Hamulce i klocki
Napisano 18 lipiec 2010 - 07:49
I zamiast Shimano w pobliskiej hurtowni zakupiłem Tektro Quartz RX 40 .
No niby nic szczególnego ale mają klcki szufladkowe z regulowanym kątem docku klocka do obręczy i zgrabny wygląd, cenowo wychodzą w detalu ok 70 zł i jak na razie mogą być , takze warte polecenia.
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 04 sierpień 2010 - 20:29
Czym tak dokładnie różnią sie systemy klocków Shimano i Campagnolo? Mówię tutaj o wsuwkach i ramkach przeznaczonych do obu systemów.
Domyślam się że różnią się naturalnie rozmiarem, ale czym jeszcze? Campagnolo wydaje się większe. Jak do tych obu systemów mają się ramki niezależnych producentów? Które z rozwiązań częściej kopiują ci producenci?
Me pytanie pojawiło się ponieważ sam mam ramki na klocki Aztec'a (towar w PL niedostępny), i sam do końca nie wiem jakie wsuwki mi tam podpasują, na oko mówię Shimano ale pytam bardziej obytych. Moje klocki hamują kiepsko w deszczu a ostatnio pada i pada..
Chciałbym wymienić na jakieś dobre okładziny na deszcz, a nie chcę przez przypadek kupić niewłaściwych, pod nie ten system.
Gdzie w Polsce można dostać DOBRE wsuwki na deszcz pod ten mój standard?
#187 Gosc_przemo01-93_*
Napisano 31 październik 2010 - 11:42
Pytam pon. potrzebuje hamulce w miarę tanie do singla a chcę żeby przyzwoicie hamowały
Dzięki za pomoc...POZDRO
#188 Gosc_Dominik_*
Napisano 31 październik 2010 - 11:54
Napisano 09 listopad 2010 - 22:18
Napisano 11 listopad 2010 - 13:32
Napisano 15 listopad 2010 - 17:52
1) fabrycznie zamontowane w hamulcach Tektro, czy też
2) w wersji nieszufladkowej/jednoczęściowej (czy jak to tam nazywać)?
Chociaż właściwie to miałem część wspólną 1 i 2... ;-) Tzn. z przodu dożyły do końca klocki założone pierwotnie do Tektro (co prawda logo na nich nie ma - piszę o tym, bo wydaje mi się, że kiedyś w v-kach miałem "podpisane" klocki, ale może teraz od tego odeszli albo po prostu na szosowych jest za mało miejsca ;-)), a z tyłu zmieniłem jakiś czas temu na klocki shimanowskie. Nie wiem czy dobrze kombinuję, ale czy chciałeś przez swoje pytanie zasugerować, że zmieniając tylko klocki osiągnąłbym lepszy efekt niż przy kupnie nowych 105? Jeśli tak, to nie twierdzę, że nie (ale zamieszałem ;-)), ale po prostu od jakiegoś czasu polowałem na czarną wersję 105tek, a i obiło mi się o uszy, że całkiem ładnie pracują. Różnica nie jest oczywiście kolosalna, ale - jak już pisałem - jestem zadowolony ze zmiany.
Napisano 15 listopad 2010 - 18:39
Na to pytanie niestety nie potrafię na razie odpowiedzieć, ale myślę, że może znajdzie się ktoś, kto miał do czynienia z tymi i tymi okładzinami. Sam jestem ciekaw, więc dołączam się do pytania ;-)ciekawi mnie, jak duża różnica jest pomiędzy szczękami 105 i szczękami Tektro z okładzinami Shimano lub np Clarks.