Tulejka to nic innego jak sprężyna, tylko obudowa jest plastikowa. Linka ma iść obok niej. Poluzuj linkę od przedniej przerzutki, bo widocznie jest zbyt napięta,że nie chce zeskakiwać bliżej ramy.
�ańcuch ocierający o wózek przedniej przerzutki
Started By
Julkos
, 03 Jul 2011 22:18
23 replies to this topic
Posted 13 March 2012 - 22:12
Zacząłem kombinowac z poluzowaniem i trochę to dało bo nie ocierało, ala jak wrzucę na blat to przy największej zębatce kasety znowu łancuch ociera o przerzutkę przednią :-/
W tatmtym roku byłem w serwisie kilka razy i nie potrafili mi tego ustawić. Tylko wtedy miałem inna korbe i suport - na octalink.
Da się tak to ustawić by w skrajnych nic nie ocierało lub minimalnie??
W tatmtym roku byłem w serwisie kilka razy i nie potrafili mi tego ustawić. Tylko wtedy miałem inna korbe i suport - na octalink.
Da się tak to ustawić by w skrajnych nic nie ocierało lub minimalnie??
Gosc_marvelo_*
Posted 14 March 2012 - 02:06
Przy zakładaniu korb na kwadrat, jeśli występuje bicie, czasem pomaga zdjęcie korby i obrócenie jej o 90 stopni (lub o 180 albo 270). Najlepiej przymierzyć jeszcze przed dociągnięciem śruby (założyć i lekko stuknąć młotkiem). Zwykle w jednej z tych czterech pozycji bicie jest najmniejsze i tą pozycję wybieramy. Chodzi o to, aby niedokładność wykonania gniazda w korbie i kwadratu na osi suportu wzajemnie się zniwelowały, a nie spotęgowały.
Jeśli chodzi o sztywność osi suportów Shimano na kwadrat, to też mam wrażenie, że jest wyższa niż VP czy Kinex (Accenta nie próbowałem). Ma to prawdopodobnie związek z nieco większą średnicą osi w Shimano i z solidną stalową tuleją zewnętrzną. Jednak wagowo wygrywa konkurencja (BB UN-25 ważył coś koło 370g ze śrubami, Kinex z drążoną osią i miskami alu prawie 100 g mniej).
Jeśli chodzi o sztywność osi suportów Shimano na kwadrat, to też mam wrażenie, że jest wyższa niż VP czy Kinex (Accenta nie próbowałem). Ma to prawdopodobnie związek z nieco większą średnicą osi w Shimano i z solidną stalową tuleją zewnętrzną. Jednak wagowo wygrywa konkurencja (BB UN-25 ważył coś koło 370g ze śrubami, Kinex z drążoną osią i miskami alu prawie 100 g mniej).