Dziwne zachowanie organizmu
Posted 07 August 2011 - 12:48
Gosc_czonk86_*
Posted 07 August 2011 - 13:02
Posted 07 August 2011 - 13:06
czyli wzglednie zyskałes na gęstości. bedzie ci sie wzglednie ciezej plywac :-)Rodzice mówią mi, że schudłem, ale regularnie się ważę i nie straciłem nawet jednego kg z 66kg
poza tym po takim mniej wiecej 1.5h treningu cos tam jednak zjedz, bedzie znacznie lepiej. inaczej bedziesz mial za chwile klopoty, jak juz troche sie wyjezdzisz.
Posted 07 August 2011 - 13:51
Ps. Dzisiaj trochę wystraszyłam się, ale z innego powodu. Pulsometr zarejestrował mi max 218, jednak pocieszam się że wszędzie mówią i piszą że to indywidualna cecha. Nic mnie w każdym razie nie bolało ani żadnych innych sensacji nie było.
Posted 07 August 2011 - 14:10
218 to naprawdę bardzo dużo, ale czasami pulsometr się myli. Ja przy zwykłych pompkach osiągnąłem 206 (a to nie możliwe). Dla kolarstwa moje HRmax to 195, które z resztą osiągnąłem dzisiaj :mrgreen: . Pamiętajmy również, że dla każdej dyscypliny sportu nasze HRmax jest inne i przy zmianie sportu powinniśmy na nowo ustalić swoje tętno maksymalne i zaktualizować to w pulsometrze.Ps. Dzisiaj trochę wystraszyłam się, ale z innego powodu. Pulsometr zarejestrował mi max 218, jednak pocieszam się że wszędzie mówią i piszą że to indywidualna cecha. Nic mnie w każdym razie nie bolało ani żadnych innych sensacji nie było.
Posted 07 August 2011 - 14:55
Na przykład w pływaniu jest niższe niż w kolarstwie, w kolarstwie niższe niż w bieganiu, w
bieganiu niższe niż w narciarstwie biegowym. Wszystko zależy od ilości mięśni zaangażowanych w wysiłek.
Dlatego chcąc bazować trening na monitorowaniu tętna, należy dla każdej dyscypliny, którą uprawiamy, określić specyficzne dla niej nasze tętno maksymalne.
Posted 07 August 2011 - 14:56
A co do swojego tętna, to chyba faktycznie wszystko dobrze, bo w stanie kompletnego spoczynku mam wskazania cały czas ok 82-86
Posted 07 August 2011 - 15:02
Nie zgodzę się, zauważ, że na przykład w bieganiu narciarskim jest większy wysiłek gdyż używamy całego ciała, a w kolarstwie rąk używamy w nikłym stopniu. Przecież to logiczne, że przy kolarstwie organizm mniej się męczy! :mrgreen:Tętno maksymalne to tętno maksymalne organizmu, a nie w jakiejś dyscyplinie.
Posted 07 August 2011 - 15:04
Pisałem to już, ale powtórzę. Różny sport = różny wysiłek.Chyba coś nie tak. Tętno jest odzwierciedleniem wysiłku i nie wydaje mi się żeby rodzaj sportu miał wpływ na wielkość jego maximum. Albo się obciążamy albo nie. Przyjmuję założenie że szachy i inne sporty umysłowe odstawiamy na bok.
A co do swojego tętna, to chyba faktycznie wszystko dobrze, bo w stanie kompletnego spoczynku mam wskazania cały czas ok 82-86
Posted 07 August 2011 - 15:17
..\
To że sport inny to różny wysiłek też wydaje mi się wątpliwe. Napewno da się przełożyć że bieg w tempie X odpowiada jeździe na rowerze z szybkością Y
Posted 07 August 2011 - 15:20
195 to raczej na pewno nie jest Twój max, żeby osiągnąć max to trochę trzeba się przygotować.
Posted 07 August 2011 - 15:25