Skocz do zawartości

Zdjęcie

�ańcuch ocierający o wózek przedniej przerzutki

23 odpowiedzi w tym temacie

#1 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 03 lipiec 2011 - 22:18

Witam. Mam pewien problem. Za żadne skarby nie mogę wyregulować przednią przerzutkę by łańcuch nie ocierał o wózek po prostu jest to niemożliwe. Doszedłem do wniosku, że ta przerzutka się gryzie z tylną i manetkami. Model przedniej to Shimano FD-2203 na 3 tarcze, tylnej Shimano sora 3300 a manetki to sory st-3303. Pomyślałem, że gdybym kupił przednią przerzutkę FD-3303 to problem by zniknął jednak takowej przerzutki nie mogę nigdzie znaleźć. Chcę zdjąć najmniejszą tarcze w korbie by mieć dwie i kupić przerzutkę, która będzie kompatybilna z tylnią i manetkami. Czy model sora FD-3400 byłby dobry?

#2 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 lipiec 2011 - 22:32

1. przednia przerzutka nie ociera o wózek tylko łańcuch - zedytowałem tytuł i opis

2. tutaj masz opisy co i jak http://techdocs.shim...D=1234885339673

zmieniasz na 2 blaty to pakiet musi być węższy o rząd wielkości, przerzutka tył z krótkim wóżkiem , i przednia na 2 blaty.

a propo 2203 ponoć jest kompatybilna z Soraale 3 z 3 i 2 z 2.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#3 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 03 lipiec 2011 - 22:51

Dzięki, że zedytowałeś bo pomyliło mi się :) Tylna mam gs czyli na 3 blaty. Czyli jak chce na 2 blaty to musze wymienic na krotki wozek przerzutke tylna i przednia pod 2 tarcze. A jesli mam zostawic na 3 blaty to musze kupic przednia tylko i wylacznie fd-3303, bo innego wyjscia nie mam. Co do tej 2203 to mam dobra manetke ale zla tylna przerzutke pod nia i dlatego ociera lancuch o wozek. To już wiem w czym jest problem. A jesli udaloby mi sie znalezc przednia 3303 to lancuch by juz nie ocieral o wozek i daloby sie ustawic dobrze?

#4 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 lipiec 2011 - 19:25

przeczytaj dokładnie post powyżej jeszcze raz i dokładnie, a także dokument i modele przerzutek jakie wrzuciłem.

Tylna przerzutka czy ma długi wózek czy krótki to obsłuży 2 x z przodu elegancko, natomiast jeśli chcesz zostawić z przodu 3 x to tylna musi mieć dłuższy wóżek .

#5 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 04 lipiec 2011 - 22:36

Poczytałem i sprawdziłem co z czym jest kompatybilne. Tylną przerzutkę mam ze średnim wózkiem czyli jak mówisz obsłuży 2 blaty z przodu bez problemu. Zatem lepiej ściągnę najmniejszy blat i kupię przerzutkę przednią fd-3300 na dwa blaty. A zatem manetki 3303, przednia 3300 i tylna 3300 gs i powinno być kompatybilnie nie sądzisz? Dzięki!

#6 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 lipiec 2011 - 11:13

ta. przód na 2 , korba na 2 tył średni i pojedzie, klamkomanetka spokojnie obsłuży, bo jest 2/3, tyle ze zaznaczyłem że pakiet powinien być węższy o rząd wielkosći aby zminimalizować przekos łańcucha. W przypadku korbowodów H II z zintegrowaną osią trzeba wymienić korbe całą.

przy okazji na forum jest już sporo o tym napisane , przegladnij tematy z tym zwiazane.

#7 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 05 lipiec 2011 - 20:04

Nie rozumiem o co chodzi z tym pakietem, że powinien być węższy o rząd wielkości... Co to za pakiet? A co do korbowodów to też za bardzo nie jestem obeznany... Mam korbę Suntour superbe comp. Nie wiem czy ma zintegrowaną oś i dlaczego miałbym wymieniać skoro nie mam z nią żadnych problemów?

