Hamulce i klocki
Started By
Muniek
, 11 May 2008 13:48
684 replies to this topic
Posted 03 October 2008 - 19:37
Wyczyścić obręcze z resztek gumy, jeśli porysowane - przeczyścić mleczkiem lub pastą do czyszczenia garów. Odtłuścić np. benzyną ekstrakcyjną. Klocki zszorstkować drobnym papierem ściernym (byle równo) i dokładnie umyć w wodzie z drobina detergentu. Ustawić klocki względem obręczy. Powinno robić...
- hi_im_krzysiu likes this
#42 Gosc_mjolnir_*
Posted 03 October 2008 - 20:14
Zauważyłem coś dziwnego. Po ok. 2000km zrobionych na moim Treku okładziny są już mocno zużyte, podczas gdy niektórzy piszą że trzymają im wiele więcej i jeszcze są ok. Od czego to zależy? Kiepska jakość? Wyjaśniam, że hamulce to no name o konstrukcji 600-tek.
#47 Gosc_mjolnir_*
Posted 05 March 2009 - 20:00
Dzisiaj zwróciłem większą uwagę na dość istotny problem który mam już od jakiegoś czasu. Mam aktualnie hamulce no name które były fabrycznie w moim Treku. Od początku użytkowania zauważyłem że okładziny ścierają się bardzo szybko, szczególnie na tylnym kole. Na jesieni, po ok. 2000km wymieniłem tylne już nieźle starte klocki na Dura Ace. Myślałem że w tym tkwił problem, ale teraz zauważam że DA ścierają się jeszcze szybciej! Dzisiaj przypadkiem wpakowałem się w sytuację kiedy musiałem zjeżdżać po mokrej drodze, a po powrocie do domu na oko starło się po ok. 1mm klocka z tyłu. Co gorsze, zauważam też że ściera się obręcz (Bontrager Select).
Widziałem na allegro klocki i zróżnicowanym stopniu twardości. Czy to jest jakieś wyjscie?
Aha: z przodu problemu raczej nie ma (a hamuję często przodem)
Widziałem na allegro klocki i zróżnicowanym stopniu twardości. Czy to jest jakieś wyjscie?
Aha: z przodu problemu raczej nie ma (a hamuję często przodem)
Posted 05 March 2009 - 20:43
jak obręcz jest mokra to wszystko się ściera szybciej.
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Posted 06 March 2009 - 08:14
:roll:
Dobre wkładki i klocki są BBB lub Auithora trzykolorowe, przyjamniej nie iskrzą ;-)
Dobre wkładki i klocki są BBB lub Auithora trzykolorowe, przyjamniej nie iskrzą ;-)
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Posted 06 March 2009 - 16:45
z tańszych np te http://www.velo.com....11&p=28&id=1339
a droższych polecam klocki corimy dostępne np. u p.Poręby
Zużywają się podobnie, corimy trochę lepiej hamują. W każdym razie musisz być przygotowany na to,że klocki do carbonu hamują trochę słabiej niż normalne.
a droższych polecam klocki corimy dostępne np. u p.Poręby
Zużywają się podobnie, corimy trochę lepiej hamują. W każdym razie musisz być przygotowany na to,że klocki do carbonu hamują trochę słabiej niż normalne.