lancuch 10-rzedowy
Started By
silverplacebo
, 12 maj 2008 13:09
52 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 07 kwiecień 2009 - 15:52
Mam pytanie odnosnie przymiaru do lancucha. Kupilem dzisiaj przymiar parktoola. Sprawdzilem sobie lancuch w dwoch rowerach i przymiar nie wpadl do zadnego lancucha (strona na wydluzenie 0,75%) wiec lancuchy nieby ok, tylko ze z nudow przylozylem sobie przymiar do lanucha z gorala. Lanuch przejechal za duzo kilometrow i zajechal mi 2 zebatki, (nowy lanuch na nich skakal) a przymiar wchodzi wcisniety na sile na ustawieniu 1 a na 0,75 nie wchodzi czyli wychodzi ze niby lanuch dobry ale zajechal mi dwa tryby. Czego to moze byc wina?
Napisano 07 kwiecień 2009 - 16:18
Mierzylem w kilku miejscach i chyba tylko w dwoch czy trzech miejscach weszlo luzniej. Wszystkie lancuchy naprezalem zeby byly moliwie jak najbardziej naciagniete i wtedy przykladalem miarke. Jeszcze jedno czy lancuch jest do wymiany jak przymiar (polozony na mocno naciagniety lancuch??) sam wpadnie czy jak wejdzie wepchniety?. Sprawdzac na 1 czy na 0.75?
Napisano 07 kwiecień 2009 - 16:35
ja bym jednak założył łańcuch na rower. mierzysz rozciągnięcie na tak małym odcinku, że łańcuch powinien być jak najbardziej naturalnie ułożony.
Ja póki co nie wymieniałem jeszcze łańcucha po zakupie (używam też park toola), ale z tego co widziałem wcześniej, przymiar wpadał mi swobodnie na 0.75, ale na 1.0 już nie. wymieniłem na nowy.
weź też poprawkę, na brud znajdujący się na sworzniach (jeśli jest) - niech wszystko będzie w miarę czyste.
Ja póki co nie wymieniałem jeszcze łańcucha po zakupie (używam też park toola), ale z tego co widziałem wcześniej, przymiar wpadał mi swobodnie na 0.75, ale na 1.0 już nie. wymieniłem na nowy.
weź też poprawkę, na brud znajdujący się na sworzniach (jeśli jest) - niech wszystko będzie w miarę czyste.
Napisano 17 kwiecień 2009 - 16:57
wszyscy tak rozpływają się na łańcuchami campy, ale czy np record C10 będzie conajmniej 50% trwalszy od dura-ace 7801 (a nawet nie wiem czy ta oferta jednego ze sklepów internetowych jest na pewno aktualna.. a może record wypada jeszcze drożej)? Albo veloce, najtaniej jak udało mi się znaleźć to i tak 25 % droższy od dura-ace, czy też tyle ma szansę być trwalszy ?
Napisano 17 kwiecień 2009 - 20:09
IMO im wyższa grupa to niestety nie jest trwalszy, ponieważ jest to część dla zawodowców, którzy moga sobie wymieniać co wyścig łańcuch - więc chodzi bardziej o wage ...
Moje doświadczenie jest takie, że łańcuch dure ace jest mniej trwały od nizszych grup shimanowskich.
A kupe forsy za record tez nie dałbym , wolę dać 30-40% mniej za powiedzmy veloce ...
Moje doświadczenie jest takie, że łańcuch dure ace jest mniej trwały od nizszych grup shimanowskich.
A kupe forsy za record tez nie dałbym , wolę dać 30-40% mniej za powiedzmy veloce ...
Napisano 18 kwiecień 2009 - 09:15
u mnie DA po ok 1000-1200km - kosz
jakoś nie wierzę w takie rzeczy, łańcuch w najcięższych warunkach w mtb dłużej chodzą... fakt że 9s, no ale wg mnie absolutnie nie jest to wytłumaczenie.
No chyba że jak jest wyciągnięty 1mm to już u Ciebie ląduje w koszu...
Napisano 18 kwiecień 2009 - 09:35
Jesli moge cos w temacie.... Mam RECORDA ( cala grupa) i uwierzcie , ze od dwoch lat ( ok 12 000 km !!!!!! nie wymienialem lancucha. Porostu nie ma takiej potrzeby. Nie wyciagnal sie , nic mi nie "bzyka" i nie przeskakuje. Naped chodzi PERFEKCYJNIE. A nie jezdze TYLKO rekraacyjnie. Trenuje z klubem ( nie startujac) . A trningi to male wyscigi jak wiecie....
Napisano 18 kwiecień 2009 - 09:35
Lancuchy w mtb w najciezszych warunkach chodza po 1200km?? U mnie po jezdzie w blocie w gorach lancuchy shimano czasami nawet 1000km nie wytrzymywaly a juz bylo widac ze zeby na ksecie zaczynaly sie scinac, niektorzy z zespolu musieli wymieniac lancuchy nawet po 600km z tym ze wiekszosc tych kilometrow to maratony. Na szosie jest lepiej tak okolo 1500km czasem troche wiecej wytrzymuja. Campa mi trzyma tak okolo 2000-2200km.