Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dziwne zachowanie organizmu

75 odpowiedzi w tym temacie

#61 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Napisano 08 sierpień 2011 - 18:32

A to nie jest tak, że HR max jest specyficzne dla uprawianego sportu, to on determinuje szybkość starzenia się organizmu - spowolnienie spadku HR max. Natomiast HR max jest wartością krytyczną organizmu, moim zdaniem niezależną od tego czy w danym momencie jadę rowerem, pływam czy biegam. To cecha jak wzrost, czy kolor oczu.

niestety źle rozumujesz. cecha jak kolor włosów jest nisko badz wysokotetnowośc człowieka. Czyli ktoś z zielonymi oczami moze być przystoiny tak jak ktoś z brazowymi tak wybitnym sportowcem moze byc nisko jak i wysokotętnowiec.

Tompoz

#62 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Napisano 08 sierpień 2011 - 18:33

remio666, taka uwaga istnieje opcja edytuj i cytowanie selektywne :)

ty lepiej zamiast sie madrowac ziomal to sie ucz od niego bo chłopak młody i widze że kuma oco chodzi

Tompoz

#63 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Napisano 08 sierpień 2011 - 19:07

Tompoz - skoro jesteś taki mądry to najpierw naucz się pisać, chętnie poczytam. Na chwilę obecną Twój bełkot jest mało zrozumiały.

zgadza się a wynika to z twej niewiedzy

ucz się ziomal ucz sie
Tompoz

#64 Wirek

Wirek
  • Użytkownik
  • 102 postów
  • Skądwyspa

Napisano 08 sierpień 2011 - 19:59

:mrgreen:
Będziecie pojedynkować się na pompki czy podstępnie wrzucać badyle w szprychy ?

Achhh, właśnie. Czy istnieje jakaś zależność pomiędzy HRmin np. takim podczas snu a możliwym do osiągnięcia max? Generalnie nie jest mi ta informacja potrzebna jakoś szczególnie. Ciekawość zwykła
:-D

#65 borasad

borasad
  • Użytkownik
  • 202 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 08 sierpień 2011 - 20:20

Raczej nie ma między tym żadnej zależności. Tętno HRrest czyli tętno spoczynkowe jest uzależnione od stopnia wytrenowania serca, gdyż większe i mocniejsze serce może bić wolniej, tłocząc tyle samo krwi co u "normalnego" człowieka przy biciu zdecydowanie szybszym. A HRmax nie zależy od wytrenowania: jest uwarunkowane genetycznie, zależy od wieku, może się także różnić w zależności od sportu który trenujemy (oczywiście mówię o sporcie który trenujemy regularnie, przez dłuższy okres czasu, nie chodzi mi o maksymalne tętno na jakie możemy się wspiąć podczas jednego wysiłku wykonując daną dyscyplinę).

#66 Riccardo

Riccardo
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • SkądOwock

Napisano 08 sierpień 2011 - 21:26

cecha jak kolor włosów jest nisko badz wysokotetnowośc człowieka.

to chyba nie ulega wątpliwości, i to wynika z mojego postu.

Czyli ktoś z zielonymi oczami moze być przystoiny tak jak ktoś z brazowymi tak wybitnym sportowcem moze byc nisko jak i wysokotętnowiec.
Tompoz

Ale ja nie pisałem, że:
1. kolor oczu determinuje odbiór osoby jako przystojnej,
2. poziom HR max sprawia, że jest się wybitnym sportowcem.

Ba, po sobie wiem, że mój HR max na poziomie 194 przy 38 latach jest wyższy od średniej dla mojego wieku, a ja zdecydowanie nie jestem wybitnym sportowcem. Za sportowca mogą mnie uznać co najwyżej leżaki telewizyjno-kanapowe.
Jest też coś takiego jak ekwifinalność czyli możliwość uzyskania takich samych wyników różnymi metodami.
Wracając do Twojej wypowiedzi to nie wiem co ona miała wnieść do dyskusji, użyte przez Ciebie argumenty są niezrozumiałe i nie potwierdzają ani nie zaprzeczają którejkolwiek z tez. Są obok.
1. Ja napisałem, że HR max jest cechą danej osoby.
2. Uprawiany sport, co jest wykazane w tabelkach wskazuje na większy lub mniejszy wpływ starzenia się organizmu (spowolnienie spadku HR max)
3. Być może różnice HR grup wiekowych dla różnych sportów wynika również z predyspozycji do tych sportów uprawiających je badanych osób.

