Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak rozpoznać oryginalność ramy?

29 odpowiedzi w tym temacie

#1 AsRocketman3

AsRocketman3
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądLublin

Napisano 15 wrzesień 2011 - 18:11

Witam
Mam pytanie czy jest jakaś możliwość żeby rozpoznać czy rama jest oryginalna? Kupiłem gianta na allegro, w pierwszym dniu rozleciała mi się tylna przerzutka, miało być wszystko wyregulowane a ledwo mogłem wrócić, opony popękały, na ramie są tylko naklejki giant i aż się zastanawiam czy do takiego stopnia byłby w stanie sprzedać chłam

#2 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 15 wrzesień 2011 - 18:13

Co mają biegi i koła do ramy?

Kupiłeś nowy czy używany? Jak używany to daj spokój z narzekaniem na markę ramy jak ci się biegi wysypały...

Oryginalność możesz sprawdzić numerami, które powinny być umieszczone w sposób trwaly na rami (np support od spodu).

#3 AsRocketman3

AsRocketman3
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądLublin

Napisano 15 wrzesień 2011 - 18:31

No nie jest tak, że się zupełnie rozwaliła ta przerzutka, dolne kółeczko mi wypadło, w ogóle nie trzymał się na nim łańcuch, wydaje mi się że dlatego, że było plastikowe i zużyte, u kumpla zmieniliśmy na od jego starego shimano altus i na razie przynajmniej mogę jeździć i w miarę przechodzą, chociaż nie idealnie, może kwestia regulacji?

Jeżeli mam te numery to jak mogę teraz sprawdzić?

tak w ogóle to ten rower: http://allegro.pl/ro...1799255368.html oczywiście na żywo tak nie wygląda,

Teoretycznie mógłbym zwrócić ale 60zł za przesyłkę w plecy. Mógłbyś mi coś poradzić?

#4 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 15 wrzesień 2011 - 18:37

Jak wypadło Ci kółeczko to znaczy że śruba musiała się poluzować i wypaść. A to że plastikowe nie znaczy że złe, z takiego materiału się te kółeczka produkuje standardowo. Pewnie wystarczy wszytko doregulować, poskręcać i będzie po problemie. Pojedź do serwisu jeśli sam nie potrafisz.

I info jest to forum szosowe.

#5 AsRocketman3

AsRocketman3
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądLublin

Napisano 15 wrzesień 2011 - 19:56

Pewnie masz rację, postaram się sam poczytać i wyregulować. Rozumiem, że rower jest trekingowy jednak na początku szukałem szosy i tak jakoś polubiłem to forum po prostu ;)

Mógłbyś mi jeszcze napisać jak przez ten numer ramy sprawdzić czy jest oryginalna?

Szukałem na googlu ale znalazłem tylko rejestrację w Giant, przepraszam za zadawanie może głupich pytań ale jestem początkujący, każdy kiedyś był.

#6 Gosc_cookie_*

Gosc_cookie_*
  • Gość

Napisano 15 wrzesień 2011 - 20:13

Imho to nie musi być Giant, a jeśli jest to conajmniej dziwny. Nie widzę znaczków gianta wytłoczonych na tylnych widełkach, a jest juz dokręcany hak. Mam ramę alu sprzed ok 12-15 lat z hakiem zintegrowanym i wytłoczone logo gianta było. Starsze gianty miały z regóły specyficzne wykończenie tylnych widełek wpadających górą w owalną rurkę- tu jest klasyczne połaczenie. Jest też dziwny kształt skośnej rury ramy mało widziałem może ale nie kojaży mi się to z alu gianta a raczej z jakimś starym accentem. w starszych giantach charakterystyczna była też nietypowa średnica rury podsiodłowej 30,9mm Nikt inny nie stosuje tego przekroju ale nie wykluczone że rózne modele gianta wychodziły z róznymi śrenicami rury podsidłowej.

#7 AsRocketman3

AsRocketman3
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądLublin

Napisano 15 wrzesień 2011 - 20:25

Ooo super bardzo Ci dziękuję za odpowiedź, czemu mam płacić za jakiś shit tak jak za markowy rower. Mam 10 dni na wycofanie, dostałem w środę, jakby ktoś mógłby mi jeszcze jakoś doradzić jak sprawdzić jej oryginalność byłbym bardzo bardzo wdzięczny, może przynajmniej dogadałbym się i odzyskał kase za wysyłkę spowrotem do niego.

