Dywagacje na temat opon
Napisano 07 sierpień 2011 - 21:34
Szytki należy przykleić do obręczy, poza tym w przypadku przebicia jest trochę więcej zabawy, bo albo zalewasz szytki uszczelniaczem, bądź jeśli większa dziura to pewnie trzeba ją rozpruć, dotrzeć do 'dętki', załatać i zaszyć szytkę.
Moja rada na przyszłość, poszukaj i poczytaj sobie: http://www.forumszos...?t=5581&start=0
Napisano 07 sierpień 2011 - 21:37
Poza tym poczytaj link, który Ci dałem, dowiesz się dużo rzeczy na temat szytek stamtąd.
Napisano 07 sierpień 2011 - 21:42
Cytat
Dzięki za ten link, wcześniej w ogóle nie zauważyłem tego postu. Nie wiem dlaczego. :mrgreen:Odpowiedz sobie na pytanie: Czy w oponie bezdętkowej nie można złapać kapcia, np. w samochodzie ? Szytka to coś na styl zintegrowanej dętki z oponą. To nie jest system tubeless, który jest stosowany w MTB.
Poza tym poczytaj link, który Ci dałem, dowiesz się dużo rzeczy na temat szytek stamtąd.
Napisano 08 sierpień 2011 - 08:08
Cytat
Właśnie o coś takiego mi chodzi. Czy jest coś takiego w szosówkach? Z jakiejś ultra lekkiej gumy albo cuś?A może tu chodziło o jednolity kloc gumy bez dętki..? Miałem kiedyś coś takiego w ruskim rowerku dla dzieci, nie trzykołowym, normalnym, z łańcuchem, itp, który był nawet na ostrym kole (!!!).
Napisano 08 sierpień 2011 - 08:26
Cytat
Bez przesady, ogumienia masywnego się nie stosuje ze względu na komfort jazdy i wiele innych czynników. Ze względów praktycznych stosuje się ogumienie pneumatyczne. Oprócz szytek i normalnych opon z dętkami używa się także systemu Tubeless. Takie opony produkuje Hutchinson, Bontrager i Maxxis. Zamiast dętki wlewa się przez do opony mleczko uszczelniające. Koła przystosowane do opon bezdętkowych to np. Shimano WH-7850-SL, Stan's Alpha, wszystkie Campagnolo i Fulcrum 2-Way Fit. Można także przerobić zwykłe koła na bezdętkowe za pomocą specjalnego zestawu Stan's Road Tubeless Bundle.A może tu chodziło o jednolity kloc gumy bez dętki..?
Napisano 08 sierpień 2011 - 08:34
Cytat
Czyli to jest jakieś rozwiązanie.Cytat
Bez przesady, ogumienia masywnego się nie stosuje ze względu na komfort jazdy i wiele innych czynników. Ze względów praktycznych stosuje się ogumienie pneumatyczne. Oprócz szytek i normalnych opon z dętkami używa się także systemu Tubeless. Takie opony produkuje Hutchinson, Bontrager i Maxxis. Zamiast dętki wlewa się przez do opony mleczko uszczelniające. Koła przystosowane do opon bezdętkowych to np. Shimano WH-7850-SL, Stan's Alpha, wszystkie Campagnolo i Fulcrum 2-Way Fit. Można także przerobić zwykłe koła na bezdętkowe za pomocą specjalnego zestawu Stan's Road Tubeless Bundle.A może tu chodziło o jednolity kloc gumy bez dętki..?
Napisano 08 sierpień 2011 - 09:25
Cytat
To już totalnie zgłupiałem :shock: . Myślałem, że opon bezdętkowych się nie pompuje? :shock:Nie, nie jest to żadne rozwiązanie gdyż opony bezdętkowe także się oczywiście pompuje. Ogumienie masywne można było by było sobie założyć, gdybyś chciał jeździć rowerem po bardzo gładkich powierzchniach np. tory kolejowe :mrgreen: :mrgreen:
Napisano 08 sierpień 2011 - 09:38
To ten sam system, który jest stosowany w motoryzacji.
Dodaj odpowiedź