Teza, iż jeden człowiek może mieć wiele HR max jest nie do obrony choćby ze względów definicyjnych. Co najwyżej w różnych sportach istnieje mniejsza lub większa zdolność do osiągania HR max co już ktoś w tym wątku napisał. Być może też jest tak, że przy zwykłym pulsometrze wychodzą różne wartości wskazane jako HR max ze względu na zaburzenia pomiaru, a przy pomiarze - ekg wychodzą takie same

niestety źle rozumujesz.

Ale co?

#67 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Napisano 08 sierpień 2011 - 22:19

Tak naprawde to prowadzisz filozoficzna dyspute.

Widze ze trza ci lopatologicznie.
Zadaj sobie poco ci np. hr max. do kolarstwa li tylko z jedenego powodu by sterowac treningiem poprzez pomiar tetna i oznaczac zakresy treningowe poprzez % hr max. I teraz przy swej teorii możę robic błedy

zaużmy że masz hr max. biegowy 200 A kolarski 190
tweirdzisz ze hr max. to jest hr amx. i koniec

zauzmy że masz robic baze pod 75 % hr max. a ty licisz z biegowego czyli robisz 75% z 200 co daje 150 a powinnes 75 % z 190 co daje 142,5 i widzisz 7-8 uderzen różnicy.

i to dlatego np. trehtlionisci maja progi pod różne dyscypliny.

reasumujac nie filozuj.

Tompoz

#68 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Napisano 08 sierpień 2011 - 22:26

jeszcze mądralo jedna rzecz 98 % pulosmetrów na rynku to ujrządzenia mierzace tetno metodą EKG. Dalej pomiar tętna to w tej chwili tak prosta technologia i rzecz że pulosmetr za 80 zł mierzy jak trzeba.

W dalszej dyskusji skup się na praktycznym zastooswaniu hr max. co za tym idzie defoiniuj hr max. z platformy praktyki a nie z definicji która sobie gdzieś znalazłeś. My tu mamy dyskutowac o medotyce treni ngu wytrzymałościowego a nie o definicjach z wikpedii.

Tompoz

#69 remio666

remio666
  • Użytkownik
  • 57 postów
  • SkądOstrołęka

Napisano 09 sierpień 2011 - 07:33

Tak naprawde to prowadzisz filozoficzna dyspute.

Widze ze trza ci lopatologicznie.
Zadaj sobie poco ci np. hr max. do kolarstwa li tylko z jedenego powodu by sterowac treningiem poprzez pomiar tetna i oznaczac zakresy treningowe poprzez % hr max. I teraz przy swej teorii możę robic błedy

zaużmy że masz hr max. biegowy 200 A kolarski 190
tweirdzisz ze hr max. to jest hr amx. i koniec

zauzmy że masz robic baze pod 75 % hr max. a ty licisz z biegowego czyli robisz 75% z 200 co daje 150 a powinnes 75 % z 190 co daje 142,5 i widzisz 7-8 uderzen różnicy.

i to dlatego np. trehtlionisci maja progi pod różne dyscypliny.

reasumujac nie filozuj.

Tompoz

Czy po tym poście niedowiarki przejrzały na oczy?
Już bardziej łopatologicznie nie można :roll: .

#70 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 09 sierpień 2011 - 07:57

remio666, kim według Ciebie są "trehtlionisci"? ;D

I niestety ale zmartwię Cie bo jak już pisałem swojego hr max (tego najwyższego) osiągam na rowerze, a biegnąc to się nawet do niego nie zbliżam z powodu braku wytrenowania. Serce jest tylko pompką która tą krew pompuje, a to czym zmusisz je do hr max jest mu obojętne, kwestia odpowiedniego wytrenowania.

#71 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 09 sierpień 2011 - 09:16

Hmmmm.... :mrgreen:

A ja zapytam tak:
Skoro w bieganiu Kowalski uzyskuje HRmax na poziomie 200, po czym idzie na rower i jego max nie może przekroczyć 190 to...
1. w celu przeprowadzenia właściwego treningu nie może opierać się o HRmax, którego nie można osiągnąć, gdyż jest to po prosto bez sensu.
2. czy bieganie czy kręcenie - poszczególne progi oznaczają całkiem inny trening, bo co inego oznacza 75% w biegu, a co innego na rowerze, więc łączenie, przenikanie i porównywanie wzajemne poszczególnych progów z biegania i kręcenia jest także bez snesu.
3. Z autopsji wiem, że jak miałem puslometr w czasie gry w piłkę, to puls był zdecydowanie wyższy i mniej stabilny niż przy kręceniu rowerem. Wniosek? każda dyscyplina determinuje inną prace serca, wniosek? każda dyscyplina siłą rzeczy generuje inny HRmax.