#8 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 15 wrzesień 2011 - 20:57

AsRocketman3, uprzedzając pewnie kłótnie ze sprzedawcą - towar można zwrócić ale nie może on mieć śladów używania czyli dostarczony w takim jaki dostaliśmy. A najszybciej to skrobnij maila do Gianta czy się do niego przyznają.

#9 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 15 wrzesień 2011 - 22:33

w starszych giantach charakterystyczna była też nietypowa średnica rury podsiodłowej 30,9mm Nikt inny nie stosuje tego przekroju ale nie wykluczone że rózne modele gianta wychodziły z róznymi śrenicami rury podsidłowej.

Specialized stosuje w wielu rowerach.

Co do samej ramy to wg mnie to nie jest Giant ;D

#10 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 16 wrzesień 2011 - 06:30

na ramie są tylko naklejki giant

- pytanie: czy te naklejki są pod lakierem bezbarwnym, czy tylko naklejone na lakier? Jeśli da się wyczuć kant naklejki pod paznokciem, to oznacza, że naklejki są na lakierze, co sugeruje ni mniej ni więcej, że ktoś sobie zrobił Gianta za pomocą ogólnie dostępnych naklejek.

"solidny niemiecki rower - od kiedy Giant jest niemiecki? No chyba, że wcześniej jakiś niemiec dupsko woził na nim ;-)

A zresztą, Giant od początku produkcji rowerów trekingowych (chyba od 2003 roku, z tego co widzę w archiwum) stosował geometrię slopingową - górna rura jest opadająca, a nie równoległa do podłoża. Na dodatek seria rowerów trekingowych na kołach 28" nazywała się Cypress, na kołach 26" Sedona:
Rower z 2003 roku:

Dołączona grafika
Jak można zauważyć - na górze ramy jest naklejka z oznaczeniem modelu Cypress LX (DX, SX - w zależności od modelu).

Rower z 2004:
Dołączona grafika

Rower z 2005:
Dołączona grafika

Rower z 2006:
Dołączona grafika
Jak widać, w nieco "wyższych" grupach zastosowano hamulce tarczowe (w niższych, na Altusie, pozostawiono V-ki)

Cypress z 2007 roku:
Dołączona grafika

Z 2008:
Dołączona grafika
tu oznaczenie modelu jest przesunięte w górę, w stronę główki ramy

A przy okazji - dane o rowerach można znaleźć na BikePedii - tu odnośnik bezpośrednio do wyboru roku produkcji, później wybrać producenta.

Wniosek? Rower jest na jakiejś ramie, ale na pewno nie na ramie Gianta. Składak na przypadkowo dobranych podzespołach. Może koło jakiegoś gianta kiedyś stał...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#11 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 16 wrzesień 2011 - 09:28

prozor, ja to bym go szukał jeszcze dawniej. Ostatnio mi się przewinął Giant - koło 28' ale z pełną amortyzacją (takie dziwadło jak dla mnie) na rurach cro-mo i uwaga z 93. I w sumie jeśli dobrze pamiętam miał jedynie napis Giant i naklejka o rurach, żadnej nazwy modelu nie było.

#12 AsRocketman3

AsRocketman3
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądLublin

Napisano 16 wrzesień 2011 - 12:59

AsRocketman3, uprzedzając pewnie kłótnie ze sprzedawcą - towar można zwrócić ale nie może on mieć śladów używania czyli dostarczony w takim jaki dostaliśmy. A najszybciej to skrobnij maila do Gianta czy się do niego przyznają.

no tak ale też pisze, że rower wyregulowany a po 2 kilometrach wypada kółeczko (odnalazłem je razem ze śróbką więc jest taki sam jak dostałem), nie wygląda tak jak na zdjęciach, jest to niezgodność towaru z opisem i to ja jako pierwszy powinienem się kłócić, nie odbiera telefonów (tylko odpisywał na smsy, teraz już nie).

Napisałem maila do gianta ale nic nie odpisują, nie wiem czy im się chce zajmować takimi rzeczami.

na ramie są tylko naklejki giant

- pytanie: czy te naklejki są pod lakierem bezbarwnym, czy tylko naklejone na lakier? Jeśli da się wyczuć kant naklejki pod paznokciem, to oznacza, że naklejki są na lakierze, co sugeruje ni mniej ni więcej, że ktoś sobie zrobił Gianta za pomocą ogólnie dostępnych naklejek.

