Dolne oczka ma bardzo wiele rowerów, a górną obejmę z łatwością dorobisz - możesz do tego użyć np. obejmy podsiodłowej z dodatkowymi oczkami albo obejm TubusaNo ja nie widziałem ani jednej.Mnóstwo szosówek ma mocowania pod bagażnik z sakwami i jak najbardziej nadają się do takiego zastosowania
SPD-SL miałem, a obecnie jeżdżę w standardzie Look Keo, ale w tym kontekście na jedno wychodzi. Nadal konsekwentnie twierdzę, że chodzi się bardzo niewygodnie.mam pytanie Ty masz buty i pedały SL??Nigdzie nie napisałem, że nie jest to możliwe. Miałbym natomiast prośbę, abyśmy nie pisali też z kolei tak, jakby chodzenie w SPD-SL było wygodne i przyjemne niczym spacer po domu w kapciach
W dojazdówce mam z kolei SPD i buty turystyczne, miałem też okazję nieraz jeździć w SPD po szosie w butach typowo sportowych, więc mam na bieżąco porównanie obu standardów. Po tych wszystkich doświadczeniach, gdybym miał wybierać jeszcze raz od nowa, na 90% wybrałbym SPD, choć oczywiście do szosy wybrałbym buty na znacznie sztywniejszej podeszwie. Naturalnie jest to tylko moja opinia, ale chyba mam do niej prawo, nawet na forum szosowym? ;-)
Sakwy, tak jak napisałem powyżej, da się z łatwością zamontować. Wystarczy drobne rozeznanie rynku i przede wszystkim dobre chęci (albo dobry sprzedawca znający się na rzeczy, którego stać na więcej niż "panie, nie chce mi się szukać w katalogu, nie da się").Jest szosowy, ale ja sakw na nim nie widzę, ale mogę się mylić.Mogę się mylić, ale moim zdaniem jest to rower szosowy
Kolega waży >80 kg, a koła na 36 szprychach i obręczach CXP 33 oraz oponach 28c wytrzymały tygodniowy wyjazd bez potrzeby choćby minimalnego centrowania. Myślę, że to najlepsza możliwa rekomendacja takigo zestawu i przykład na to, że wystarczy chcieć i nieco otworzyć oczy na niestandardowe rozwiązania ;-)Poza tym ile waży Twój znajomy?? Bo jak dorzuci jeszcze sakwy, to nie wróżę kółkom sporej ilości kilometrów.
Pozdrower!