Skocz do zawartości

Zdjęcie

Potówka

29 odpowiedzi w tym temacie

#1 Wiljer

Wiljer
  • Użytkownik
  • 620 postów

Napisano 08 wrzesień 2011 - 20:46

Czy stosujecie potówki ? Ja nie mam bardzo małe doświadczenie i kompletnie nie wiem czy (tym bardziej na jesień) trzeba mieć taką podkoszulkę.
Jeśli tak to proszę żeby coś polecić ewentualnie ile powinna kosztować takowa.

pozdrawiam

max dst:

412 km Kraków - Warszawa (2020)

#2 szopenhower

szopenhower
  • Użytkownik
  • 45 postów
  • SkądKozy/Bielsko-Biała

Napisano 08 wrzesień 2011 - 20:50

Nie odpowiem fachowo (czy należy czy nie), natomiast powiem że zawsze jeżdżę, nie zależnie od pogody, z powodu komfortu.

#3 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 08 wrzesień 2011 - 21:03

Wilier, to czy zakładać czy nie zależy od naszych preferencji, bardzo dobrze to widać w ProTourze gdzie przy 30 stopniach niektórzy je mają a inni nie. Osobiście przejeździłem już dwie zimy jeżdżąc w normalnej koszulce kolarskiej i żadnego dyskomfortu nie miałem. Latem mało się pocę więc też nie używam. Oczywiście potówkę w swojej kolekcji miałem (gdzieś mi zginęła) i potestowałem, ale leżała nieużywana, nie stwierdziłem potrzeby kupna nowej. Jedyny plus jaki zauważam to brak kieszonek z tyłu co przy 3 warstwach odzieży niweluje garba. Choć kieszonki można uznawać za docieplacz nerek :) więc wybór należy do Ciebie.

#4 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 wrzesień 2011 - 21:53

Ja używam i zimą i latem, moim zdaniem dają duży komfort i lepiej się czuję niż bez. Kiedyś myślałem, że przy upałach to głupota zakładać dodatkową odzież ale dziś myślę zupełnie inaczej i biorę na każdy trening.
Osobiście korzystam z produktów Brubeck, fajnie też jak taka bielizna ma jony srebra, mamy wtedy osłonę antybakteryjną :)
pzdr

#5 yaro1986

yaro1986
  • Użytkownik
  • 384 postów
  • SkądJózefów

Napisano 09 wrzesień 2011 - 07:47

Jony srebra znikaja ju po kilku/kilkunastu praniach, jest to bardzo krotkotrwaly bajer. Na poczatku dziala i rzeczywiscie koszulki tak nie smierdza, ale naprawde szkode kasy na to, bo w niektorych koszulkach juz po 3 praniach srebro znikalo.

#6 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 09 wrzesień 2011 - 08:17

Dlatego trzeba kupować odzież która ma wplecioną w materiał srebrną nitkę, żywotność taka jak całej koszulki.

#7 GreQ

GreQ
  • Użytkownik
  • 524 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 wrzesień 2011 - 10:32

kiedyś tą funkcję pełniła stara podkoszulka, w lecie jak cię mogę jesienią i zimą po zatrzymaniu było po prostu zimno bo była cała mokra. Od czasu kiedy mam potówkę nie ma takich problemów i zakładam ją zawsze bez względu na temperaturę

BCM Nowatex kupiona za 50 PLN

o jedno "oczko" rozmiar mniejsza idealnie przylega do ciała

#8 Wiljer

Wiljer
  • Użytkownik
  • 620 postów

Napisano 09 wrzesień 2011 - 18:17

dzięki za odpowiedzi,

i jeszcze jedno, tak dla pewności potówka = bielizna termoaktywna ?
coś takiego ? http://www.kasknarci...products_id=270

max dst:

#9 natus

natus
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • Skądwrocław

Napisano 09 wrzesień 2011 - 22:13

Wilier - tak i nie
tutaj masz przykłady 'potówek' używanych przez wielu zawodników z World Tour
Leopard-Trek (Craft): http://www.wiggle.co...ess-base-layer/
Garmin (Castelli) http://www.wiggle.co...ase-layer-2011/

Wg mnie największą różnicę z/bez potówki widać w górach - lekka przewiewna potówka niemal jest nieodczuwalna na podjeździe, za to na zjeździe nie jest zimno, bo warstwa przy skórze nie ma bezpośredniego kontaktu z 'pędzącym' powietrzem.

#10 wojtekmtb

wojtekmtb
  • Użytkownik
  • 367 postów
  • Skądmazury

Napisano 10 wrzesień 2011 - 11:58

Wilier, na lato potówka , te co podał natus, są bardzo dobre a na zimę to termo z długim rękawem http://www.kasknarci...products_id=296

#11 Wiljer

Wiljer
  • Użytkownik
  • 620 postów

Napisano 10 wrzesień 2011 - 17:42

właściwie to potrzebuję na teraz i tak do końca listopada czyli dotąd aż śniegu nie będzie
czy na taką termo z długim zakłada się koszulkę (teraz) bądź bluzę (za miesiąc pewnie)_ ?

max dst:

#12 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 10 wrzesień 2011 - 18:07

czy na taką termo z długim zakłada się koszulkę (teraz) bądź bluzę (za miesiąc pewnie)_ ?