Tak są naklejki wyraźnie wyczuwalne, nawet G jest takie jakby niedokładnie przyklejone (zdjęcia), wydaje mi się nawet, że naklejki były ponownie na niego naklejane bo jest takie jakby przesunięcie na lakierze (tzn. widać różnicę w barwie lakieru w tamtym miejscu o kształcie podobnym do naklejek) także mogły być one odklejane wcześniej żeby nie zachęcać amatorów cudzej własności i ponownie przyklejone do sprzedaży.

Plusem jest to, że okazało się przyjechał w pudełku gianta (rower, który przyjechał do domu, przywiózł mi brat na stancję) jeżeli tam np. będzie jakaś naklejka z takim samym numerem ramy znaczyłoby to, że rower jest oryginalny. Pudełko obejrzę dzisiaj wieczorem.

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

#13 AsRocketman3

AsRocketman3
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądLublin

Napisano 16 wrzesień 2011 - 21:49

niestety numer ramy na pudełku jest inny niż na rowerze, zaczyna się od litery G (ta na pudełku), czy to oznacza marke? Na ramie od roweru zaczyna się od D.

Cholerka muszę mieć jakiś konkretny dowód, że to Giantem nie jest.

#14 AsRocketman3

AsRocketman3
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądLublin

Napisano 17 wrzesień 2011 - 17:51

Mógłby ktoś kto ma oryginalnego gianta zobaczyć od jakich znaków zaczyna się identyfikator jego ramy??

Opisałem również swoją sytuację na tym forum http://www.forumrowe...291#entry943291

i chłopaki dołożyli trochę szczegółów.

#15 Grzesiek Fiedor

Grzesiek Fiedor
  • Użytkownik
  • 108 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 wrzesień 2011 - 20:12

Na moim aluminiowym szosowcu numer jest w tym stylu:
GZ8E1111

#16 AsRocketman3

AsRocketman3
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądLublin

Napisano 05 listopad 2011 - 12:57

Witam ponownie, czy moglibyście mi doradzić czy biorąc pod uwagę, że rama to no-name czy opłacało się kupić ten rower? Ile jest mniej więcej wart?

Co do oryginalności ramy, niezaprzeczalnym faktem jest ta literka G, rozmawiałem z Giantem i chyba tylko w rowerach dziecięcych i elektrycznych nie ma takich oznaczeń

#17 pawelek_G

pawelek_G
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 05 listopad 2011 - 20:04

Nie jestem specem, ale u mnie na giełdzie co niedzielę handlarze sprzedają takie no-name za góra 300zł z tym, że nieco mniej odpicowane(lakier zadrapany w wielu miejscach itp). Według mnie najlepszym doradcą będzie dla Ciebie allegro, znalezienie roweru z podobnym osprzętem. Takie są niestety uroki kupowania na allegro. Ja kupiłem rower i sprzedawca zapewniał mnie, że nowiutki suport jest, po rozkręceniu ujrzałem zmielone w proch koronki.

#18 nobilitas

nobilitas
  • Użytkownik
  • 113 postów
  • SkądŁobez

Napisano 06 listopad 2011 - 12:01

Nom, tak jak napisał pawelek_G, czasami opisy aukcji są strasznie przekłamane. Teraz to już za bardzo nic nie zrobisz nawet jeśli dojdziesz do tego, że "giant" to tylko naklejka na tej ramie, no chyba, że się uprzesz. Nie wiem tylko czy Ci się to opłaca. Kupiłeś rower za dosyć niewielką cenę i powiedz sam: czy źle Ci się na nim jeździ? Nie to, że jestem po stronie sprzedającego, bo widać olewa sprawę, ale Ty też to olej i jeździj na tym co masz.

#19 Gosc_karas83_*

Gosc_karas83_*
  • Gość

Napisano 15 luty 2012 - 20:03

witam czy ktos moze mi powiedziec po czym poznac oryginalnosć ramy colnago carbonissimo???

#20 Gosc_xsnailx_*

Gosc_xsnailx_*
  • Gość

Napisano 15 luty 2012 - 21:19

z tego co widze to w/w ramy byly produkowane w okolicach 2004 roku i generalnie na pierwszy rzut oka nie widze nic podobnego u skosnookich. wiec wydaje mi sie ze sa duze szanse na orginal

Dodaj odpowiedź