Skocz do zawartości

Współpraca ze Strażą Miejską

59 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosc_czonk86_*

Gosc_czonk86_*
  • Gość

Napisano 16 lipiec 2011 - 20:14

Liczę na Waszą pomoc, gdyż próbowałem już trzy razy interweniować w sprawie aut zaparkowanych na ścieżce rowerowej. Za pierwszym razem, nie mogli przyjechać bo były poszukiwania zaginionego dziecka. Za drugim razem nie mogli przyjechać, bo był ciepły wieczór, dużo pijaków i tylko dwa patrole na służbie(Mieszkam w Katowicach, jeden patrol na 150k mieszkańców). Trzecie podejście dzwonię, zgłaszam mówią że jest zapisane i przyjadą, jak ogarną bardziej priorytetowe sprawy, wracam z treningu po 2h, znowu dzwonię, tak jak będą mogli przyjechać, to przyjadą. Kręcę się jeszcze prawie 1,5h odjeżdżają niemal wszystkie auta, dzwonię i odwołuję, bo to traci sens. Teraz pora na porady, co mogę zrobić żeby zmobilizować SM do cięższej pracy? Czy jeżeli przy zgłoszenia wykroczenia na 986 podam imię nazwisko, adres i co tam jeszcze trzeba, to będę mógł mieć potem jako zgłaszający wgląd do dokumentacji z interwencji? Czy może robić zdjęcia i im to zanieść, ale jaki format zdjęcia powinien być, jpg, czy może surowy zrzut z matrycy, żebym nie został posądzony o manipulację. Ile miałbym czasu na zgłoszenie tych wykroczeń? Co mogę jeszcze zrobić? Najlepiej jakieś pomysły z życiowym elementem.

#2 natus

natus
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • Skądwrocław

Napisano 16 lipiec 2011 - 20:30

a może Policja - zarówno skarga na kierowców, że parkują na drodze rowerowej jak i na straż miejską, że nie wywiązuje się ze swoich obowiązków i nie reaguje na zgłoszenia?

#3 Gosc_czonk86_*

Gosc_czonk86_*
  • Gość

Napisano 16 lipiec 2011 - 20:36

Policja ma na to wyłożone, parkowanie to jest sprawa straży miejskiej.

#4 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 16 lipiec 2011 - 20:45

jak i na straż miejską, że nie wywiązuje się ze swoich obowiązków i nie reaguje na zgłoszenia?

po prostu mają ważniejsze cele i priorytety niż źle zaparkowane auto. Na 150km ludzi jeden patrol to bardzo mało. Nie dziwię się ,że nie dojeżdżają do takiego zgłoszenia..

#5 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 16 lipiec 2011 - 20:48

czonk86, z tego co kojarzę to jeśli zanosisz zdjęcia to występujesz w roli oskarżyciela czyli ciąganie po sądach itp. SM jest na to szczególnie źle nastawiona bo koszty sprawy ponoszą oni a mandat tego nie wart.

#6 jark

jark
  • Użytkownik
  • 276 postów

Napisano 16 lipiec 2011 - 20:59

dla jasności ....
zarówno straż jak i policja ma obowiązek, podjąć interwencję w zgłoszonej sprawie
tłumaczenie, ze jest to sprawa drugiej służby, to czysta spychologia i pozbycie się , zgłaszającego

druga spraw ... straż nie podlega policji

trzecia ... zrób na drugi raz zdjęcia,
pofatyguj się z nimi do straży lub policji
złóż zawiadomienie o popełnieni wykroczenia
... będziesz wówczas świadkiem w sprawie
na okoliczność tą, zostaniesz przesłuchany
- sprawa będzie miała finał w sądzie
który, zapewne skończy ją, w trybie nakazowym

j. ;-)

#7 Gosc_czonk86_*

Gosc_czonk86_*
  • Gość

Napisano 16 lipiec 2011 - 21:00

No to w takim razie opcja KeNaJ, bardzo mi się podoba. Mam wakacje, może sąd to będzie robił hurtowo, nauczy ich to przyjeżdżać

#8 Gosc_czonk86_*

Gosc_czonk86_*
  • Gość

Napisano 16 lipiec 2011 - 21:03

jark, Jednak zazwyczaj jeżdżę sam, starczy tylko moje słowo i zdjęcie? No i jaki format zdjęcia i ile mam czasu na zgłoszenie? Przez 3 dni dałym radę koło setki aut połapać razy 100zł, robi się wesoło. Od strażników podczas interwencji usłyszałem, że po numerze rejestracyjnym to mogą tylko SK - katowickich namierzyć, bo nie ma bazy, żeby z innych miast połapać ludzi i wtedy muszą dawać blokady, bo inaczej nigdy nie ściągną tej sumki.

