Skocz do zawartości

Zdjęcie

Koła gotowe firmowe

1149 odpowiedzi w tym temacie

#721 Silver Surfer

Silver Surfer
  • Użytkownik
  • 81 postów
  • Skądz łódki

Napisano 03 sierpień 2016 - 11:27

Trace_error - dzięki za informację o Syncrosach.

Wychodzi więc na to, że skoro Syncrosy szału nie robią, Fulcrumy pękają, czyli najlepiej wybrać PR-2 :D

A propos Fulcrumy widziałem na Allegro za 599 zł - dobra cena, chociaż w którymś ze sklepów internetowych były za 639 zł więc różnica niewielka.

Marcin, a napisz coś więcej o tym zdarzeniu? Wpadłeś w jakąś dziurę, najechałeś na coś?

Edytowane:

A jakie macie doświadczenia z kołami Shimano - WH-RS10 / RS11 / RS21?? Najlżejsze nie są, ale w BikeWorld wypowiadali się o nich pozytywnie:

http://portal.bikewo...la_shimano_rs21

Got An Oldie But She's A Goldie

Why You ask me?

'cause Steel Is Real  B)

#722 pangumas

pangumas
  • Użytkownik
  • 1527 postów
  • SkądSK

Napisano 03 sierpień 2016 - 12:56

Miałem komplet Shimano WH-RS10 i WH-RS11. Na komplecie RS10 jeździłem jakieś 1.5 roku do puki nie uderzyłem przednim kołem w betonowy płot, tylne zostawiłem sobie i używam na trenażerze. WH-RS11 uzywałem przez rok. O obydwu zestawach złego słowa powiedzieć nie mogę, z kołami nie miałem żadnego problemu, szprychy nie pękały, przez okres użytkowania był raz centrowane (lekkie bicie głownie tylnego koła). Wtedy kupowałem te koła (zmiana z kół jakie dawała Merida przy szosie AlexRims) bo chciałe trochę odchudzić rower ;)

Jeśli Silver Surfer nie zależy Tobie na wadze to warto się zastanowić nad nimi.

Możesz też popatrzeć na http://www.merlincycles.com czasem mają ciekawe oferty na koła.

#723 maron126

maron126
  • Użytkownik
  • 19 postów

Napisano 03 sierpień 2016 - 18:32

Miałem komplet Shimano WH-RS10 i WH-RS11. Na komplecie RS10 jeździłem jakieś 1.5 roku do puki nie uderzyłem przednim kołem w betonowy płot, tylne zostawiłem sobie i używam na trenażerze. WH-RS11 uzywałem przez rok. O obydwu zestawach złego słowa powiedzieć nie mogę, z kołami nie miałem żadnego problemu, szprychy nie pękały, przez okres użytkowania był raz centrowane (lekkie bicie głownie tylnego koła). Wtedy kupowałem te koła (zmiana z kół jakie dawała Merida przy szosie AlexRims) bo chciałe trochę odchudzić rower ;)

Możesz też popatrzeć na http://www.merlincycles.com czasem mają ciekawe oferty na koła.

Kolego Pangumas a jak zamawianiem z tej strony chodzi mi płatność,transport,czas i bezpieczeństwo 

#724 Silver Surfer

Silver Surfer
  • Użytkownik
  • 81 postów
  • Skądz łódki

Napisano 03 sierpień 2016 - 20:30

Pangumas, dzięki za opinię i link - przyda się na długie jesienne wieczory i łowy na promocję.

P.S. Mów mi Silver :)

Got An Oldie But She's A Goldie

Why You ask me?

'cause Steel Is Real  B)

#725 marcin.

marcin.
  • Użytkownik
  • 326 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 03 sierpień 2016 - 20:42

Wracając do fulcrumów, kupiłem te koła w Wertykalu, fajne, sztywne, lekkie, tanie, komplet 799zł, naprawdę warto, gdyby nie to wczorajsze zdarzenie.

Szprycha pękła na płaskim fragmencie trasy, na równym asflacie.

