Jump to content

Photo

�ańcuch ocierający o wózek przedniej przerzutki

23 replies to this topic

#21 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 posts
  • SkądBolesławiec

Posted 13 March 2012 - 21:42

Tulejka to nic innego jak sprężyna, tylko obudowa jest plastikowa. Linka ma iść obok niej. Poluzuj linkę od przedniej przerzutki, bo widocznie jest zbyt napięta,że nie chce zeskakiwać bliżej ramy.

#22 Damiano

Damiano
  • Użytkownik
  • 321 posts
  • SkądDąbrowa Górnicza

Posted 13 March 2012 - 22:12

Zacząłem kombinowac z poluzowaniem i trochę to dało bo nie ocierało, ala jak wrzucę na blat to przy największej zębatce kasety znowu łancuch ociera o przerzutkę przednią :-/
W tatmtym roku byłem w serwisie kilka razy i nie potrafili mi tego ustawić. Tylko wtedy miałem inna korbe i suport - na octalink.

Da się tak to ustawić by w skrajnych nic nie ocierało lub minimalnie??

#23 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1,761 posts
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Posted 13 March 2012 - 23:06

Da się tak to ustawić by w skrajnych nic nie ocierało lub minimalnie??

Nie da się bo po co, skoro nie powinno się używać skrajnych przełożeń ...
Jak nie obciera nic na pozostałych przełożeniach, to nie kombinuj z tymi skrajnymi.

#24 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 14 March 2012 - 02:06

Przy zakładaniu korb na kwadrat, jeśli występuje bicie, czasem pomaga zdjęcie korby i obrócenie jej o 90 stopni (lub o 180 albo 270). Najlepiej przymierzyć jeszcze przed dociągnięciem śruby (założyć i lekko stuknąć młotkiem). Zwykle w jednej z tych czterech pozycji bicie jest najmniejsze i tą pozycję wybieramy. Chodzi o to, aby niedokładność wykonania gniazda w korbie i kwadratu na osi suportu wzajemnie się zniwelowały, a nie spotęgowały.

Jeśli chodzi o sztywność osi suportów Shimano na kwadrat, to też mam wrażenie, że jest wyższa niż VP czy Kinex (Accenta nie próbowałem). Ma to prawdopodobnie związek z nieco większą średnicą osi w Shimano i z solidną stalową tuleją zewnętrzną. Jednak wagowo wygrywa konkurencja (BB UN-25 ważył coś koło 370g ze śrubami, Kinex z drążoną osią i miskami alu prawie 100 g mniej).

Reply to this topic