Skocz do zawartości

Zdjęcie

dziura w drodze

33 odpowiedzi w tym temacie

#1 delonge1985

delonge1985
  • Użytkownik
  • 61 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 21 sierpień 2011 - 11:24

Witam. Jak wiadomo naszym polskim drogom jest daleko do ideału. Chciałem zapytać jak duży wpływ na sprzęt ma jeżdżęmgd po dziurach. Nie chodzi mi o specjalne jeżdżenie po onich Ale czasami człowiekowi zdarzy sie wjechać jak nie zdąży uczyć. Nawet łaty na naszych drogach są tak robione jest strasznie nie równo A każde łączenie na asfalcie czuć pod naszymi kołami. Moze ktoś podzieli sie swoją opinia na ten temat. Zastanawia mnie Jak bardzo szkodzą takie drogi naszym kołom. Wiem ze dość trudno jest znaleźć jakiś dłuższy kawałek gładkiej drogi po której jeździ sie z przyjemnością
.

#2 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 21 sierpień 2011 - 12:47

delonge1985, szkodzą tak jak widzisz, czyli jak wpadles i jest proste koło to znaczy że nie zaszkodziło :)

u2250y2014v3.gif

#3 delonge1985

delonge1985
  • Użytkownik
  • 61 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 21 sierpień 2011 - 13:22

Póki co koła są proste. ALe zastanawiam sie na ile zwalniać przed takimi złymi odcinkami. Albo np przed szymami tramwajów które rzekomo zatopione są w asfalcie. Bo denerwujące jest to Ze co chwila trzeba zwalniać. Póki co po prostu za dużo po mieście jeżdżę. Muszę jakieś trasy dalsze ogarnąć.

#4 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 21 sierpień 2011 - 13:33

delonge1985, po mieście się nie jeździ :) na wioche jedź

u2250y2014v3.gif

#5 delonge1985

delonge1985
  • Użytkownik
  • 61 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 21 sierpień 2011 - 14:10

WIem. Jak już jeżdżę po mieście to w nocy bo pusto jest. Mam szosę od dwóch tyg więc dopiero tras szukam w mojej okolicy.

#6 Gosc_nettled_*

Gosc_nettled_*
  • Gość

Napisano 21 sierpień 2011 - 14:33

No jest dramat, dla mnie i tak najgorsza jest kostka :/ bo do większości lokalizacji strategicznych kawałek muszę dojechać, czy na siłkę, czy "na ploty" ;-) . Ostatnio miałam stracha, bo po wpadce w dziursko poszła mi dętka i wkręciłam sobie, że też i opona :lol: i do domu autobusem.

W Wwie tory często można ominąć, np. przy wiadukcie na grochowskiej wystarczy przez przejście się przetoczyć i wjechać z powrotem z podporządkowanej. Na tory jak muszę, to wjeżdzam w miarę możliwości prostopadle no i tyle. Roweru ze złota nie mam, więc jak kiedyś koło mi pójdzie, no to trudno.

#7 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 21 sierpień 2011 - 17:17

dopiero tras szukam w mojej okolicy.

Proponuję zapoznać się z tematem warszawa - trasy.
A tego z jaką prędkością jechać żeby dziura o danej głębokości i szerokości nie uszkodziła twojego roweru nikt ci nie powie. Nie ma na to wzoru, ani statystyk. Musisz wyczuć sam dużo jeżdżąc.

Z pewnością jednak jest tak, że szosówka nie szklanka i wiele może znieść. Jeśli nie masz kółek z 4 szprychami to dadzą radę. Ja nie zwalniam przed torami nawet wystającymi z asfaltu, ale też fakt, że mam klasyczne mavici open pro oraz 28/36 szprych.

#8 delonge1985

delonge1985
  • Użytkownik
  • 61 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 21 sierpień 2011 - 19:39

Ja jezdze na Authorze A3307. Wszystko ma seryjne bo mam go od dwoch tyg. Juz 200km zrobil. Jezdzi sie elegancko. Poki co jezdzac po warszawskich drogach nic sie nie uszkodzilo. Kolka sa prosciutkie. A czasem pojdzie sie po dziurce jakiejs przejedzie no i po torach. Zobaczymy po sezonie. A co do tras to bylem juz w dziale warszawa-trasy i szukam kogos z kim amatorsko bym mogl poznac kilka tras. We wtorek mam zamiar sie wybrac w kierunku brwinowa tylko mysle ktoredy jechac.

#9 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 21 sierpień 2011 - 19:47

Z której części wawy jesteś?

#10 delonge1985

delonge1985
  • Użytkownik
  • 61 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 21 sierpień 2011 - 20:04

z polnocnej. z bielan. szukam caly czas na forum kogos do wspolnej jazdy amatorskiej bo ja dopiero co zaczynam jezdzic na szosie

#11 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 21 sierpień 2011 - 20:44

Daruj sobie Brwinów. Jak jesteś z Bielan to możesz pojechać np tak http://www.bikemap.net/route/1205414
oczywiście od Ciebie to pewnie Marymoncką i powrót trasą 580, która przechodzi później w Górczewską.
Możesz też jechać Żeromskiego aż do Truskawia, tam skręcasz w Księcia Aleksandra Fedorowicza (masz tą pętle na mapce) i wyjeżdżasz na drogę 580 w Babicach.
Możesz wreszcie jechać drogą 580 do Leszna (albo i dalej ;-)) w Lesznie skręcasz w trasę 579 i za kilka km w lewo na Białutki i dalej przez Pilaszków, Strzykuły, aż do Wieruchowa, na rondzie w lewo i jesteś w Babicach. O tu masz zaznaczoną tą drogę przez Białutki. http://www.bikemap.net/route/1205407
Za Lesznem też są fajne trasy równoległe do drogi 580
Wreszcie na południe od dwójki możesz jechać z Błonia do Rokitna, a dalej do Płochocimia, przejechać dwójkę i dojedziesz do Pilaszkowa.