#8 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 05 lipiec 2011 - 20:25

Oś wkładu suportu(pakietu) powinna być krótsza dla dwóch blatów - przeważnie stosowane jest 108mm.
Nie masz zintegrowanej osi, więc wymienisz tylko wkład na krótszy.

#9 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 05 lipiec 2011 - 21:09

Wszystko rozumiem, dzięki! Coś takiego może być? http://www.bikestacj...cPath=681_30_53 albo takiego? http://xtrabike.pl/?...r=2672&strona=0

#10 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 06 lipiec 2011 - 20:29

ponieważ temat jest pokazowy to tłumaczymy czarno na białym.

Masz korbe na kwadrat , ok.
zciągasz korbe, mierzysz szerokość pakietu - ośki i kupujesz krótszą o rząd wielkośći - dlaczego - bo musimy przesunąćblizej środka osi roweru korbe aby wsytępował prawidłowy skos łańcucha na skrajnych koronkach, czyli jak masz np. 118 to kupujesz 115, jak 113 to kupujesz 110 - to standardowe długości.

jak sie nie zansz na sprawie to zleć to serwisowi aby dokładnie ocenił długość i zamontował porpawną po zciągnięciu najmniejszego blatu.

Przy okazji jak będziesz próbował zakładać korbe na krótszy pakiet to trzeba zwrócić uwage czy gniazda w korbie od najmniejszej koronki nie ocierają o rame - to sie może zdarzyć .

po wstępnych przymiarkach regulujemy system i jazda próbna .

Uwaga. czasem moze sie zdarzyć że jest np w rowerze pakiet za wąski , albo za szeroki zamontowany firmowo i tutaj trzeba sie troche namęczyć z ustawieniem lini łańcucha.

#11 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 06 lipiec 2011 - 21:35

Ok rozumiem wszystko. Sam to zrobię jak tylko przyjdzie mi przerzutka i napiszę czy wszystko OK. Wielkie Dzięki!

#12 maccacus

maccacus
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 08 lipiec 2011 - 20:46

Podłącze się do tematu...
Mój stary suport Shimano BB-UN26 powoli dogorywa więc postanowiłem wymienić go na nowy, ale z krótszą osią, aby nie było tak dużych przekosów przy wrzucaniu na blat.
Problem jednak jest innego rodzaju: korba (Shimano Exage 300EX, kwadrat) na pakiecie shimanowskim była sztywna, idealnie wycentrowana i nawet dając łańcuch na blat szedł on w idealnej lini prostej, nie było na blacie żadnego zdecentrowania. Wymieniłem ten pakiet na jakiś Accent, chyba BB40, założyłem korbę, dociągnęłem śruby i... krzywo :(
Przejechałem się na jazdę próbną, po drodze kilka razy jeszcze dociągałem i trochę się poprawiło, ale mimo wszystko na blacie lańcuch ma wyraźny, okresowy, mniej więcej milimetrowy odchył :(. Jak stanę na pedały na blacie to niewiele trzeba, żeby usłyszeć charakterystyczny szczęk. Śruby dociągnięte na maksa. Przerzutki prawidłowo wyregulowane. Czy to możliwe, że oś tego pakietu Accenta jest tak niedokładnie wykonana, tak miękka, że korbą się krzywo nasadza?
Ma pakiecie Shimano było IDEALNIE prosto...
A może są jakieś patenty odnośnie zakładania korb na kwadrat?

#13 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 lipiec 2011 - 22:21

jest szansa ze siada inaczej , porównaj końce pakietów jak są podcinane.

#14 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 09 lipiec 2011 - 07:34

maccacus, no niestety, też zmagam się z tym kłopotem w mojej szosie. Też mam osprzęt Exage, ale to tutaj nie ma znaczenia. Po prostu te wkłady zamienne niby mają kwadrat JIS, a tak naprawdę to jest podane na wyrost.
U mnie z kolei kiedy miałem oryginalny BB-A450, to korba miała świetną sztywność. Mogłem prowadnik przedniej przerzutki ustawić, że prawie dotykał łańcucha i deptać potem mocno na podjazdach, a nic nie terkotało. Oczywiście póki nie nałapał luzów - zaniedbywałem wkład okrutnie. :roll:
Po zmianie na Kinexa z plastikowymi miskami i osią o takiej samej długości jak oryginał(!) korba prawa na tyle siadła nisko, że czasem jak wpadnie więcej piasku to się trze pomiędzy korbą a miską. Nie wspominając o znacznie gorszej sztywności.