Zmęczenie materiału po 1000-1500km, pękła blisko piasty.

Co ciekawe, człowiek ze sklepy próbował wyjaśnić mi, że skoro pękła bliżej piasty to raczej marne szanse na pozytywne rozpatrzenie gwarancji hehe. Dobre prawda? 

Poza tym trzeba mieć pękniętą szprychę, a ja ją zostawiłem.

Precyzyjnie to sam urwałem przy nyplu, bo próbowałem to koło reanimować i wrócić na nim, niestety okazało się, że obręcz bez tej jednej szprychy jest krzywa i wchodzi w hamulec.

Tak więc pozostanie mi prawdopodobnie zakup kompletu 4-5 szprych (takie zestawy mają w Wertykalu) i naprawa koła. Koszt śmieszny bo jakieś 60 zł tym bardziej będę zdziwiony, że przy takiej sumie nie pójdzie to z gwarancji.

Dam Wam znać jak dystrybutor fulcruma dba o swoich klientów :)

#726 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 04 sierpień 2016 - 06:08

Dba. Ja reklamowałem w wertykalu bębenek od Khamsinów ale wszystko trzeba przedstawić na zdjęciach, dokładnie opisać okoliczności zdarzenia i poszło gładko. Przysłali nowy i po kłopocie.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

#727 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 04 sierpień 2016 - 07:43

Wracając do fulcrumów, kupiłem te koła w Wertykalu, fajne, sztywne, lekkie, tanie, komplet 799zł, naprawdę warto, gdyby nie to wczorajsze zdarzenie.

Szprycha pękła na płaskim fragmencie trasy, na równym asflacie.

Albo masz wyjątkowo mocną nogę, albo wyjątkowego pecha i trtafiłeś na jakiś wybrakowany egzemplarz albo rocznik. Nie słyszałem żeby komuś fulcrumy sprawiały problemy. Sam nie mogę zajeździć dwóch kompletów F5. Zmieniam łozyska i dalej jeżdzę.

Bardzo wygodne w serwisowaniu.

Starsze F7 od F5 różnią się chyba tylko szprychami.

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#728 uzurpator

uzurpator
  • Użytkownik
  • 663 postów
  • SkądKatowice

Napisano 04 sierpień 2016 - 07:46

Bzdura. 1000-1500km to jest nic. Dobrze złożone koła ulegają biodegradacji, zaś przeciętne potrzebują conajmniej kilkaset godzin pod ciężkim rowerzystą aby zaniemóc. To jest wada materiału i/lub zły zaplot.

#729 bassride

bassride
  • Użytkownik
  • 76 postów
  • Skądkrk

Napisano 04 sierpień 2016 - 07:48

Ja też muszę pochwalić moje fulcrumy racing 5. Waga 90 kg, nalatane kilka tysięcy po nei zawsze idealnych drogach i nic. Nadal proste i kręcą się gładko. Zamawiałem w bikeinn.

#730 marcin.

marcin.
  • Użytkownik
  • 326 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 04 sierpień 2016 - 09:37

Bzdura. 1000-1500km to jest nic. Dobrze złożone koła ulegają biodegradacji, zaś przeciętne potrzebują conajmniej kilkaset godzin pod ciężkim rowerzystą aby zaniemóc. To jest wada materiału i/lub zły zaplot

zgadzam się, że to bzdura :) nowe koła praktycznie.

#731 major

major
  • Użytkownik
  • 70 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 04 sierpień 2016 - 10:32

Czy w granicy 500-600zl można kupić koła przełajowe? Jeśli tak to jakiej firmy?