Ale, jeśli będziemy patrzeć na HRmax przez pryzmat granicy wytrzymałości organizmu, to mój skromny umysł i bujna wyobraźnia, sprowadzają mnie ku stwierdzeniu, że jest on jeden dla wszelkich dyscyplin.

Tylko komu potrzebna jest informacja jaką ma się granicę wytrzymałości przy np. graniu w pokera (notabene pulsy często i gęsto dochodzą do 190, przy zerowym wysiłku fizycznym) kiedy interesuje nas przeprowadzenie właściwego treningu kolarskiego.

Deadi wszystko wytłumaczył, więc proszę o spokój 8-)

#72 Krzysiek1994

Krzysiek1994
  • Użytkownik
  • 184 postów
  • SkądIława

Napisano 09 sierpień 2011 - 10:31

Panowie to wprowadźmy nowy próg: HRmaxdyscypliny. Będzie spokój...

#73 Riccardo

Riccardo
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • SkądOwock

Napisano 09 sierpień 2011 - 11:26

Szymas ja Ciebie nie obrażam. Odnoszę się do tego co piszesz. Mam prośbę o dochowanie tej konwencji w drugą stronę.
Wyznaczane na podstawie procentów strefy treningowe mają charakter poglądowy, tak jak wzór na HR max. w przeciwnym przypadku nie wykonywano by testów. Wzorek i wszystko w porządku.
Pulsometry za 80 zł mają związek z EKG głównie marketingowy. Z tego co pamiętam uproszczone EKG to mają dopiero wyższe modele Polara.
Znalazłem tylko jedno źródło odnośnie odmiennego HRmax dla różnych dyscyplin, pozostałe to tłumaczenie tego źródła. Trochę mało. Jest tam tez napisane również, iż HR max nie spada z wiekiem u osób trenujących, co jest oczywistą nieprawdą. Spada, ale wolniej.

#74 Gosc_szymas_*

Gosc_szymas_*
  • Gość

Napisano 09 sierpień 2011 - 14:01

moje uwagi

1. wzory na hr max.............................. kosz
2. % z hr max. prawidłowo oszacowane są o wiele precuzyjne niż w/w wzory a więc ich porównywanie wzakresie niedfokładności-nie ma zgody.
3. Nie jestem Szymas tylko Tompoz....................... bo jak pisze nick Tompoz to mnie pewnien "moderator" wywala.

Tompoz

#75 Akitigra

Akitigra
  • Użytkownik
  • 175 postów
  • SkądWrocław

Napisano 09 sierpień 2011 - 14:09

Ciekawy artykuł nt. HRmax i V02max
http://bieganie.pl/?...&cat=16&id=2805
I cytat:

Jak więc wyznaczać swoje tętno maksymalne?

Po pierwsze - jeśli rzeczywiście jest to wam w treningu potrzebne - możecie zrobić test w laboratorium.

Po drugie - wydaje mi się, że w samotnym teście nie będziemy w stanie wejść w tak duże intensywności (choć Jarek potrafił - pokażemy szczegóły wkrótce na filmie) - i 5minutowy test, jaki polecamy choćby tutaj jest wystarczający.

Po trzecie - banalne. Zwykły wzór 220 - wiek może się tutaj okazać lepszym przybliżeniem niż wzory pozwalające obliczyć bardziej "ambitne tętno". Część czytelników może nawet stwierdzić: "No, pogadał pogadał i wyszło mu w końcu "220 - wiek" czyli to co już wszystko wiemy. :) Ale cóż, kręte są czasem te treningowe meandry.

#76 Riccardo

Riccardo
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • SkądOwock

Napisano 09 sierpień 2011 - 15:27

Ten wzór to tylko przybliżenie:-) u mnie różnica jest spora HR max faktyczny 194, natomiast matematyczny 182 - różnica 12 uderzeń na minutę stanowi 6,6% , co przy szerokości stref podawanych w książce o treningu Lance Armstronga wynoszącej w większości przypadków 5% może być już istotne. Tylko trzeba mieć też książkowe strefy :-)

Dodaj odpowiedź