Jak rozpoznać oryginalność ramy?
Napisano 15 wrzesień 2011 - 18:11
Mam pytanie czy jest jakaś możliwość żeby rozpoznać czy rama jest oryginalna? Kupiłem gianta na allegro, w pierwszym dniu rozleciała mi się tylna przerzutka, miało być wszystko wyregulowane a ledwo mogłem wrócić, opony popękały, na ramie są tylko naklejki giant i aż się zastanawiam czy do takiego stopnia byłby w stanie sprzedać chłam
#2 Gosc_kobrys_*
Napisano 15 wrzesień 2011 - 18:13
Kupiłeś nowy czy używany? Jak używany to daj spokój z narzekaniem na markę ramy jak ci się biegi wysypały...
Oryginalność możesz sprawdzić numerami, które powinny być umieszczone w sposób trwaly na rami (np support od spodu).
Napisano 15 wrzesień 2011 - 18:31
Jeżeli mam te numery to jak mogę teraz sprawdzić?
tak w ogóle to ten rower: http://allegro.pl/ro...1799255368.html oczywiście na żywo tak nie wygląda,
Teoretycznie mógłbym zwrócić ale 60zł za przesyłkę w plecy. Mógłbyś mi coś poradzić?
#4 Gosc_KeNaJ_*
Napisano 15 wrzesień 2011 - 18:37
I info jest to forum szosowe.
Napisano 15 wrzesień 2011 - 19:56
Mógłbyś mi jeszcze napisać jak przez ten numer ramy sprawdzić czy jest oryginalna?
Szukałem na googlu ale znalazłem tylko rejestrację w Giant, przepraszam za zadawanie może głupich pytań ale jestem początkujący, każdy kiedyś był.
#6 Gosc_cookie_*
Napisano 15 wrzesień 2011 - 20:13
Napisano 15 wrzesień 2011 - 20:25
Napisano 15 wrzesień 2011 - 22:33
w starszych giantach charakterystyczna była też nietypowa średnica rury podsiodłowej 30,9mm Nikt inny nie stosuje tego przekroju ale nie wykluczone że rózne modele gianta wychodziły z róznymi śrenicami rury podsidłowej.
Specialized stosuje w wielu rowerach.
Co do samej ramy to wg mnie to nie jest Giant ;D
Napisano 16 wrzesień 2011 - 06:30
- pytanie: czy te naklejki są pod lakierem bezbarwnym, czy tylko naklejone na lakier? Jeśli da się wyczuć kant naklejki pod paznokciem, to oznacza, że naklejki są na lakierze, co sugeruje ni mniej ni więcej, że ktoś sobie zrobił Gianta za pomocą ogólnie dostępnych naklejek.na ramie są tylko naklejki giant
"solidny niemiecki rower - od kiedy Giant jest niemiecki? No chyba, że wcześniej jakiś niemiec dupsko woził na nim ;-)
A zresztą, Giant od początku produkcji rowerów trekingowych (chyba od 2003 roku, z tego co widzę w archiwum) stosował geometrię slopingową - górna rura jest opadająca, a nie równoległa do podłoża. Na dodatek seria rowerów trekingowych na kołach 28" nazywała się Cypress, na kołach 26" Sedona:
Rower z 2003 roku:
Jak można zauważyć - na górze ramy jest naklejka z oznaczeniem modelu Cypress LX (DX, SX - w zależności od modelu).
Rower z 2004:
Rower z 2005:
Rower z 2006:
Jak widać, w nieco "wyższych" grupach zastosowano hamulce tarczowe (w niższych, na Altusie, pozostawiono V-ki)
Cypress z 2007 roku:
Z 2008:
tu oznaczenie modelu jest przesunięte w górę, w stronę główki ramy
A przy okazji - dane o rowerach można znaleźć na BikePedii - tu odnośnik bezpośrednio do wyboru roku produkcji, później wybrać producenta.
Wniosek? Rower jest na jakiejś ramie, ale na pewno nie na ramie Gianta. Składak na przypadkowo dobranych podzespołach. Może koło jakiegoś gianta kiedyś stał...
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
#11 Gosc_KeNaJ_*
Napisano 16 wrzesień 2011 - 09:28
Napisano 16 wrzesień 2011 - 12:59
AsRocketman3, uprzedzając pewnie kłótnie ze sprzedawcą - towar można zwrócić ale nie może on mieć śladów używania czyli dostarczony w takim jaki dostaliśmy. A najszybciej to skrobnij maila do Gianta czy się do niego przyznają.
no tak ale też pisze, że rower wyregulowany a po 2 kilometrach wypada kółeczko (odnalazłem je razem ze śróbką więc jest taki sam jak dostałem), nie wygląda tak jak na zdjęciach, jest to niezgodność towaru z opisem i to ja jako pierwszy powinienem się kłócić, nie odbiera telefonów (tylko odpisywał na smsy, teraz już nie).
Napisałem maila do gianta ale nic nie odpisują, nie wiem czy im się chce zajmować takimi rzeczami.
- pytanie: czy te naklejki są pod lakierem bezbarwnym, czy tylko naklejone na lakier? Jeśli da się wyczuć kant naklejki pod paznokciem, to oznacza, że naklejki są na lakierze, co sugeruje ni mniej ni więcej, że ktoś sobie zrobił Gianta za pomocą ogólnie dostępnych naklejek.na ramie są tylko naklejki giant
Tak są naklejki wyraźnie wyczuwalne, nawet G jest takie jakby niedokładnie przyklejone (zdjęcia), wydaje mi się nawet, że naklejki były ponownie na niego naklejane bo jest takie jakby przesunięcie na lakierze (tzn. widać różnicę w barwie lakieru w tamtym miejscu o kształcie podobnym do naklejek) także mogły być one odklejane wcześniej żeby nie zachęcać amatorów cudzej własności i ponownie przyklejone do sprzedaży.
Plusem jest to, że okazało się przyjechał w pudełku gianta (rower, który przyjechał do domu, przywiózł mi brat na stancję) jeżeli tam np. będzie jakaś naklejka z takim samym numerem ramy znaczyłoby to, że rower jest oryginalny. Pudełko obejrzę dzisiaj wieczorem.
Uploaded with ImageShack.us
Napisano 17 wrzesień 2011 - 17:51
Opisałem również swoją sytuację na tym forum http://www.forumrowe...291#entry943291
i chłopaki dołożyli trochę szczegółów.
Napisano 05 listopad 2011 - 12:57
Co do oryginalności ramy, niezaprzeczalnym faktem jest ta literka G, rozmawiałem z Giantem i chyba tylko w rowerach dziecięcych i elektrycznych nie ma takich oznaczeń
Napisano 05 listopad 2011 - 20:04
Napisano 06 listopad 2011 - 12:01