#9 jark

jark
  • Użytkownik
  • 276 postów

Napisano 16 lipiec 2011 - 21:17

wystarczy zdjęcie i twoje zeznanie ....
a ustalić właścicieli auta, na podstawie numeru rejestracyjnego, to standard w tej robocie
jest coś takiego jak CEPiP (Centralna Ewidencja Pojazdów i Kierowców)
i jeśli katowiccy strażnicy , nie mają dostępu do tej bazy , w formie elektronicznej
to po prostu muszą to zrobić, listownie ... odpowiedni druk z zapytaniem
i po kilku dniach , tą samą droga wraca odpowiedź

j. ;-)

#10 Gosc_czonk86_*

Gosc_czonk86_*
  • Gość

Napisano 16 lipiec 2011 - 21:23

jark, prawdą jest, żę oni pokrywają koszta sprawy sądowej i może być im nie na rękę takie rozwiązanie?

#11 jark

jark
  • Użytkownik
  • 276 postów

Napisano 16 lipiec 2011 - 21:28

kosztami sprawy obciążany jest albo obwiniony, albo skarb państwa ...

#12 Gosc_czonk86_*

Gosc_czonk86_*
  • Gość

Napisano 16 lipiec 2011 - 21:32

Czyli z powodu opieszałości SM, kolo będzie miał sprawę w sądzie, będzie musiał się stawić i jeszcze pokryć koszta sądowe, dobre :D

#13 jark

jark
  • Użytkownik
  • 276 postów

Napisano 16 lipiec 2011 - 21:38

KPoW

Art. 118. § 1. W razie skazania, obwinionego obciąża się zryczałtowanymi wydatkami postępowania oraz innymi należnościami, o których mowa w § 3, jeżeli należności takie powstały w postępowaniu.
§ 2. W razie uniewinnienia obwinionego lub umorzenia postępowania w sprawie, w której wniosek o ukaranie złożył oskarżyciel publiczny, koszty postępowania ponosi Skarb Państwa, a gdy wniosek taki złożył oskarżyciel posiłkowy - ten oskarżyciel; w razie jednak umorzenia postępowania w wypadku określonym w art. 31 § 1 koszty postępowania ponosi Skarb Państwa.
§ 3. Wydatki wykładane przez Skarb Państwa mają charakter zryczałtowany. Zryczałtowane wydatki postępowania nie obejmują jednak należności dla osób, zakładów, instytutów i instytucji powołanych do wydania opinii oraz należności ustanowionych z urzędu obrońcy i pełnomocnika.
§ 4. Wysokość zryczałtowanych wydatków postępowania, a także opłaty, o której mowa w art. 113 § 2, określi, w drodze rozporządzenia, Minister Sprawiedliwości, uwzględniając realnie ponoszone koszty poszczególnych czynności.

#14 Gosc_czonk86_*

Gosc_czonk86_*
  • Gość

Napisano 16 lipiec 2011 - 21:42

No i ostatnia sprawa, co się stanie jak przyniosę kilkadziesiąt zdjęć. Do każdego będzie spisywany jakiś protokół? Wypisywanie tego będzie trwać wieczność i mnie znienawidzą tam :)

#15 jark

jark
  • Użytkownik
  • 276 postów

Napisano 16 lipiec 2011 - 21:43

protokół będzie jeden ....

#16 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 16 lipiec 2011 - 22:00

jark, dzięki za sprostowanie mojej wypowiedzi.

#17 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 16 lipiec 2011 - 22:40

Policja ma na to wyłożone

Policja nie może mieć na to wyłożone to raz.
Dwa, złożyć doniesienie na policji na straż miejską, że ta nie reaguje ;-)

#18 natus

natus
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • Skądwrocław

Napisano 16 lipiec 2011 - 23:01

Policja ma na to wyłożone

Policja nie może mieć na to wyłożone to raz.
Dwa, złożyć doniesienie na policji na straż miejską, że ta nie reaguje ;-)

dokładnie o tym samym pisałem w swoim poście :-P

#19 Gosc_czonk86_*

Gosc_czonk86_*
  • Gość

Napisano 16 lipiec 2011 - 23:03

Rozmawiałem z policjantami o tym i Oni sami mówili, że mało mogą zrobić, bo nie mają blokad i takie tam i że wiedzą jak jest i cytuję "To się musi straży miejskiej zachcieć". Ale dwa patrole w Katowicach są na bank urobione :D

No i mam wątpliwości, czy policja to jest ta instytucja gdzie składam skargę na SM

#20 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 16 lipiec 2011 - 23:38

czonk86 jeżeli jest wykroczenie (załóżmy że jest) to wydaje mi się, że nie jest to istotne czy to jest osoba prywatna czy straż miejska...ale to tak przy okazji.
Wracając do tematu: znaleźć kawałek miejsca i przerysować (np rogiem od kiery w MTB) jedno z parkowanych autek na ścieżce rowerowej. Idiota sam zadzwoni, że ktoś mu auto pokiereszował (jak już się na to zdecyduje to nie popuści i przyjadą) lub stwierdzi, że trzeba znaleźć sobie inne miejsce. Pomysł bardzo odważny ale jeżeli inaczej się nie da ?

natus :evil: masz minus 100 jutro z samego rana :-P

Dodaj odpowiedź