cecha jak kolor włosów jest nisko badz wysokotetnowośc człowieka.
to chyba nie ulega wątpliwości, i to wynika z mojego postu.
Czyli ktoś z zielonymi oczami moze być przystoiny tak jak ktoś z brazowymi tak wybitnym sportowcem moze byc nisko jak i wysokotętnowiec.
Tompoz
Ale ja nie pisałem, że:
1. kolor oczu determinuje odbiór osoby jako przystojnej,
2. poziom HR max sprawia, że jest się wybitnym sportowcem.
Ba, po sobie wiem, że mój HR max na poziomie 194 przy 38 latach jest wyższy od średniej dla mojego wieku, a ja zdecydowanie nie jestem wybitnym sportowcem. Za sportowca mogą mnie uznać co najwyżej leżaki telewizyjno-kanapowe.
Jest też coś takiego jak ekwifinalność czyli możliwość uzyskania takich samych wyników różnymi metodami.
Wracając do Twojej wypowiedzi to nie wiem co ona miała wnieść do dyskusji, użyte przez Ciebie argumenty są niezrozumiałe i nie potwierdzają ani nie zaprzeczają którejkolwiek z tez. Są obok.
1. Ja napisałem, że HR max jest cechą danej osoby.
2. Uprawiany sport, co jest wykazane w tabelkach wskazuje na większy lub mniejszy wpływ starzenia się organizmu (spowolnienie spadku HR max)
3. Być może różnice HR grup wiekowych dla różnych sportów wynika również z predyspozycji do tych sportów uprawiających je badanych osób.
Teza, iż jeden człowiek może mieć wiele HR max jest nie do obrony choćby ze względów definicyjnych. Co najwyżej w różnych sportach istnieje mniejsza lub większa zdolność do osiągania HR max co już ktoś w tym wątku napisał. Być może też jest tak, że przy zwykłym pulsometrze wychodzą różne wartości wskazane jako HR max ze względu na zaburzenia pomiaru, a przy pomiarze - ekg wychodzą takie same
niestety źle rozumujesz.
Ale co?