#732 pangumas

pangumas
  • Użytkownik
  • 1527 postów
  • SkądSK

Napisano 04 sierpień 2016 - 12:39

maron126 płaciłem u nich karta mastercard online, do 5 dni miałem koła u siebie kurierem. Czasem poluję na okazję u nich na www, może jakieś dobre koła trafią się w fajnej cenie ;)

• maron126 lubi to

#733 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 06 sierpień 2016 - 06:57

Tak więc pozostanie mi prawdopodobnie zakup kompletu 4-5 szprych (takie zestawy mają w Wertykalu) i naprawa koła. Koszt śmieszny bo jakieś 60 zł

60zł za 5 szprych do najtańszego modelu kół? To jest tanio? Pewnie zwykłe, lekko cieniowane szprychy są w tych Fulcramach. Miałem Campy z cieniowanymi szprychami 1,5, zawołali 15zł/szt. To jest tanio?

Ja miałem inną przygodę z kołami z tej samej fabryki (Campa=Fulcrum), powyrywane szprychy z obręczy. Gdy chciałem to naprawić wymieniając obręcze usłyszałem, nie sprzedaje się obręczy do najtańszych modeli. Jak dobrze pamiętam to dopiero powyżej tych modeli 35mm jest już taka opcja.

#734 horror

horror
  • Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 09 sierpień 2016 - 15:40

Panowie czy do kół shimano rs10 da rade upchać kasetę 11?? Jeśli nie ma takiej możliwości to jakie koła budżetowe polecacie które pomieszczą taką kasetę?

#735 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów

Napisano 09 sierpień 2016 - 16:33

60zł za 5 szprych do najtańszego modelu kół? To jest tanio? Pewnie zwykłe, lekko cieniowane szprychy są w tych Fulcramach.

Ogarnij się, gdzie masz napisane że to za szprychy?
Sapim w wersji straight pull będą w tej samej cenie albo i droższe.

Gdy chciałem to naprawić wymieniając obręcze usłyszałem, nie sprzedaje się obręczy do najtańszych modeli. Jak dobrze pamiętam to dopiero powyżej tych modeli 35mm jest już taka opcja.

Gdzie się tego dowiadywałeś?

#736 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów

Napisano 09 sierpień 2016 - 16:35

Tak więc pozostanie mi prawdopodobnie zakup kompletu 4-5 szprych (takie zestawy mają w Wertykalu) i naprawa koła. Koszt śmieszny bo jakieś 60 zł tym bardziej będę zdziwiony, że przy takiej sumie nie pójdzie to z gwarancji.

Zobacz w cyklomanii. Powinni mieć na sztuki.

#737 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 09 sierpień 2016 - 17:43

Ogarnij się, gdzie masz napisane że to za szprychy?
Sapim w wersji straight pull będą w tej samej cenie albo i droższe.

Gdzie się tego dowiadywałeś?

To prawda, w Wertykalu, osobno obręcze do Campy dopiero od poziomu Zondy w górę.

#738 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 postów
  • SkądBergen

Napisano 09 sierpień 2016 - 19:30

Panowie czy do kół shimano rs10 da rade upchać kasetę 11?? Jeśli nie ma takiej możliwości to jakie koła budżetowe polecacie które pomieszczą taką kasetę?

Nie (chociaż są magicy co podtaczają pająk kasety żeby się zmieściła na bębenki 10sp ;) ). Budżetowe to znaczy do ilu? Najbliżej będą RS11

#739 renton

renton
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 09 sierpień 2016 - 20:08

Vision Team 35

Ktoś zna ? Ewentualnie użytkuje ?

Plusy i minusy tych kół ?

Jak wygląda powierzchnia hamulcowa po przebiegu np.2-3 tyś. km

Ewentualnie,może polecicie jakiś zamiennik dla wyżej wymienionych kół systemowych (max 1,5k pln)

#740 Marqs

Marqs
  • Użytkownik
  • 477 postów

Napisano 09 sierpień 2016 - 20:48

Ja właśnie kupiłem Team 35 i mam za sobą jeden trening (90km). Przede wszystkim łatwiej jest utrzymać wyższą prędkość, ale to pewnie zaleta wszystkich kół z troszkę wyższym stożkiem (poprzednio miałem Mavic aksium) wydają mi się również mało sztywne, ale jak dla mnie to akurat na plus - większy komfort. No i super się prezentują, wyglądają jak karbonowe ;)

Dodaj odpowiedź