Skocz do zawartości

Zdjęcie

Hamulce i klocki

684 odpowiedzi w tym temacie

#201 Tutek

Tutek
  • Użytkownik
  • 63 postów

Napisano 07 styczeń 2011 - 08:40

mam do was pytanie czy warto się pchać w hamulce dual pivot? ma ktoś z tym jakieś doświadczenie?
muszę zakupić hamulce campy i z tego co widzę skeletony maja teraz domyślnie dual pivot z przodu a z tyłu jest do wyboru, i nie wiem czy warto w to iść, skłania mnie ku temu tylko to, że hamulce będa pracować na karbonowych obręczach) Może macie namiary na jakieś info gdzie można o tym coś poczytać jakieś testy za/przeciw?

#202 Gosc_Zawisza_*

Gosc_Zawisza_*
  • Gość

Napisano 07 styczeń 2011 - 08:47

Jesli wazysz duzo i jezdzisz po gorach warto pomyslec nad dualami z tyłu w kazdym innym wypadku mozna daj jednoosiowe

#203 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 08 luty 2011 - 20:45

Wie ktoś może, czy klamki hamulcowe od BMX'ów o TAKIE (hamulce u-clip?) zadziałają z canti i szosowymi szczękowymi?

#204 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Napisano 08 luty 2011 - 20:54

Podejrzewam, że będziesz musiał bardzo dużo siły wkładać żeby się zatrzymać, mam w jednym rowerze klamki na 2 palce i hamulce szczękowe, słabo jest. Jak już to klamki na 4 palce, takie obciachowe ;)

#205 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 08 luty 2011 - 21:05

Dominik, ale klamki masz pod V-ki? To wiem, że v-ki i canti/szosowe nie działają dobrze bo inny ciąg linki jest.
Nie wiem właśnie tylko jak z tymi BMX'owymi u-brake jest, bo budowa podobna do niektórych używanych w czasówkach. Tylko ile tej linki tam ciągnie...

#206 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Napisano 08 luty 2011 - 21:14

Nie jestem pewien ale tamte klamki wyglądają identycznie jak te co podałeś.

#207 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 08 luty 2011 - 21:27

Z zewnątrz v-ki i canti się w zasadzie nie różnią. Troszkę inna jest tylko klamka i miejsce mocowania linki. Są też klamki, które obsługują canti i v-ki po odpowiednim przestawieniu.

#208 COST

COST
  • Użytkownik
  • 282 postów
  • SkądRADOM

Napisano 08 luty 2011 - 22:37

thorian ja mam hamulec u-brake i klamkę canti w beemixie. Wszystko gra.

#209 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 09 luty 2011 - 00:16

Problem właśnie w tym, że ciężko jakąś klamkę canti znaleźć więc kombinuje z BMX. Skoro działa w te stronę to i na odwrót też powinno. Przejrzałem też stronę tektro i opis zdaje się to potwierdzać, że klamki BMX działają też z canti i szosowymi zaciskami.

Dzięki za pomoc Panowie.

#210 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 postów
  • SkądKT

Napisano 13 kwiecień 2011 - 17:32

Szybkie pytanie. Stosował ktoś okładziny Fibrax?

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

#211 damianbad_93

damianbad_93
  • Użytkownik
  • 3 postów
  • SkądŻyrardów

Napisano 13 kwiecień 2011 - 18:42

Witam. Czy opłaca się kupować hamulce tektro R-510A? Link do aukcji: http://allegro.pl/ha...1562153935.html Jeżdżę niewiele, rekreacyjnie, czasami jeżdżę rowerem do szkoły. Co Wy na to?

#212 minior

minior
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 czerwiec 2011 - 19:50

Stosował ktoś okładziny Fibrax?

witam,
ja wlasnie dzis kupilem (czerwone)
ale troche sie nie dogadalem ze sprzedawca, poza tym od niedawna mam kolarzowke i nie zawsze wiem co i jak... myslalem ze beda one mialy miejsce na wkrecenie sruby i umocowanie, ale niestety...
co mam zrobic?

#213 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 09 czerwiec 2011 - 19:54

minior, pilniczek i jazda ;) albo nowe

#214 minior

minior
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 czerwiec 2011 - 19:57

ale one pasuja, tylko nie maja miejsca do wkrecenia sruby, stare maja to jakby wtopione...

#215 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 czerwiec 2011 - 19:57

damianbad_93, jeśli do takich zastosowań to spokojnie powinny starczyć. Miałem je przez jakiś czas u siebie i dawały radę. Chociaż ja miałem chyba wersję bez "R" - 510A. Nie wiem niestety, czym się różnią. Może kolorem (moje były srebrne)? ;-)

fs-userbar-blog-white.png

#216 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 09 czerwiec 2011 - 20:14

minior, miejsce do wkręcenia śruby, to taki rowek - możesz go pilnikiem(nawet do paznokci) zrobić i załatwione. Podglądnij na starych gdzie go zrobić i jazda!

#217 aurox

aurox
  • Użytkownik
  • 71 postów
  • SkądNałęczów

Napisano 24 lipiec 2011 - 17:39

jest jakaś różnica w sile hamowania hamulców single i dual pivot?

http://velobase.com/...ff-b358c6cb475d

czy te ↑ będą hamować mocniej od najtańszych tektro promax lub noname z systemem dwuosiowym?

pomóżcie, bo nie wiem czy licytować używane czy zamawiać nowe (które nie będą mi pasować do klasyka :-|

#218 Gosc_czajam_*

Gosc_czajam_*
  • Gość

Napisano 28 lipiec 2011 - 20:02

Witam. Mam pytanie. Czy mogę kupić oddzielnie śrubę mocującą hamulce do ramy w szosie? Zbieram sie do wymiany klockow, chce kupic clarks'y cp 305 ale szufladki sie nie mieszcza. Obecnie jezdze na takich bez szufladek. Jakies inne propozycje co do klockow?

#219 winiak15

winiak15
  • Użytkownik
  • 103 postów
  • SkądZrazim

Napisano 29 lipiec 2011 - 20:57

siema

Mam zamiar kupić hamulce i okazja jest na campe centaur skeleton. Jeździł ktoś na skeletonach? Jakie są ich wady i zalety? Czy cena około 300 zł jest ok?

Za opinię będę bardzo wdzięczny

pozdrawiam

#220 aurox

aurox
  • Użytkownik
  • 71 postów
  • SkądNałęczów

Napisano 09 sierpień 2011 - 21:30

Kupiłem komplet hamulców tiagra 4600. Przedni pasuje a tylny ma za mały zasięg. Czy ten model jest w dwóch wersjach: długiej i krótkiej?

Jeżeli tak to proszę o jakiś namiar na dystrybutora.

Swoją dragą to dziwne że przedni pasuje a tylny nie :cry: ...

edit: zakładałem do treka 1.1

edit2: będzie ok, mam nadzieje

Przedni pasuje zasięgiem z tyłu!

Czy da się zmienić śrubę w hamulcu/jak?

Proszę o pomoc. Ktoś kiedyś chyba na forum rozbierał hamulce...

Proszę

edit3
znalazłem to
http://www.forumszos...=hamulce tiagra to mój problem
i
http://www.forumszos...ghlight=hamulec
http://www.worldcycl.../shi-br6600.gif

zmiana śruby wymaga kompletnej rozbiórki??? Oddać do specjalisty czy próbować samemu?

Dodaj odpowiedź