Skocz do zawartości

Zdjęcie

Hamulce i klocki

684 odpowiedzi w tym temacie

#181 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 08 lipiec 2010 - 18:36

Oczywiście kumupuje także szufladki ale to sprawa drugorzędna.

#182 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 17 lipiec 2010 - 14:20

Witajcie,

Uderzam z pytaniem. Potrzebuje zakupić okładziny hamulcowe - korkowe do hampli Shimano R450. Może ktoś z forowiczów ma namiary na konkretny sklep w Polsce z takim towarem ?

#183 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3218 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 lipiec 2010 - 19:40

Cyklotur ma na zamówienie. Oczywiście do szufladek.

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#184 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 18 lipiec 2010 - 07:41

Dzieki, jutro sobie podjade, drugi sklep maja zaraz kolo mojej firmy.

#185 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 18 lipiec 2010 - 07:49

Ostatnio w ramch niestety wzmocnienia hamulców w mojej szosówce musiałem zmienic je na nowszy typ bo stary nie dawał rady na zjazdach .

I zamiast Shimano w pobliskiej hurtowni zakupiłem Tektro Quartz RX 40 .
No niby nic szczególnego ale mają klcki szufladkowe z regulowanym kątem docku klocka do obręczy i zgrabny wygląd, cenowo wychodzą w detalu ok 70 zł i jak na razie mogą być , takze warte polecenia.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#186 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 04 sierpień 2010 - 20:29

Mam małe pytanko do tych którzy wiedzą.

Czym tak dokładnie różnią sie systemy klocków Shimano i Campagnolo? Mówię tutaj o wsuwkach i ramkach przeznaczonych do obu systemów.
Domyślam się że różnią się naturalnie rozmiarem, ale czym jeszcze? Campagnolo wydaje się większe. Jak do tych obu systemów mają się ramki niezależnych producentów? Które z rozwiązań częściej kopiują ci producenci?
Me pytanie pojawiło się ponieważ sam mam ramki na klocki Aztec'a (towar w PL niedostępny), i sam do końca nie wiem jakie wsuwki mi tam podpasują, na oko mówię Shimano ale pytam bardziej obytych. Moje klocki hamują kiepsko w deszczu a ostatnio pada i pada..

Chciałbym wymienić na jakieś dobre okładziny na deszcz, a nie chcę przez przypadek kupić niewłaściwych, pod nie ten system.

Gdzie w Polsce można dostać DOBRE wsuwki na deszcz pod ten mój standard?

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#187 Gosc_przemo01-93_*

Gosc_przemo01-93_*
  • Gość

Napisano 31 październik 2010 - 11:42

Witam mam pytanko odnośnie tych zacisków: http://allegro.pl/ha...1297502452.html czy ktoś ich używa i czy są mało awaryjne?, jak z siłą hamowania i z sztywnością?? czy można po zmianie klocków porównywać je z sorą??
Pytam pon. potrzebuje hamulce w miarę tanie do singla a chcę żeby przyzwoicie hamowały :)
Dzięki za pomoc...POZDRO

#188 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Napisano 31 październik 2010 - 11:54

Ja je mam. Hamują bardzo przyzwoicie, w górach na zjazdach siła hamowania naprawdę jest wystarczająca. Poza tym nic dobrego o nich powiedzieć nie mogę, mechanizm luzowania koła się rozsypuje (teraz mam go skręconego na sztywno, bez możliwości wypięcia), jest niewielki luz między ramionami, no ale ja za nie płaciłem 39zł, więc nie narzekam.

#189 Gosc_przemo01-93_*

Gosc_przemo01-93_*
  • Gość

Napisano 31 październik 2010 - 22:53

Dominik dzięki więc chyba je zakupie :) pozdro

#190 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Napisano 02 listopad 2010 - 22:05

Dowiedziałem się też, że te hamulce 390gram ważą, niezłe dociążenie roweru ;)

#191 Gosc_przemo01-93_*

Gosc_przemo01-93_*
  • Gość

Napisano 03 listopad 2010 - 07:11

:D ciężkie są ale to nic w singlu sobie mogę pozwolić na to bo tam nic nie ma wiec i tak będzie mało ważył :D

#192 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Napisano 07 listopad 2010 - 22:55

Wie ktoś jaka jest +/- różnica w masie między klockami hamulcowymi szufladkowymi a tymi normalnymi jednoczęściowymi dla 4 sztuk?