Oczywiście. Możesz sobie na nią założyć na co kolwiek tylko masz podobanie :) To jest pierwsza warstwa odzieży, mająca na celu odprowadzenie potu ze skóry i utrzymanie optymalnej temperatury.
[Swoją drogą, to dziwne pytanie zadałeś ...]

#13 ditom

ditom
  • Użytkownik
  • 193 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 maj 2012 - 19:44

Witam. Nie chcę zakładać nowego tematu bo można na moje pytanie odpowiedzieć w jednym poście także prosiłbym o nie usuwanie tego komentarza. Chciałbym się dowiedzieć jaką rolę pełni potówka ? Przecież jak jest ciepło to koszulka kolarska wystarczy. Pytam bo nie wiem czy inwestować w to czy nie,a mam wrażenie że kiedy są upały to powoduje ona tylko podniesienie temperatury ciała. A pot bez problemu wsiąka w koszulkę którą i tak po każdej jeździe piorę .

/A jednak istnieje taki temat. Na przyszłość użyj opcji "szukaj",
Bury

#14 Wiljer

Wiljer
  • Użytkownik
  • 620 postów

Napisano 28 maj 2012 - 20:45

chodzi o to żeby pierwsza warstwa, stykająca się z ciałem była sucha,
zwłaszcza w górach, gdzie wyjeżdżasz na szczyt zapocony jak świnia, a zaraz masz w dół i wiatr wieje w klatę (mokrą bądź suchą) ; )

max dst:

#15 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 28 maj 2012 - 21:01

Teoretycznie, potówkę ubieramy po to, ponieważ jej specjalnie zaprojektowana, przestrzenna struktura oraz użyte materiały mają polepszać odprowadzanie potu z powierzchni skóry, co powoduję, że czujemy się bardziej komfortowo w upalne dni, a dodatkowo potówka ma zapewniać lepszą wentylację.

Teoria teraz zderzy się z praktyką, bo właśnie rozpakowuję paczkę z dwoma potówkami: jedna Craft-a (materiał: Pro Cool - cokolwiek to znaczy), a druga BRUBECK, aby przekonać się o własnościach polipropylenu (podobno działa najlepiej w takiej odzieży).

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#16 ditom

ditom
  • Użytkownik
  • 193 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 maj 2012 - 22:17

Bury - przepraszam xD

Dziękuję za informację. Także teraz czas poszukać jakiejś w przystępnej cenie . :-D
Możecie polecić mi jakąś potówkę w przystępnej cenie ? Szukam i nic ciekawego znaleźć nie mogę .

/Posty scaliłem,
Bury

#17 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 28 maj 2012 - 22:40

Craft-a od razu polubiłem - jest super, ma fajną strukturę siatki, ale "dziury" nie są dziurami, w dosłownym znaczeniu tego słowa, tylko są "zaślepione" tkaniną tak cienitką ... dosłownie mgiełka. I rozmiarowo trafiona w punkt.

BRUBECK, natomiast w tym samym rozmiarze "L" ... i jest malutki, tzn. bardzo rozciągliwy i wszedł na mnie, ale chyba przesadnie opięty - chyba zwrócę i poproszę o wymianę na większy rozmiar. Czy może tak musi być opięty ?

http://www.mikesport...ex-sl10100.html - ta jest w przystępnej cenie (uwaga na rozmiar)
http://www.mikesport...ka-potowka.html - a ta w mniej przystępnej

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#18 tomiek

tomiek
  • Użytkownik
  • 270 postów
  • SkądMałopolska ok.Gorlic

Napisano 29 maj 2012 - 13:59

Ja polecam azzurro
Używam jest fajna, dobrze odprowadza, skóra pozostaje sucha.
http://www.mikesport...szulka-b-r.html

#19 natus

natus
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • Skądwrocław

Napisano 29 maj 2012 - 15:42

craft superlight na wiggle kosztuje niecałe 18 euro i jest naprawdę niezły

potówka w lecie sprawdza się też dobrze na otwartych przestrzeniach jako dystans pomiędzy skórą a zewnętrzną koszulką, która jest wystawiona bezpośrednio na słońce

w górach jest imo nieodzowna - różnica "temperatur" i wiatru na podjazdach i zjazdach może nieźle namieszać ze zdrowiem

#20 imp

imp
  • Użytkownik
  • 178 postów
  • SkądRuda Śląska

Napisano 29 maj 2012 - 18:16

ja aktualnie sprawdzam under armour, calkiem fajne rzeczy robią, polecam tez rzeczy z merynosów, np icebreaker, bardzo fajna bielizna.

Dodaj odpowiedź