Skocz do zawartości

Pulsometr z LIDL'a

154 odpowiedzi w tym temacie

#61 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 02 lipiec 2012 - 09:42

Kupiłem, działa. Na rower go wezme jak wyzdrowieje.

Podam serię danych :D

HI 75
LO 53
AV 62

:D

Mozna pozaznaczac strefy ale jeszcze do tego nie doszedlem, sa kalorie, liczy BMI .

#62 KubaG

KubaG
  • Użytkownik
  • 278 postów
  • SkądKrk

Napisano 02 lipiec 2012 - 09:48

Jak już pisałem tutaj: http://www.forumszos...der=asc&start=0

Pulsometr kupiłem, za chwile powinien wyschnąć asfalt więc będzie próba w terenie. Ma wszystkie podstawowe funkcje, ustawianiem stref się jeszcze nie bawiłem, ale zainteresował mnie tryb fitness. Po 5 minutach od zakonczenia jazdy puls jest dalej mierzony i można określić poziom wytrenowania przy pomocy tabeli z instrukcji.

#63 Gosc_Bianconero_*

Gosc_Bianconero_*
  • Gość

Napisano 02 lipiec 2012 - 10:42

Właśnie zakupiłem pulsometr i mam z nim problem, a mianowicie wyłącza się sam po tym jak zmieniam czy to tryb czy coś w ustawieniach. Sam się resetuje, miga ta lampka czerwona przez 3 sekundy i działa normalnie póki go nie dotknę.
Nie jestem teraz pewien czy to wina słabej baterii czy jakaś wada fabryczna.
W trybie liczenia pulsu po jakimś czasie nagle pojawia się cienka kreska w poprzek ekranu i zegarek wygasa...
Ktoś ma jakiś pomysł?

#64 madrej

madrej
  • Użytkownik
  • 178 postów
  • SkądZduńska Wola/Warszawa

Napisano 02 lipiec 2012 - 10:55

Idź do lidla i wymień póki jeszcze są

u5227y2014v4.gif

#65 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 02 lipiec 2012 - 13:35

KubaG, testowales??

#66 KubaG

KubaG
  • Użytkownik
  • 278 postów
  • SkądKrk

Napisano 02 lipiec 2012 - 13:43

No dobra, przejechałem się i trochę się zdziwiłem, że stojąc na skrzyżowaniu licznik ( z Lidla z sierpnia 2011 - Crivit oczywiście ) pokazuje mi, że jade 6-7 km/h O_o. Okazało się, że opaska z pulsometru tej samej firmy ( który dzisiaj kupiłem ) działa na licznik. Licznik pulsometru nie zakłóca, tylko opaska licznik ( sprawdziłem kombinacje ). Nawet jak nie mam opaski na klacie, a monitor licznika leży obok opaski, to dalej "jade" z v=5-6km/h. Ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić ? Podczas jazdy licznik wariował, raz pokazywał 37 km/h raz 33, to był za duże skoki prędkości w tak krótkim czasie.

#67 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 02 lipiec 2012 - 13:48

przekaz jest kodowany, nie powinno byc problemu.

kolejna rzecz jak wcisniesz mode ustawisz na HR to u gory u mnie jest ch13. Moze da rade jakos zmienic kanal.

#68 KubaG

KubaG
  • Użytkownik
  • 278 postów
  • SkądKrk

Napisano 02 lipiec 2012 - 13:54

Teoretycznie to jest kodowany, ale nie pamietam czy licznik ma kodowany, chociaż jeździłem już w "grupie" i nie łapał mi obcych. Ja mam CH11, a nie CH13, wie ktoś jak to zmienić ? Przejrze po raz kolejny instrukcje, moze cos mi umknelo.

#69 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 02 lipiec 2012 - 14:24

Przy resetowaniu pulsometru zmienia się automatycznie kanał kodowania.

#70 KubaG

KubaG
  • Użytkownik
  • 278 postów
  • SkądKrk

Napisano 02 lipiec 2012 - 14:42

No faktycznie, kanałsię zmienił na CH13, ale to w pulsometrze. Licznik pomimo resetu nadal łapie sygnał z opaski. Licznik mam dokładnie ten, tylko przyciski są czarne, no i kupiony w 2011 roku. http://www.bikeforum...LIDL-a-za-24-99
W tym co ten gość opisał nie ma kodowanego sygnału ( z ludzmi jeździłem ,ale może nie dostatecznie blisko, żeby załapało od kogoś innego, albo jak łapało od kgooś kto jedzie równo ze mną to nawet nie zauwazyłem ), więc nie wiem czy zapomniał czy ten licznik łapie wszystko co podleci, ma ktoś ten licznik ?

