Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dywagacje na temat opon

32 odpowiedzi w tym temacie

#1 remio666

remio666
  • Użytkownik
  • 57 postów
  • SkądOstrołęka

Napisano 07 sierpień 2011 - 21:13

Chciałem się zapytać czy jest coś takiego jak "pełne" (bez dętki) opony do szosówek?

#2 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 postów
  • SkądZ żyta

Napisano 07 sierpień 2011 - 21:19

Domniemam, że chodzi Ci o szytki ?

#3 borasad

borasad
  • Użytkownik
  • 202 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 07 sierpień 2011 - 21:19

Opony pełne to inaczej szytki. W przekroju wyglądają one tak:
Dołączona grafika

#4 remio666

remio666
  • Użytkownik
  • 57 postów
  • SkądOstrołęka

Napisano 07 sierpień 2011 - 21:27

Czyli tak to się nazywa 8-)
Drogi taki wynalazek? Dobre to jest? Spełnia swoją rolę?

#5 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 postów
  • SkądZ żyta

Napisano 07 sierpień 2011 - 21:29

Jest jedno ale, musisz mieć inne obręcze niż do opon.
Spełnia swoją rolę i jest dobry, tylko nieco bardziej kosztowny i może ciut trudniejszy w obsłudze niż dętka z oponą.

#6 remio666

remio666
  • Użytkownik
  • 57 postów
  • SkądOstrołęka

Napisano 07 sierpień 2011 - 21:30

Cytat

może ciut trudniejszy w obsłudze niż dętka z oponą.

Możesz to wytłumaczyć?

#7 garenge

garenge
  • Użytkownik
  • 862 postów
  • SkądPoznań/Inowrocław

Napisano 07 sierpień 2011 - 21:32

Czyli jak złapiesz kapcia po drodze to o wiele trudniej założyć nową szytkę niż zmienić dętkę na trasie : )

Grube kolarstwo, BMI fighter :)

#8 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 postów
  • SkądZ żyta

Napisano 07 sierpień 2011 - 21:34

Zakładasz dętkę w oponę i jazda w przypadku zwykłych opon.
Szytki należy przykleić do obręczy, poza tym w przypadku przebicia jest trochę więcej zabawy, bo albo zalewasz szytki uszczelniaczem, bądź jeśli większa dziura to pewnie trzeba ją rozpruć, dotrzeć do 'dętki', załatać i zaszyć szytkę.
Moja rada na przyszłość, poszukaj i poczytaj sobie: http://www.forumszos...?t=5581&start=0

#9 remio666

remio666
  • Użytkownik
  • 57 postów
  • SkądOstrołęka

Napisano 07 sierpień 2011 - 21:35

Cytat

Czyli jak złapiesz kapcia po drodze to o wiele trudniej założyć nową szytkę niż zmienić dętkę na trasie : )

Czyli ta cała szytka to nie jest "pełna" opona bez dętki? Można przebić szytkę?

#10 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 postów
  • SkądZ żyta

Napisano 07 sierpień 2011 - 21:37

Odpowiedz sobie na pytanie: Czy w oponie bezdętkowej nie można złapać kapcia, np. w samochodzie ? Szytka to coś na styl zintegrowanej dętki z oponą. To nie jest system tubeless, który jest stosowany w MTB.
Poza tym poczytaj link, który Ci dałem, dowiesz się dużo rzeczy na temat szytek stamtąd.

#11 remio666

remio666
  • Użytkownik
  • 57 postów
  • SkądOstrołęka

Napisano 07 sierpień 2011 - 21:42

Cytat

Odpowiedz sobie na pytanie: Czy w oponie bezdętkowej nie można złapać kapcia, np. w samochodzie ? Szytka to coś na styl zintegrowanej dętki z oponą. To nie jest system tubeless, który jest stosowany w MTB.
Poza tym poczytaj link, który Ci dałem, dowiesz się dużo rzeczy na temat szytek stamtąd.

Dzięki za ten link, wcześniej w ogóle nie zauważyłem tego postu. Nie wiem dlaczego. :mrgreen:

#12 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 07 sierpień 2011 - 22:39

A może tu chodziło o jednolity kloc gumy bez dętki..? Miałem kiedyś coś takiego w ruskim rowerku dla dzieci, nie trzykołowym, normalnym, z łańcuchem, itp, który był nawet na ostrym kole (!!!).

