Nie widać koronki na której jest łańcuch ale potrząc na zużycie koronki C1 to nie wydaje mi się aby był problem z przyjęciem nowego łańcucha.
lancuch 10-rzedowy
Started By
silverplacebo
, 12 maj 2008 13:09
52 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 18 kwiecień 2009 - 10:00
No cóż ostatni DA poszedł w kosz jak miał 1200km , przymiar leciutko wpadał juz ...
A mam złe doświadczenia z wymianami kaset campy za 300zł (lub kombinacje z podmienianiami zebatek z innych uzywanych kaset) - powiedziałem sobie - koniec z łańcuchami shimano !
Nie wiem, może jeżdże za twardo, same góry, praktycznie każda moja trasa to przewyższenia 1000 i wiecej metrów - ale padają mi zębatki 13 , 14, 15 ...
I sobie mówcie co chcecie, dla mnie DA i inne shimanowskie jak tanie, tak i słaaaabie (czyt. miękkie)
Ja nawet tak polecane wipermanny po 3000km musze dooobrze monitorować. Pod koniec tamtegoi sezonu przejechałem 3500km, nie sprawdziłem, i na nowym (właśnie DA) juz 13, 14, 15 przeskakiwały. Kombinacje właśnie z zębatkami, było OK. Ale w tym sezonie właśnie po 1200km wymieniłem już kochany DA, na campe veloce ...
A DA nikomu nie dam z prostej przyczyny - będę unikał tego masła ....
P.S. Oczywiście mógłbym jechac dalej na tym DA pewnie i ponad 2000km, ale kaseta zajechana byłaby. A ja staram sie raczej wymieniac łańcuchy, a nie kasety ...
A mam złe doświadczenia z wymianami kaset campy za 300zł (lub kombinacje z podmienianiami zebatek z innych uzywanych kaset) - powiedziałem sobie - koniec z łańcuchami shimano !
Nie wiem, może jeżdże za twardo, same góry, praktycznie każda moja trasa to przewyższenia 1000 i wiecej metrów - ale padają mi zębatki 13 , 14, 15 ...
I sobie mówcie co chcecie, dla mnie DA i inne shimanowskie jak tanie, tak i słaaaabie (czyt. miękkie)
Ja nawet tak polecane wipermanny po 3000km musze dooobrze monitorować. Pod koniec tamtegoi sezonu przejechałem 3500km, nie sprawdziłem, i na nowym (właśnie DA) juz 13, 14, 15 przeskakiwały. Kombinacje właśnie z zębatkami, było OK. Ale w tym sezonie właśnie po 1200km wymieniłem już kochany DA, na campe veloce ...
A DA nikomu nie dam z prostej przyczyny - będę unikał tego masła ....
P.S. Oczywiście mógłbym jechac dalej na tym DA pewnie i ponad 2000km, ale kaseta zajechana byłaby. A ja staram sie raczej wymieniac łańcuchy, a nie kasety ...
Napisano 18 kwiecień 2009 - 10:43
No ale czy nie rozsądniej by było kupić np 2xdura-ace i zmieniać je co np 1000km. No i czy taki set nie pochodzi sporo dłużej niż 1xrecord.
Bo mam właśnie stosunkowo nowy napęd DA i po prostu chciałem dokupić drugi łańcuch do kompletu i zmieniać co jakiś czas, tylko zastanawiam się jaki wybrać.
A z Waszych opinii naprawdę często dość spore rozbieżności wynikają.
Jeśli record po 12 tys dość ostrego jeżdżenia nie wykazuje zużycia, to może rzeczywiście warto ?
Co do mtb, to jeżdżę na jednym łańcuchu KMC(a więc raczej dość słabym?) z kasetą xt, o przebiegu jakieś 6tys, może nawet więcej i fakt, że jest dość mocno wyciągnięty, ale też jeszcze nic nie skacze, choć fakt że w ciężkich warunkach (błotnych) raczej praktycznie nie jeździłem, ale trochę siły w nodze mam i swoje blisko 80kg ważę.
No i jeszcze takie pytanie na koniec, czy materiał Recorda i niższych grup się różni w istotny sposób, czy tylko waga ?
Bo chodzi mi zdecydowanie o trwałość, a cała reszta jest mało istotna.
Bo mam właśnie stosunkowo nowy napęd DA i po prostu chciałem dokupić drugi łańcuch do kompletu i zmieniać co jakiś czas, tylko zastanawiam się jaki wybrać.
A z Waszych opinii naprawdę często dość spore rozbieżności wynikają.
Jeśli record po 12 tys dość ostrego jeżdżenia nie wykazuje zużycia, to może rzeczywiście warto ?
Co do mtb, to jeżdżę na jednym łańcuchu KMC(a więc raczej dość słabym?) z kasetą xt, o przebiegu jakieś 6tys, może nawet więcej i fakt, że jest dość mocno wyciągnięty, ale też jeszcze nic nie skacze, choć fakt że w ciężkich warunkach (błotnych) raczej praktycznie nie jeździłem, ale trochę siły w nodze mam i swoje blisko 80kg ważę.
No i jeszcze takie pytanie na koniec, czy materiał Recorda i niższych grup się różni w istotny sposób, czy tylko waga ?
Bo chodzi mi zdecydowanie o trwałość, a cała reszta jest mało istotna.
Napisano 18 kwiecień 2009 - 10:55
marek nie skacze Ci nic bo jezdzisz caly czas na jednym lancuchu. Nowy lancuch juz by nie podszedl, ale jak juz zacznie przeskakiwac ten lancuch ktory masz to do wymiany idzie pewnie wszystko, lancuch, kaseta tarcze przednie i taka wymiana juz bedzie kosztowna. Wymieniajac lancuch co iles tam kilometrow nie niszczymy tak kasety i zebatek z przodu i wytrzymuja one znacznie dluzej.
Napisano 18 kwiecień 2009 - 11:04
Tarcze przednie myślę, że jeszcze pociągną, niedługo tak już na wszelki wypadek ta stara kaseta i łańcuch pójdą do gorszego roweru, a w ich miejsce przyjdzie nowy set i przekonam się jak zębatki w korbie to zniosą, tyle że generalnie raczej też już w tym zestawie będę jeździł z dwoma łańcuchami na zmianę, co uważam za jak najbardziej słuszne. No a co do kosztów, to na allegro można trafić na używany set kaseta xt+łańcuch za połowę ceny sklepowej, a kaseta w stanie takim że jeszcze przyjmie nowy łańcuch, więc myślę, że to nie tak drogo (chyba że przyjdzie mi wymieniać blaty)
Ale nie ma co rozwijać tego OT. Głównie intryguje mnie porównanie trwałości łańcucha DA vs campagnolo (i na ile istotna w trwałości jest różnica między np veloce a recordem, czy różni się materiał jakoś ?)
Ale nie ma co rozwijać tego OT. Głównie intryguje mnie porównanie trwałości łańcucha DA vs campagnolo (i na ile istotna w trwałości jest różnica między np veloce a recordem, czy różni się materiał jakoś ?)
Napisano 18 kwiecień 2009 - 11:48
Łańcuch wymieniony, teraz jadę na Veloce Ultra Narrow. Sama wymiana to poezja - ktokolwiek wymyślił pin do tych łańcuchów, miał genialny pomysł. Spinka byłaby lepsza, ale...
Zastanawia mnie tylko jedno: skróciłem łańcuch do 108 ogniw (ze 114), a mimo to trochę przeskakuje. Zwłaszcza na 14. i 15. Co prawda, początkowo sądziłem że to po prostu odzywa się zużycie koronek ( bądź co bądź, kaseta ma 1,7k km, ale z drugiej strony Centaur i już tak zużyty? ) - ale przy odrobinie regulacji przerzutki 15. chodzi jak marzenie, za to przeskakuje 14. i 13.
Zastanawiam się - skrócić jeszcze łańcuch? Czy lepiej poczekać, aż się wyrobi co i tak prędzej czy później musi nastąpić?
Zastanawia mnie tylko jedno: skróciłem łańcuch do 108 ogniw (ze 114), a mimo to trochę przeskakuje. Zwłaszcza na 14. i 15. Co prawda, początkowo sądziłem że to po prostu odzywa się zużycie koronek ( bądź co bądź, kaseta ma 1,7k km, ale z drugiej strony Centaur i już tak zużyty? ) - ale przy odrobinie regulacji przerzutki 15. chodzi jak marzenie, za to przeskakuje 14. i 13.
Zastanawiam się - skrócić jeszcze łańcuch? Czy lepiej poczekać, aż się wyrobi co i tak prędzej czy później musi nastąpić?
Napisano 18 kwiecień 2009 - 11:50
yaro1986, sory ale jak w sezonie mam kupić 8 łańcuchów DA (800zł) po to aby zachować kasetę i tarcze. To wolę kupić 2łańcuchy DA (200zł) i na nich jeździć i co sezon kupić nową kasetę DA (400zł) i mam 200zł w kieszeni, bo tarcze zużywają się zdecydowanie wolniej i nie ma mowy aby je zajechać w sezonie na 2 łańcuchach DA.
Przy osprzęcie klasy np. 105 już w ogóle nie opłaca się inwestować w łańcuchy tylko zajeździć i wymienić całość.
Przy osprzęcie klasy np. 105 już w ogóle nie opłaca się inwestować w łańcuchy tylko zajeździć i wymienić całość.
Napisano 18 kwiecień 2009 - 17:37
Trzeba własnie znaleźć ten moment opłacalnosci i balansowac miedzy zmianami łańcucha a zmianami kaset ....
Z jednej strony nie ma sensu co chwile zmieniać łańcuch, aby NOWY dobrze pracował na danej kasecie, a z drugiej aby nie zajeździć i łańcucha i kasety (szczególnie jak ma sie drogie).
No i chyba wraca stara praktyka, tzn kupić trzy łańcuchy, i wymieniać często, tzn jak tylko przymiar czy suwmiarka pokaże lekkie wydłużenie łańcucha - zmienić łańcuch na nastepny, aby dobrze jeszcze pracował, potem nastepny , a potem ... powrót do tego pierwszego, potem drugiego i trzeciego i tak w kółko ....
W ten sposób "zajeździmy" równomiernie i kasete i te trzy łańcuchy .... (przy okazji mozliwość dobrego umycia łańcucha ...)
No i taki zestaw byc moze wystarczy na jeden sezon ... ;-)
Nic nowego nie wymyslilem, na pewno juz ktos o tym "sposobie" pisał ....
aha - spinki pewnie by sie wtedy przydały :-)
Z jednej strony nie ma sensu co chwile zmieniać łańcuch, aby NOWY dobrze pracował na danej kasecie, a z drugiej aby nie zajeździć i łańcucha i kasety (szczególnie jak ma sie drogie).
No i chyba wraca stara praktyka, tzn kupić trzy łańcuchy, i wymieniać często, tzn jak tylko przymiar czy suwmiarka pokaże lekkie wydłużenie łańcucha - zmienić łańcuch na nastepny, aby dobrze jeszcze pracował, potem nastepny , a potem ... powrót do tego pierwszego, potem drugiego i trzeciego i tak w kółko ....
W ten sposób "zajeździmy" równomiernie i kasete i te trzy łańcuchy .... (przy okazji mozliwość dobrego umycia łańcucha ...)
No i taki zestaw byc moze wystarczy na jeden sezon ... ;-)
Nic nowego nie wymyslilem, na pewno juz ktos o tym "sposobie" pisał ....
aha - spinki pewnie by sie wtedy przydały :-)
Napisano 19 kwiecień 2009 - 21:26
Coś cudownego. Po przejechaniu ogółem 70 km, przesmarowaniu i poświęceniu popołudnia na regulację, skakanie łańcucha praktycznie ustało. Ot, na czternastce przy SPORYM nacisku czasem coś zgrzytnie i to wszystko. Bez kolejnego skracania!
I znów Campa podoba mi się troszkę bardziej :-)
I znów Campa podoba mi się troszkę bardziej :-)