Jump to content

Photo

lancuch 10-rzedowy

52 replies to this topic

#1 silverplacebo

silverplacebo
  • Użytkownik
  • 28 posts
  • SkądBogatynia

Posted 12 May 2008 - 13:09

No wiec stalo sie najgorsze. Po zaledwie 400km przejechanych na cn-5600 [zaznaczam - nie robilem wielkich przekosow, po prostu lubie stanac na pedalach i mocniej depnac] lancuch po prostu sie rozerwal, spinka duzo nie pomogla, kilka innych ogniw jest na skraju zerwania, lancuch chodzi strasznie niemilo - i dlatego musze kupic sobie nowy. Tylko jaki?

Z dziesieciorzedowych w sumie mozliwosci jest malo... Shimano [ale nie bardzo chce widzac, ze to dosc delikatne lancuchy i nie maja fabrycznie wygodnej spinki], Campagnolo [na nich sie nie znam] i Wippermann z tego co sie orientuje.
Sklanialbym sie ku trzeciej opcji, bo slyszalem o Wippermannie niezle opinie, poza tym wiem, ze jest dostepny w cykloturze.

Moze jakies inne propozycje? Jakies opinie nt. powyzszych lancuchow?

Moj osprzet to pelna 105 + kaseta ultegry.

#2 Gosc_Sruba_*

Gosc_Sruba_*
  • Gość

Posted 12 May 2008 - 13:40

Ja osobiście polecam Campagnolo nie koniecznie Record, jesli portfel jest chudy to nawet Veloce w zupelnosci wystarczy ! Oczywiscie jesli bedziesz o niego odpowiednio dbal (smarował) ! :mrgreen:

#3 silverplacebo

silverplacebo
  • Użytkownik
  • 28 posts
  • SkądBogatynia

Posted 12 May 2008 - 13:58

Ja osobiście polecam Campagnolo nie koniecznie Record, jesli portfel jest chudy to nawet Veloce w zupelnosci wystarczy ! Oczywiscie jesli bedziesz o niego odpowiednio dbal (smarował) ! :mrgreen:

A on ma sam z siebie ladna rozpinalna spinke, czy musialbym takiego bajera dokupic?;]

#4 janczol

janczol
  • Użytkownik
  • 61 posts
  • SkądPoznań, Turek

Posted 12 May 2008 - 19:18

Ja w piątek sprawdzałem mój CN-6600 i po dwóch tysiącach km na 11 ogniwach ma długość 132,7mm. Wygląda jak nowy. Jak może po kilku treningach tj. 400 km łańcuch być to wymiany to ja nie rozumiem. Naprawdę nie rozumiem.
Pozdro,

#5 gres

gres
  • Użytkownik
  • 641 posts
  • Skądkraków

Posted 14 May 2008 - 08:11

silverplacebo nawet mnei nie strasz bo wczoraj kupilem wlasnie taki 105. mialem dylemat czy dura ace , ale pan sprzedajacy powiedzial ze wytrzymalosciowo sie nie roznia....

geolog - www.geologpoludnie.cba.pl

#6 Gosc_Sruba_*

Gosc_Sruba_*
  • Gość

Posted 14 May 2008 - 08:59

A on ma sam z siebie ladna rozpinalna spinke, czy musialbym takiego bajera dokupic?;]

w komplecie nie ma spinki.

#7 xcracer

xcracer
  • Użytkownik
  • 391 posts
  • SkądMyszków

Posted 14 May 2008 - 11:40

silverplacebo nawet mnei nie strasz bo wczoraj kupilem wlasnie taki 105. mialem dylemat czy dura ace , ale pan sprzedajacy powiedzial ze wytrzymalosciowo sie nie roznia....

Pan sprzedający nie ma pojęcia o czym mówi.DA jest ponad dwukrotnie trwalszy od 105.....sprawdziłem to doświadczalnie na kilku sztukach.Mierząc miarką 105 wytrzymywał zależnie od waruków w granicach 1400-1900 km.Da dwukrotnie więcej...

#8 gres

gres
  • Użytkownik
  • 641 posts
  • Skądkraków

Posted 14 May 2008 - 12:40

cholera by go , mowil ze to na podstawie tego co mu klienci mowia.

dobra trudno , byle do 1-ego wytrzymal :D

#9 bk

bk
  • Użytkownik
  • 137 posts
  • SkądZawiercie/Kraków

Posted 14 May 2008 - 15:15

porównywałam mojego DA z ultegrą kolegi... DA po 5 tys był o 0,7mm krótszy od ultegry po niecałych 3 tys :shock:

#10 spros

spros
  • Użytkownik
  • 663 posts
  • Skądpolska

Posted 14 May 2008 - 15:57

porównywałam mojego DA z ultegrą kolegi... DA po 5 tys był o 0,7mm krótszy od ultegry po niecałych 3 tys :shock:

to znaczy tylko tyle ze On ma kopyto :mrgreen:

#11 bk

bk
  • Użytkownik
  • 137 posts
  • SkądZawiercie/Kraków

Posted 14 May 2008 - 16:51

kopyto może nie, ale na każdych światłach rusza na 53x12 i jeździ chyba tylko na blacie :-P ... co nie zmienia faktu, że łańcuchy sh gorsze od DA są do niczego :-(

#12 Gosc_zawodowiec_;)_*

Gosc_zawodowiec_;)_*
  • Gość

Posted 14 May 2008 - 17:51

co nie zmienia faktu, że łańcuchy sh gorsze od DA są do niczego

zgadzam sie z tym w 100%, moje DA wytrzymują ok 5tyskm, miałem ultegr 2000km i do niczego... mi to nie przszkadza ze DA wytrzymuje ok 5tys, mi dwa na rok starcza - a to wydatek ok 140zł wiec nie jest zle ;-)

Pozdrawiam:P

#13 gres

gres
  • Użytkownik
  • 641 posts
  • Skądkraków

Posted 15 May 2008 - 09:06

to znaczy tylko tyle ze On ma kopyto :mrgreen:

to oznacza tyle ze kolega ma wiecej ogniw :D

#14 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 posts
  • Skądzupelnie blisko

Posted 09 November 2008 - 21:41

czeka mnie wymiana kasety i lancucha.
przegladajac strone campagnolo nie dostrzeglem ogromnych roznic w materialach uzytych przy produkcji lancucha record i chorus dla napedu 10s, wystepuja natomiast roznice w budowie sworzni. czy ktos wie z wlasnego dowiadczenia, ktory lancuch jest lepszy?

jak przy tym wypada kmc (X10-SL), connex (10s1)?

#15 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1,165 posts
  • SkądWarszawa

Posted 09 November 2008 - 22:41

kmc na pewno jest mniej trwały i delikatniejszy w budowie, ale to nie mtb że łańcuch musi być niezniszczalny, kmc jest chyba nieco lżejszy od recorda, jak wypada różnica cen nie wiem

#16 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 09 November 2008 - 22:45

KMC w tych wersjach (X10-SL, X9SL) to słabizna. Szkoda kasety Campy do tych łańcuchów.

#17 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 posts
  • Skądzupelnie blisko

Posted 09 November 2008 - 22:54

dzieki za informacje. nigdy nie mialem kmc.
zdecydowalem sie na wipperman 10sX. jest o nim troche informacji na zagranicznych portalach. jest wykonany z dobrej jakosci materialow wiec powinien sie sprawdzic.
najbardziej podoba mi sie mozliwosc sciagania lancucha przez odpiecie spinki. ma to dla mnie duze znaczenie bo nie zawsze chce mi sie szorowac caly rower, a czesto jak juz wkrocze z odtluszczaczem to potem nie mam innego wyjscia.

#18 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1,165 posts
  • SkądWarszawa

Posted 29 November 2008 - 23:24

za jakiś czas będę musiał przełożyć łańcuch z jednej ramy na drugą, łańcuch mam campy record 10s, z racji tego że łańcuch ten nie powinien być rozkuwany po skuciu, zastanawiam się nad spinką:
http://cyklotur.com/...85&PZTA=8&HNT=T
podobno "jakoś" to działa, widziałem także na ebayu spinki kcnc, ale pisało że są kompatybilne ze wszystkimi łańcuchami oprócz campy :lol:

#19 korkus83

korkus83
  • Użytkownik
  • 121 posts
  • Skądmazowieckie

Posted 30 November 2008 - 18:59

ja porzuciłem łańcuchy shimano. Może i wytrzymałe są (też zdarza się bubel czasem - jak wszędzie), ale podejrzanie łatwo rdzewieją blaszki (doświadczenie z mtb). na szosie wyrzuciłem łańcuch 105 i kupiłem SRAM 1070 w promocji za 130 zl. tani nie jest, ale sam materiał jest świetny. przejechałem na nim niewiele, więc ciężko się wypowiadać. wygląda też super, ma dziurkowane piny :) są i lepsze wersje 1090 czy najwyższy 1090R, ale to już poza moimi możliwościami finansowymi.

łańcuchy zamykane są na spinkę powerlock czy jakoś tak, niestety jednorazowego użytku (nowa około 11zł)

W sklepach w UK widziałem wersję 1090 za około 30Ł, więc to bardzo dobra cena, porównując ceny w Polsce.

także polecam sprawdzić ofertę SRAMA

#20 Gosc_felipe_*

Gosc_felipe_*
  • Gość

Posted 01 December 2008 - 12:55

Zastanawiam się czy zmieniać łańcuch na zimę po 1200 km.

Reply to this topic