#193 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 08 listopad 2010 - 16:54

Dziś późniejszym wieczorem albo jutro popołudniu będę miał najprawdopodobniej okazję zważyć takie i takie - powiadomię o wynikach ;-)

fs-userbar-blog-white.png

#194 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 listopad 2010 - 22:18

No więc tak... Zważyłem najprostszy klocek szosowy Shimano (chyba za jakieś 19 zł komplet na 1 koło) i klocek szufladkowy ze 105ki. Ten pierwszy ważył 18 gr, a szufladkowy 14 g (razem ze śrubką mocującą klocek do szufladki). Oba ważyłem bez śruby mocującej klocek do szczęk. Różnica w wadze kompletu (4 szt.) wychodzi więc 16 g. Możliwe, że wyniki byłyby bardziej zbliżone, gdybym ważył jakieś "bardziej markowe" klocki standardowe, nie wiem... No i moja waga nie pokazuje też wartości z dokładnością do miliarda miejsc po przecinku, ale jakiś ogólny obraz można otrzymać ;-)

#195 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Napisano 09 listopad 2010 - 23:57

Wielkie dzięki Paweł za ten pomiar.

#196 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 listopad 2010 - 13:32

Nie ma sprawy. Parę dni temu udało mi się kupić nieużywane czarne 5600 w dobrej cenie - dziś krótki, ze względu na dobierającą się do mnie zarazę, teścik i przyznam, że różnica jest zauważalna (wcześniej korzystałem z Tektro 510A). Możliwe, że w sporej części dlatego, że są nowe, nieusyfione itd., ale czuję chociażby mocniejszą sprężynę. Co prawda Tektro były lżejsze o jakieś 20g na sztuce, ale dla mnie to właściwie bez różnicy. No i klocki jakoś łatwiej mi było ustawić w stosunku do obręczy. Może to subiektywne odczucia, ale jestem zadowolony, a o to przecież chodziło ;-)

#197 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 listopad 2010 - 22:07

pawelkepien czy Tektro miałeś ze standardowymi okładzinami??

#198 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 listopad 2010 - 17:52

Chodzi Ci Maćku o standardowe, tzn.

1) fabrycznie zamontowane w hamulcach Tektro, czy też
2) w wersji nieszufladkowej/jednoczęściowej (czy jak to tam nazywać)?

Chociaż właściwie to miałem część wspólną 1 i 2... ;-) Tzn. z przodu dożyły do końca klocki założone pierwotnie do Tektro (co prawda logo na nich nie ma - piszę o tym, bo wydaje mi się, że kiedyś w v-kach miałem "podpisane" klocki, ale może teraz od tego odeszli albo po prostu na szosowych jest za mało miejsca ;-)), a z tyłu zmieniłem jakiś czas temu na klocki shimanowskie. Nie wiem czy dobrze kombinuję, ale czy chciałeś przez swoje pytanie zasugerować, że zmieniając tylko klocki osiągnąłbym lepszy efekt niż przy kupnie nowych 105? Jeśli tak, to nie twierdzę, że nie (ale zamieszałem ;-)), ale po prostu od jakiegoś czasu polowałem na czarną wersję 105tek, a i obiło mi się o uszy, że całkiem ładnie pracują. Różnica nie jest oczywiście kolosalna, ale - jak już pisałem - jestem zadowolony ze zmiany.

#199 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 listopad 2010 - 18:03

Chodziło mi oo klocki oryginalnie montowane do Tektro;p Lepszego efektu raczej się nie osiągnie, ale ciekawi mnie, jak duża różnica jest pomiędzy szczękami 105 i szczękami Tektro z okładzinami Shimano lub np Clarks.

#200 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 listopad 2010 - 18:39

ciekawi mnie, jak duża różnica jest pomiędzy szczękami 105 i szczękami Tektro z okładzinami Shimano lub np Clarks.

Na to pytanie niestety nie potrafię na razie odpowiedzieć, ale myślę, że może znajdzie się ktoś, kto miał do czynienia z tymi i tymi okładzinami. Sam jestem ciekaw, więc dołączam się do pytania ;-)

Dodaj odpowiedź