#71 carloss

carloss
  • Użytkownik
  • 461 postów
  • SkądKraków/Bronowice

Napisano 02 lipiec 2012 - 14:44

Trzeba było od razu kupić licznik w lidlu za 2 dychy ;)

#72 KubaG

KubaG
  • Użytkownik
  • 278 postów
  • SkądKrk

Napisano 02 lipiec 2012 - 15:18

Ten co jest teraz w ofercie też nie jest chyba kodowany, a przynajmniej nic takiego nie ma na stronie lidla. Pozostaje kupić inny licznik z kodowanym sygnałem.

#73 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 02 lipiec 2012 - 16:29

a co z tym HR max?? Przestawia sie??

#74 KubaG

KubaG
  • Użytkownik
  • 278 postów
  • SkądKrk

Napisano 02 lipiec 2012 - 16:44

Nie próbowałem robić HRmax, skupiłem się na progu mleczanowym.

#75 szymonef

szymonef
  • Użytkownik
  • 142 postów
  • Skąddolnośląskie

Napisano 02 lipiec 2012 - 16:50

Kanały zmienia się przez wyjęcie i i ponowne włożenie baterii w opasce.

#76 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 407 postów
  • SkądWarszaw

Napisano 02 lipiec 2012 - 17:13

a co z tym HR max?? Przestawia sie??

Na razie nie odkryłem bezpośredniej metody na zmianę HR max. Jedynie dwa obejścia:
a) Manualne wprowadzenie przedziału, opisane jako L-U. Podajesz HRmin i HRmax przedziału. Wyjście poza przedział sygnalizowane brzęczykiem (uwaga, cytuję instrukcję "zadzwoni alarm 'PIEP-PIEP-PIEP-PIEP-PIEP...'"). Czas w tym przedziale (jak i powyżej/poniżej przedziału) będzie zliczony po przełączeniu w TIMER
B) Jeśli się nie mylę, to HRmax komputerek wylicza z wieku stosując wzór 220-wiek. Jeśli ten HRmax Ci nie odpowiada, to wpisz wiek jako (220-HRmax-który-chesz-ustawić). Wtedy zony Z1/Z2/Z3 ustawione są automatycznie (Z1-50-65%, Z2-65-80%, Z3-80-95%).

Purystom językowym odradzam czytanie instrukcji bo wygląda jakby tłumaczył ją chińczyk przy pomocy translatora google. Pełno kwiatków takich jak powyżej albo "Przez jednoczesny nacisk na SET i SEL można pulsometr cofnąć do tyłu".

Ale ogólnie sprzęt jest OK.

PS: Małe uściślenie do (B), w komputerek nie wpisuje się wieku tylko rok urodzenia który będzie odpowiadał Twojemu HRmax

#77 BraUn

BraUn
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 02 lipiec 2012 - 17:17

Pulsometr świetny :-)
Opłacało się jechać 20km po niego :mrgreen: w moim Lidlu o godzinie 11 już żadnego egzemplarza nie było :-|
Od 11 siedzę w opasce i mierze sobie puls haha :mrgreen:
W praktyce (na rowerze) jeszcze nie testowany z powodu dziwnego bólu w kolanach. Pogoda? Może magnezu za mało.
No ale jak jutro będzie w porządku to zabieram się za testy bo wszystkie funkcje zostały już przeze mnie przetestowane kilkanaście razy 8-)
Także gdyby ktoś nie wiedział np. jak obliczyć swoją strefę tętna treningowego albo jak go ustawić, jak włączyć alarm co godzinę, po przekroczeniu górnego lub dolnego pułapu to chętnie pomogę :-P

#78 pike

pike
  • Użytkownik
  • 62 postów
  • Skądwaw

Napisano 02 lipiec 2012 - 17:24

O 11 już brak? Niezły szał był, albo mało rzucili. W moim koło 12 było jeszcze 15-20 sztuk ;]

#79 yuri629

yuri629
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 02 lipiec 2012 - 19:53

Panowie a ja mam takie inne pytanie: Jak go wyłączyć, w instrukcji nie piszę jak to zrobić a pulsometr już po pierwszym wyjedzie w teren jest i nie chce by się rozładowywał.

#80 Dromik

Dromik
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 02 lipiec 2012 - 19:55

Pewnie się go nie wyłącza, tak samo jak licznika i zegarka.

Dodaj odpowiedź