Trzeba (nie)stety kupować oryginalne wkłady Shimano, bo widocznie ta większość konkurencyjnych nie trzyma norm kwadratu japońskiego.

#15 maccacus

maccacus
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 09 lipiec 2011 - 13:27

h/k, dzięki wielkie!
Jest chyba dokładnie tak jak mówisz. Zwróciłem do sklepu ten wkład Accenta (na szczęście przyjeli) i kupiłem taki sam jak miałem wcześniej Shimano BB-UN26 tylko z osią 113 zamiast 117,5 i korba ładnie osiadła, nie ma bicia. Dziś wieczorem pokręcę trochę po mieście, żeby zobaczyć jak ze sztywnością.

Ale gołym okiem widac, że ośki Shimano mają precyzyjniej i dokładniej obrobiony kwadrat niz ten Accent.

#16 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 09 lipiec 2011 - 14:41

Ja w poniedziałek też będę kupywał suport. Jaki model miałeś tego Accenta? Słyszałem, że accenty są bardziej wytrzymałe niż najtańsze shimano np. BB-UN26. Pisałeś, że wcześniej miałeś ten shimano i ci padł to jaki czas ci służył aż się zepsuł ile km, czy miesięcy?

#17 maccacus

maccacus
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 09 lipiec 2011 - 16:14

Julkos, na poprzednim wkładzie Shimano miałem nakręcone 4300 km. Decyzja o zmianie była bardziej podyktowana chęcią zmiany osi na krótszą niż wymianą z powodu zajechania wkładu. Coś tam mi od paru wyjazdów cykało ale nie wie czy to to, być może to coś zupełnie nie związanego z suportem. 1k albo i 2k spokojnie bym jeszcze na nim przejechał, jeśli nie więcej...

Natomiast jeśli chodzi o wytrzymałość wkładów Accenta to nie mam zielonego pojęcia. Wiem jedno, nawet gdyby wytrzymywały 3 razy tyle kaemów co Shimanowska taniocha to wybiorę tą drugą opcję bo korba założona na osi Accenta zachowywała się jak nie dokręcona podczas gdy śruby były dociągnięte na maksa. Generalnie plastelina i do tego miała bicie.
Dziś założyłem shimanowski i znów jest git.

#18 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 postów
  • SkądBolesławiec

Napisano 09 lipiec 2011 - 16:29

Może akurat trafiłeś na taki lipny model. A co to był dokładnie za model? Mógłbyś podać?

#19 maccacus

maccacus
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 09 lipiec 2011 - 16:43

BB40 - takie miał oznaczenie na korpusie.

#20 Damiano

Damiano
  • Użytkownik
  • 321 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 13 marzec 2012 - 21:23

Też mam problem z ustawieniem przedniej przerzutki. Model 6500 ultegra.
Link do zdjęcia:
https://picasaweb.go...14034751/Rower#

Jest taka sprawa, że gdy z przodu mam na małej tarczy i z tyłu na najwiekszej zębatce to łancuch ociera mi o przednię przerzutkę. Tylko, że nie mogę ją wyregulować tj przesunąć w stronę ramy, mimo wykręcenie śrubki regulującej. Na zdjęciu widać "tulejkę". do której dolega linka od przerzutki. Wg mnie to przerzutka nie moze się przesunąć w stronę ramy bo ta "tulejka" dotyka właśnie linki. Nie wiem po co w ogóle jest ta "tulejka". A moze linka ma isc między nią a korpusem przerzutki?
W ogóle mam problem z wyregulowaniem skrajnych położeń :-(
A chciałbym tak, żeby na skrajnych mi nic nie tarło..
Nie wiem czy ma to znaczenie, ale korba i suport to ht2.

Dodaj odpowiedź