczki lateksowe... zabrakło miejsca na sól fizjo (noszę kontakty, biorę sól awaryjnie) i malutki żel antybakteryjny.

Chyba siądzie znowu to samo, czyli większa o 100ml torebka z Deca https://www.decathlo...347394&c=Czarny– jej wadą jest cienki rzep ale można go łatwo zastąpić szerszym.

#260 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2241 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 listopad 2023 - 20:29

A gdybyś wrzucił dętkę TPU? Zajmuje 2-3x mniej miejsca niż lekki butyl.

Dodaj odpowiedź