Koła gotowe firmowe
#81 Gosc_kdk_*
Napisano 27 styczeń 2012 - 23:52
1 reynolds shadow
2 Pro-Lite Merano
3 easton ea70
4 mavic cosmic elite
Wlasnie w tej kolejnosci, waham sie miedzy nr 1 i 2. Slyszal ktos o nich? Uzywa? Jak sie spisuja? Mozecie cos polecic spoza tej listy w granicach 1000-1200zl?
#82 Gosc_Dominik_*
Napisano 28 styczeń 2012 - 00:09
Mam pytanie, szczególnie do posiadaczy kół z podobnej półki cenowej, jak ten model: http://www.wertykal....-91011-kpl./639
Interesuje mnie, dlaczego koła te tyle kosztują (w sensie dużo)? Waga nie powala, a wręcz przeciwnie, zakrawa na kpinę. Wiadomo - karbon - on tyle kosztuje. Jednak czy tylko? Z pewnością mają dobre ułożyskowanie, pytanie tylko jak znaczna jest różnica w porównaniu z kołami za dziesięć razy mniej. Ciśnienie maksymalne też jest na przeciętnym poziomie - 125PSI.
Z góry dzięki za pomocne informacje.
Nie mam kół z tej półki cenowej ale chodzi o aerodynamikę i renomę marki.
- sum lubi to
Napisano 28 styczeń 2012 - 07:42
Zciągając dobre obręcze nawet płącac cło i podatek zrobisz to spooro taniej , ale nie okleisz to nazwąZIPP i lansu nie będzie., poza tym koła , obręcze do pewnych startó musząmiec "homologacje UCI" a z chinolami tak nie bardzo jest do końca .
przygladnij sie na fakture powierzchni obręczy, zersztą wiele firm ma koła na karbonach, ale one właśnie powierzchnią wykończenia różnią sie od taiwańskich , są jakieś plastry miodu, jakieś piłeczki golfowe, matowe ,. kosmate i kupa innych wynalazków.
Ciężkie są, bo to koła czasowe , jak je rozpędzisz to niosą pięknie , poza tym to wersja pod opone ??? po wadze można są dzić, a fotki wersji szytkowej .
Felga 720 g sama waży dużo? mało ? to nie koła w góry .
Jak już Karbon pisał kiedyś do pewnych zastosowań za lekkie koła nie będą spełniały swojego zadania , jak i za cieżkie, w rowerach szosowych ma to większe znaczenie niż w mtb.
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 01 luty 2012 - 15:47
Napisano 01 luty 2012 - 18:07
#90 Gosc_chris1990accent_*
Napisano 01 luty 2012 - 22:42
co w znacznym stopniu poprawia aerodynamikę takich obręczy, dzięki czemu są one "szybsze".
Napisano 01 luty 2012 - 23:07
Zipp-a koła to czuć zanim sie je zobaczy ;-)
Napisano 07 luty 2012 - 23:17
Muszę kupić nowe koła. Mam WH-R550, chciałbym nowy komplet z obręczą ~42mm ale tylko ze względu na wygląd. Co poza tym jest takiego wyjątkowego w nich?
Coś takiego wpadło mi w oko http://allegro.pl/kp....html?source=oo .
Ważę ponad 80kg i jeżdżę głownie po płaskim. Czy takie koła będą odpowiednie?
Napisano 07 luty 2012 - 23:44
Są dostępne w różnych wysokościach i wagach , ale wagi samych obręczy zabijają
Stozek 45 mm waży 845 g , stożek 52 mm - 920 g .
To byłoby w sumie nic strasznego , ale materiał na felgi też jest niskiej klasy, miękki przy naciąganiu szprych
Zapytaj o wage realną tych kółek , będzie spora pod 2500 .
je.sli juzna wyższym stozku to masz np te słynne KinLiN y , Halo, Cnc , to ta sama firma , stozki 27, 20 i 38 mm.
z innych firm Remerx , stożek 30 mm jeszcze sie nadaje .
i pytanie zadaj sobie , na co Ci duży stożek ? czy te co masz są złe ?? ,
spokojnie jak zrobisz kólka na stożku 30 mm to wystarczajace.
#96 Gosc_fiza1989_*
Napisano 13 luty 2012 - 21:12
http://www.bikestacj...one-p-3604.html Fulcrum 5
http://allegro.pl/ko...2107092953.html DT Swiss R1900
Ew. ktoś może polecić jakieś do 1000 zł ?
Pozdrawiam
Napisano 16 luty 2012 - 13:42
Za Mavicami przemawia serwis, dostępność części, minus waga większa 1517 g, wyższa cena.
Za DA przemawia waga 1395 g, cena, za to może być problem z częściami (np. szprychy), rozmawiałem w Eurobike w Poznaniu i szybciej dostane części w Niemczech niż w Polsce. :-/
Moja waga to ok.+- 80kg
Koła potrzebuję do startów w różnych imprezach, czasami do treningów, jeżdżę po płaskich drogach (drogi ładne-wielkopolska) zdarzają mi się także wyjazdy w teren górzysty.
Nie chcę ze stożkiem bo tu jednak często wieje, a ja dużo jeżdżę sam.
Czy jest między nimi spora różnica, czy róznią sie tylko niuansami :?:
Napisano 16 luty 2012 - 16:00
Mavic Ksyrium SL, czy DA WH-7900 C24?
Za Mavicami przemawia serwis, dostępność części, minus waga większa 1517 g, wyższa cena.
Za DA przemawia waga 1395 g, cena, za to może być problem z częściami (np. szprychy), rozmawiałem w Eurobike w Poznaniu i szybciej dostane części w Niemczech niż w Polsce. :-/
Moja waga to ok.+- 80kg
Koła potrzebuję do startów w różnych imprezach, czasami do treningów, jeżdżę po płaskich drogach (drogi ładne-wielkopolska) zdarzają mi się także wyjazdy w teren górzysty.
Nie chcę ze stożkiem bo tu jednak często wieje, a ja dużo jeżdżę sam.
Czy jest między nimi spora różnica, czy róznią sie tylko niuansami :?:
No to widzę, że jest nas więcej
U mnie w grę wchodzi jeszcze trzecia opcja czyli Easton EA90 SLX / Areo. Waga 1398g/1545g. Cena podobna do powyższych. Zalety - ceramiczne łożyska i klawy wygląd.
Dołączam się do prośby o opinie.