#12 delonge1985

delonge1985
  • Użytkownik
  • 61 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 21 sierpień 2011 - 21:39

niezle.a to jakies sprawdzone drogi kolarka? da sie spoko smignac? ode mnie do czosnowa akurat znam i tam jest elegancko po prostu. orientujesz sie czy te mapy z bikemap da sie wrzucic na fona zeby wiedziec jak jechac? ogolnie szukam map na endomondo bo tego uzywam.

#13 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 sierpień 2011 - 22:06

tam skręcasz w Księcia Aleksandra Fedorowicza (masz tą pętle na mapce) i wyjeżdżasz na drogę 580 w Babicach

Możesz też odbić z Fedorowicza (to chyba jeszcze Izabelin, a nie Truskaw, ale jak by nie było, punktem charakterystycznym jest kościół na rogu ;-)) w prawo w ul. Akacjową (chociaż nie wiem, czy obecnie nie jest znowu w remoncie - ostatnio widziałem tablicę, że będą coś robić od 20 sierpnia), która potem przechodzi w Klonową i Trakt Królewski. Dojeżdżasz do końca Traktu i skręcasz w prawo w Spacerową. Potem w lewo przez Mariew, Wólkę, Wiktorów i wyjeżdżasz w Wyględach. Potem już droga 580 (nawet ją lubię, chociaż jest tylko 1 pas w każdą stronę i sporo samochodów, ale za to nawierzchnia dobra). Traska sprawdzona, ruch samochodów praktycznie zerowy, a asfalt ok. Chociaż początkowy odcinek między Laskami a Izabelinem jest średni - obok drogi leci ścieżka rowerowa i kierowcy się czasem irytują, czasem zdarzają się dziury w nawierzchni, a w samym Izabelinie też najrówniej nie jest. Ale wg mnie warto się poświęcić, bo potem jest już super. No ale jak napisał outoftimeman może nie róbmy OT z trasami, są już od tego tematy ;-)

mapy z bikemap da sie wrzucic na fona zeby wiedziec jak jechac?

Z prawej strony masz 4 ikonki - pierwsza z nich to "Eksport do GPS" (.kml albo .gpx).

fs-userbar-blog-white.png

#14 delonge1985

delonge1985
  • Użytkownik
  • 61 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 21 sierpień 2011 - 22:26

musze sie zorientowac jakie pliki do fona moge wrzucic. dzieki za pomoc. niestety musze trase powoli poznac a pozniej bede mogl sie nia dopiero cieszyc jak juz bede z pamieci jechal a nie na ulice patrzyl. a moze jakies trasy za nowy dwor znacie?

#15 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 21 sierpień 2011 - 22:26

niezle.a to jakies sprawdzone drogi kolarka? da sie spoko smignac?

Jestem życzliwym człowiekiem, ale moja wyrozumiałość ma granice. Jasne, że sprawdzone i jasne, że da się śmigać "kolarką". Inaczej bym Ci ich nie poponował. ;-)

I mówi się szosówka, a nie kolarka ;-) Kolarka to jeździ na kolarce ;-) Zresztą jeśli kolarką jest rower dla kolarza to na czym jeździ kolarz MTB ;-)

#16 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

Napisano 21 sierpień 2011 - 22:28

musze sie zorientowac jakie pliki do fona moge wrzucic. dzieki za pomoc. niestety musze trase powoli poznac a pozniej bede mogl sie nia dopiero cieszyc jak juz bede z pamieci jechal a nie na ulice patrzyl. a moze jakies trasy za nowy dwor znacie?

Wejdź w temat warszawa-trasy oraz poszperaj na stronie rondababka i w temacie o rondo babka. Tam są trasy za ND.

#17 delonge1985

delonge1985
  • Użytkownik
  • 61 postów
  • Skądwarszawa

oki. dzieki za zwrocenie uwagi. postaram sie poprawic. jestem nowy w waszym swiecie i musze sie do niego przystosowac. obiecuje poprawe. ;-)

#18 outoftimeman

outoftimeman
  • Użytkownik
  • 873 postów
  • SkądPruszków

oki. dzieki za zwrocenie uwagi. postaram sie poprawic. jestem nowy w waszym swiecie i musze sie do niego przystosowac. obiecuje poprawe. ;-)

Noszkurwa, daj, daj i daj. Trochę inicjatywy na litość boską.

#19 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 sierpień 2011 - 22:31

Noszkurwa, daj, daj i daj. Trochę inicjatywy na litość boską.

Wyluzuj troszkę. Przecież chłopak napisał, że się poprawi a nie że "daj".

#20 delonge1985

delonge1985
  • Użytkownik
  • 61 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 21 sierpień 2011 - 22:33

nie rozumiem nerwow.ja pisalem bez aluzji tam. ciesze sie ze mnie poprawiasz bo nie chce byc caly czas laikiem w temacie szosowym po prostu. nie denerwujmy sie.

Dodaj odpowiedź