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#13 remio666

remio666
  • Użytkownik
  • 57 postów
  • SkądOstrołęka

Napisano 08 sierpień 2011 - 08:08

Cytat

A może tu chodziło o jednolity kloc gumy bez dętki..? Miałem kiedyś coś takiego w ruskim rowerku dla dzieci, nie trzykołowym, normalnym, z łańcuchem, itp, który był nawet na ostrym kole (!!!).

Właśnie o coś takiego mi chodzi. Czy jest coś takiego w szosówkach? Z jakiejś ultra lekkiej gumy albo cuś?

#14 borasad

borasad
  • Użytkownik
  • 202 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 08 sierpień 2011 - 08:26

Cytat

A może tu chodziło o jednolity kloc gumy bez dętki..?

Bez przesady, ogumienia masywnego się nie stosuje ze względu na komfort jazdy i wiele innych czynników. Ze względów praktycznych stosuje się ogumienie pneumatyczne. Oprócz szytek i normalnych opon z dętkami używa się także systemu Tubeless. Takie opony produkuje Hutchinson, Bontrager i Maxxis. Zamiast dętki wlewa się przez do opony mleczko uszczelniające. Koła przystosowane do opon bezdętkowych to np. Shimano WH-7850-SL, Stan's Alpha, wszystkie Campagnolo i Fulcrum 2-Way Fit. Można także przerobić zwykłe koła na bezdętkowe za pomocą specjalnego zestawu Stan's Road Tubeless Bundle.

#15 remio666

remio666
  • Użytkownik
  • 57 postów
  • SkądOstrołęka

Napisano 08 sierpień 2011 - 08:34

Cytat

Cytat

A może tu chodziło o jednolity kloc gumy bez dętki..?

Bez przesady, ogumienia masywnego się nie stosuje ze względu na komfort jazdy i wiele innych czynników. Ze względów praktycznych stosuje się ogumienie pneumatyczne. Oprócz szytek i normalnych opon z dętkami używa się także systemu Tubeless. Takie opony produkuje Hutchinson, Bontrager i Maxxis. Zamiast dętki wlewa się przez do opony mleczko uszczelniające. Koła przystosowane do opon bezdętkowych to np. Shimano WH-7850-SL, Stan's Alpha, wszystkie Campagnolo i Fulcrum 2-Way Fit. Można także przerobić zwykłe koła na bezdętkowe za pomocą specjalnego zestawu Stan's Road Tubeless Bundle.

Czyli to jest jakieś rozwiązanie.

#16 borasad

borasad
  • Użytkownik
  • 202 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 08 sierpień 2011 - 08:47

Nie, nie jest to żadne rozwiązanie gdyż opony bezdętkowe także się oczywiście pompuje. Ogumienie masywne można było by było sobie założyć, gdybyś chciał jeździć rowerem po bardzo gładkich powierzchniach np. tory kolejowe :mrgreen: :mrgreen:

#17 garenge

garenge
  • Użytkownik
  • 862 postów
  • SkądPoznań/Inowrocław

Napisano 08 sierpień 2011 - 08:57

Mam koła w rowerze :MAVIC KSYRIUM EQUIPE.

To są dętkowe czy szytki? :D

Grube kolarstwo, BMI fighter :)

#18 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 postów
  • SkądZ żyta

Napisano 08 sierpień 2011 - 09:05

Kupiłeś tego Treka, na którym są założone najnormalniejsze opony, więc samo to mówi, że są to obręcze pod oponę.

#19 remio666

remio666
  • Użytkownik
  • 57 postów
  • SkądOstrołęka

Napisano 08 sierpień 2011 - 09:25

Cytat

Nie, nie jest to żadne rozwiązanie gdyż opony bezdętkowe także się oczywiście pompuje. Ogumienie masywne można było by było sobie założyć, gdybyś chciał jeździć rowerem po bardzo gładkich powierzchniach np. tory kolejowe :mrgreen: :mrgreen:

To już totalnie zgłupiałem :shock: . Myślałem, że opon bezdętkowych się nie pompuje? :shock:

#20 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 postów
  • SkądZ żyta

Napisano 08 sierpień 2011 - 09:38

W większości samochodów masz opony bezdętkowe. Nie wiem czy masz do czynienia z samochodem, ale czy wg. Ciebie samochód jeździ na gumowych klocach w kształcie okręgu ? Nie, jest to z grubsza taka sama opona jak pod dętkę, i w jej środku jest powietrze.
To ten sam system, który jest stosowany w motoryzacji.

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy