Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak jeździć rowerem szosowym w Polsce.. ?

2539 odpowiedzi w tym temacie

#661 carloss

carloss
  • Użytkownik
  • 461 postów
  • SkądKraków/Bronowice

Napisano 19 sierpień 2012 - 13:59

A ja się tam nie pi3rdole tylko jeżdże niemalże środkiem jak auto.

... może lepiej zapoznać się z przepisami jakie obowiązują na drogach , zanim Pan w białej czapce sprowadzi na ziemię / na drodze ta wiedza kosztuje

jarek ;-)

Racja. Cenniejszy jest mandat 100zł niż zdrowie czy nawet życie.
Chociaż może masz racje. Przecież w razie upadku zawsze mogę ratować się lotem w miekki rów.

#662 jark

jark
  • Użytkownik
  • 276 postów

Napisano 19 sierpień 2012 - 16:22

A ja się tam nie pi3rdole tylko jeżdże niemalże środkiem jak auto.

Prawo o ruchu drogowym
Art. 16.
1. Kierującego pojazdem obowiązuje ruch prawostronny.
2. Kierujący pojazdem, korzystając z drogi dwujezdniowej, jest obowiązany jechać po prawej jezdni; do jezdni tych nie wlicza się jezdni przeznaczonej do dojazdu do nieruchomości położonej przy drodze.
3. Kierujący pojazdem, korzystając z jezdni dwukierunkowej co najmniej o czterech pasach ruchu, jest obowiązany zajmować pas ruchu znajdujący się na prawej połowie jezdni.
4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa.

... może lepiej zapoznać się z przepisami jakie obowiązują na drogach , zanim Pan w białej czapce sprowadzi na ziemię / na drodze ta wiedza kosztuje

jarek ;-)

zastanow sie co piszesz zanim cos napiszesz.
w punkcie przez ciebie wytluszczonym nie ma napisane jaka to jest "mozliwie bliska odleglosc". jeden z pierwszych artykulow cytowanej przez ciebie ustawy mowi ma to byc odleglosc bezpieczna. ta odleglosc jest wielkoscia obiektywna wynikajaca wylacznie z oceny kierujacego.
straszenie mandatami jest w tej sytuacji zupelnie bezpodstawne, a zachowanie carlossa uwazam za poprawne. jazda przy krawedzi to tylko prowokacja do wyprzedzania na gazete nie tylko ciebie ale tez innych rowerzystow, wyrabianie przekonania w samochodziarzach ze rower musi jechac poza jezdnia, a auto nie musi zjezdzac na lewy pas by wyprzedzic rower - trabienie przeciez jest wystarczajace by rowerzysta zniknal.
a skoro zgadzamy sie ze powinno choc troche zjechac, to i tak inne warunki musza byc spelnione (m. in. z naprzeciwka musi byc pusto). to implikuje ze jazda rowerzysty rowniez srodkiem pasa nie stwarza wcale wiekszego problemu niz jazda przy krawedzi.
koniec w tym temacie. a jak boisz sie jezdzic ulicami, to mozesz wsiasc do mpk, albo jezdzic po lesie.

... przeczytaj to co napisałeś
i się zastanów na sensem swej wypowiedzi

blisko prawej strony , na pewno nie oznacza środkiem
zrobisz jeszcze kilkanaście tysięcy i zrozumiesz .... obyś doczekał
tego życzę

Wszystkim chcacym wprowadzac własne prawa
proponuje zapoznać się z prawem już istniejącym
dla dobra swojego i .... innych

jarek :)

#663 mat777

mat777
  • Użytkownik
  • 274 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 22 sierpień 2012 - 20:13

Też często jeżdżę środkiem, ale tylko wtedy, gdy moja prędkość jest bliska ograniczeniu prędkości na danym odcinku drogi. Gdy jadę np. 30, a ograniczenie jest do 70 szanuję kierowców i jadę jak najbliżej prawej strony, bo po co mam blokować ruch.

Nieco irytują mnie tacy rowerzyści, którzy na siłę robią z siebie święte krowy "bo mają takie prawo". Potem wszyscy się zastanawiają, dlaczego kierowcy tak nie lubią rowerzystów. Prawo prawem, ale szacunek do innych użytkowników drogi też się należy.

#664 Gosc_Pegos_*

Gosc_Pegos_*
  • Gość

Napisano 22 sierpień 2012 - 22:14

Też często jeżdżę środkiem, ale tylko wtedy, gdy moja prędkość jest bliska ograniczeniu prędkości na danym odcinku drogi. Gdy jadę np. 30, a ograniczenie jest do 70 szanuję kierowców i jadę jak najbliżej prawej strony, bo po co mam blokować ruch.

Nieco irytują mnie tacy rowerzyści, którzy na siłę robią z siebie święte krowy "bo mają takie prawo". Potem wszyscy się zastanawiają, dlaczego kierowcy tak nie lubią rowerzystów. Prawo prawem, ale szacunek do innych użytkowników drogi też się należy.

Pogadamy jak dostaniesz od paniusi jakiejś w łokieć lusterkiem i ząbki stracisz bo nie utrzymasz równowagi, bo jej się wydawało że się zmieści.
Ostatnio Maja w tvp dawała radę aby jeździć przy prawej krawędzi co jest strasznie niebezpieczne w polskich realiach dziur, kolein i kierowców którzy wyprzedzają na milimetry.
Najlepiej jechać 1m od prawej krawędzi jezdni, jak zauważysz że blokujesz ruch ale kierowca z tyłu grzecznie czeka aż będzie miał możliwość bezpiecznego wyprzedzenia cię to wtedy w dobrym tonie jest zjechać i to miejsce zrobić. Takie zachowanie polecam;)

#665 mat777

mat777
  • Użytkownik
  • 274 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 22 sierpień 2012 - 23:07

Pogadamy jak dostaniesz od paniusi jakiejś w łokieć lusterkiem i ząbki stracisz bo nie utrzymasz równowagi, bo jej się wydawało że się zmieści.
Ostatnio Maja w tvp dawała radę aby jeździć przy prawej krawędzi co jest strasznie niebezpieczne w polskich realiach dziur, kolein i kierowców którzy wyprzedzają na milimetry.
Najlepiej jechać 1m od prawej krawędzi jezdni, jak zauważysz że blokujesz ruch ale kierowca z tyłu grzecznie czeka aż będzie miał możliwość bezpiecznego wyprzedzenia cię to wtedy w dobrym tonie jest zjechać i to miejsce zrobić. Takie zachowanie polecam;)

Takie bliskie spotkanie z lusterkiem to raczej skutek niekompetencji kierowcy/przypadku, a nie nienawiści do rowerzystów. :)

Oczywiście nie chodziło mi o kurczowe trzymanie się krawędzi drogi, tylko o udostępnianie większym i szybszym pojazdom w miarę dużo miejsca o ile sytuacja tego wymaga. Wiadomo, że na pustej drodze nikt krawędzi trzymał się nie będzie :)

#666 Gosc_Pegos_*

Gosc_Pegos_*
  • Gość

Napisano 22 sierpień 2012 - 23:44

Takie bliskie spotkanie z lusterkiem to raczej skutek niekompetencji kierowcy/przypadku, a nie nienawiści do rowerzystów. :)

Oczywiście nie chodziło mi o kurczowe trzymanie się krawędzi drogi, tylko o udostępnianie większym i szybszym pojazdom w miarę dużo miejsca o ile sytuacja tego wymaga. Wiadomo, że na pustej drodze nikt krawędzi trzymał się nie będzie :)

Właśnie chodzi mi o to że jak jedziesz przy samej krawędzi prawej to prowokujesz tych którzy nie potrafią bezpiecznie Cię wyprzedzić do zachowania dość niebezpiecznego. Specjalnej nienawiści w braku umiejętności prowadzenia auta się nie doszukuję;)

#667 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4693 postów
  • SkądKraków

Napisano 23 sierpień 2012 - 06:07

kiedyś był zapis, nie czytam może jest , pryz krawędzi jezdni , ale było coś tam o odległości pół metra od krawędzi.

Niestety od lat 70-80 tych sprzęt sie zmienił i nikt nie bedzie wybierał rowerem szoswym wszystkich kratek i włazów , jeżdżąc przy krawędzi robimy wkólko zawijasy, czego kierujacy z tyłu nie lubi, lepeij jechać równo prosto w takiej odległosci , aby nie weżykować po dziurach i nikt nam nie zarzuci jazdy niebezpiecznej, bo niebezpieczne dla roweru to właśnie te nie wiadomo po co i dlaczego kratki i włazy .
Kierujący pojazdem ma obowiązek dbać o własne bezpieczeństwo, co za tym idzie takze i innych na drodze.

Szkoda że żaden z ustawodawców nigdy nie poruszał sie po szosie rowerem szosowym, pewnie ze strachu , albo z otyłości mózgowej.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#668 Gosc_cookie_*

Gosc_cookie_*
  • Gość

Napisano 23 sierpień 2012 - 09:59

Co do jazdy idelanie prostej to z mojego doświadczenia wynik aze jak ktos sie chybocze na rozwerze i miota trochę po drodze to samochody mijają go szerszym łukiem, a jak widzą, że ktos jedzie jak po linijce to wyprzedzają na centymetry.

#669 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 25 sierpień 2012 - 00:23

Problem w tym, że jazda po linijce to mniejsze straty energii i ogólnie taka właśnie jest preferowana.

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#670 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 27 sierpień 2012 - 20:41

Koledzy nie wiem czy ktoś widział ale po obejrzeniu tego filmiku na prawdę człowiekowi odechciewa się jazdy samochodem szybkiej jazdy nie tylko w Polsce http://www.wykop.pl/...atek-z-policja/
uwaga dla osób z mocnymi nerwami

#671 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 28 sierpień 2012 - 08:21

Koledzy nie wiem czy ktoś widział ale po obejrzeniu tego filmiku na prawdę człowiekowi odechciewa się jazdy samochodem szybkiej jazdy nie tylko w Polsce

ciekawe przez ile. Przez dzień, dwa czy tydzień.

Jak zdawałem prawko puszczali takie filmiki, łącznie z matką płaczącą nad synem. Z początku szok, a później wszyscy zapominają.

#672 ojcie_c

ojcie_c
  • Użytkownik
  • 312 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 28 sierpień 2012 - 08:59

Proste: niektórym "władcom szos" takie filmiki trzeba serwować na śniadanie, obiad i kolację.

#673 jark

jark
  • Użytkownik
  • 276 postów

Napisano 28 sierpień 2012 - 09:12

ciekawe przez ile. Przez dzień, dwa czy tydzień.

... to zależy od oglądającego. jego nastawienia i wniosków jakie wyciągnie
jak widać na naszych drogach większość, nie wyciąga żadnych
a wyć (dosłownie) zaczynają wtedy, gdy sami doświadcza zdarzeń,
które na tych filmach oglądali ...

film faktycznie , porażający

#674 Troi87

Troi87
  • Użytkownik
  • 114 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 28 sierpień 2012 - 17:55

Na mnie nie zrobiło to żadnego wrażenia.

#675 mikka

mikka
  • Użytkownik
  • 176 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 sierpień 2012 - 18:44

żadnego? współczuje.

#676 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 28 sierpień 2012 - 18:53

żadnego? współczuje.

szczerze to wątpie, żeby to ruszyło patologów, lekarzy z SORu, policyjnych ekip wyjazdowych do wypadków, itp. Oni takie widoki oglądają na codzień. Ja sam nie oglądałem, bo mam raczej słabą psychikę.

#677 Troi87

Troi87
  • Użytkownik
  • 114 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 28 sierpień 2012 - 19:07

żadnego? współczuje.

Dlaczego współczujesz? Własnie przydaje sie coś takiego, by nie spanikować na miejscu wypadku tylko działać sprawnie.

Pozdrawiam.

#678 Gosc_sebreef_*

Gosc_sebreef_*
  • Gość

Napisano 28 sierpień 2012 - 21:16

Troi87, już widze jak działasz sprawnie kiedy spotykasz coś takiego na drodze :roll: co robisz? Sprawnie 112 wybierasz? Bez przesady, ale pół kadłuba człowieka leżące na ulicy musi zrobić wrażenie, nie ma bata!

Pozdrawiam
seb

#679 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 29 sierpień 2012 - 08:35

musi zrobić wrażenie, nie ma bata!

Zależy na kim. Są ludzie, którzy oglądają na co dzień i ich nie rusza. Ale większość ludzi po prostu będzie w szoku i to nie ważne co mówią teraz.

Znam jednego koleszkę na co dzień ura bura, opowiadał, że widział wypadek, w którym gościa rozkawałkowało i po prostu się zerzygał i zasłabł.

Ze mną nie byłoby inaczej. Ja nie mówię, że by mnie to nie ruszyło. Nie stykam się na co dzień, oby starczyło sił, żeby pod 112 zadzwonić.

#680 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Napisano 29 sierpień 2012 - 16:22

Kolega jest ratownikiem medycznym również widzi straszne przypadki ale najgorsze jak jak widzi się dzieci które mają poparzone całe twarze albo brakuje im kończyn sam mówi ,że dopiero w domu to przeżywa , więc jak ktoś pieprzy ,że taki policjant czy strażak ma to na co dzień taki widok i nic nie czuje to jest w błędzie

Dodaj odpowiedź