Sram Force vs Ultegra Di2
Posted 11 October 2011 - 17:35
Rama nie jest przystosowana do wewnętrznego prowadzenia kabelków, ale myślę, że to przy pomocy wiertarki i małego wiertełka można zmienić ;-)
Nie wiem tylko jak jest z klamkomanetkami... jakiej są wielkości. Podobne do grup mechanicznych, czy jednak trochę węższe?
Jak widzicie sprawę, co byście wybrali i dlaczego?
Force ma bardzo fajny design, precyzja i szybkość działania myślę, że w 100% zadowalająca, bardzo fajny system dubletap a mimo wszystko kusi, żeby spróbować czegoś nowego....
Posted 11 October 2011 - 18:14
kobrys, Ultegra Di jest dostępna w Bike Stacji.
http://www.bikestacj...-c-681_745.html
Posted 11 October 2011 - 18:14
Może i ja się podczepię pod temat.Również chcę złożyć lekki i pod wyścigi rower. Myślałem właśnie o SRAM FROCE lub zwykłej ULTEGRZE 6700.
Jako że użytkuję wyrób ze stajni Shimano, chciałbym spróbować czegoś innego, ale nie CAMPE

Plusami dla ULTEGRY jest:
- dostępność (mówię o "manualnej" wersji, 6700

- niższa cena
- znam już system zmian biegów
- mam parę części na wymiany
Plusy dla SRAM FORCE:
- mniejsza waga
- szybsza i podobno precyzyjniejsza zmiana biegów
- czarny kolor będzie pasował do roweru

- "odkrywanie świata sprzętu kolarskiego"

Teraz pytanie do posiadaczy SRAM FORCE. Z racji, że mam małe dłonie i krótkie palce, czy manetki SRAMA są mniejsze w porównaniu do SHIMANO?
Gosc_kobrys_*
Posted 11 October 2011 - 18:30
kobrys, Ultegra Di jest dostępna w Bike Stacji.
http://www.bikestacj...-c-681_745.html
No tak jak myślałem, do zestawu jeszcze trzeba doliczyć przewody (za ok 200 funtów) + korba + hamulce i wcale set nie wychodzi najtaniej - na oko jakieś 2x normalna ultegra - czyli ok 4500-5000zł za pełną grupę osprzętu.
Posted 11 October 2011 - 18:56
Możesz podać jakiś sklep polski gdzie to można dostać? Ew. europejski?
http://www.bike24.co...pgc=0;orderby=3
Cena nie powala jak na ten sklep.
Posted 11 October 2011 - 20:25
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 11 October 2011 - 21:31
Chyba takie porownanie nie jest zbyt fortunne, Red jest ok 2x drozszy od ultegry.No właśnie, ze względu na cenę lepiej porównać Ultegrę do Reda.
Co do dzialania, Red kultura pracy i precyzja powala ultegre.
Zeby nie bylo, mam reda i ultegre.
Ale my rozmawiamy o Ultegrze Di2.
Posted 11 October 2011 - 22:21
Nie wiem jak manetki, ale klamkomanetki (wiem, wiem, czepiam się nazewnictwa, ale wiem o co kaman ;-) ) są mniejsze w Force niż w Ultegrze. Miałem Ultegrę, przeszedłem na Force i nie żałuję ani trochę ...Teraz pytanie do posiadaczy SRAM FORCE. Z racji, że mam małe dłonie i krótkie palce, czy manetki SRAMA są mniejsze w porównaniu do SHIMANO?
Posted 12 October 2011 - 21:12
Co do wyboru to ani tego ani tego nie wypróbowałem, ale na zdrowy rozum opcja elektroniczna powinna być lepsza, no i fajnie takie coś wypróbować. Myślę że bardzo od DA nie odstaje ultegra di2. Choć z drugiej strony force też fajny, no i lżejszy. W sumie to kwestia tego czego oczekujesz od osprzętu i czy bardziej ci leży ergonomia srama czy shimano.
Posted 12 October 2011 - 21:27

Acha, słyszałem (sam tego akurat jakoś nie przetestowałem), że Di2 nie pozwala jechać na blacie i największej koronce. wiem, tak nie jest wskazane, ale wielu czasami tak lubi...
DA Di2 obligatoryjnie zrzuca wówczas na mniejszą tarczę, więc ultegra pewnie też tak będzie robić... w każdym razie zmienianie przełożeń jest super, uwierzcie !!
Posted 12 October 2011 - 23:28
:shock: :shock: :shock: CO TO ZA BZDURA :?: :?: :?: KTO TO WYMYŚLIŁ :?: :?: :!: :!:Acha, słyszałem (sam tego akurat jakoś nie przetestowałem), że Di2 nie pozwala jechać na blacie i największej koronce. wiem, tak nie jest wskazane, ale wielu czasami tak lubi...
DA Di2 obligatoryjnie zrzuca wówczas na mniejszą tarczę...
Poza tym temat jest błędny, bo powinno być Ui2.
Posted 13 October 2011 - 06:27
Poza tym temat jest błędny, bo powinno być Ui2.
Oczywiście Ty wiesz lepiej niż inżynierowie i marketingowcy z Shimano jak powinna się grupa nazywać prawda?... Jak zwykle zresztą. "D" w "Di2" wcale nie nie pochodzi od DuraAce. Pierwsze może zerknij na stronę Shimano, doczytaj a potem kogoś poprawiaj.
Co do samego porównania Force i Ultegry Di2 nie chodzi bynajmniej o ich cenę i nie pod tym kontem na patrzyłem na te dwie grupy. To akurat nie ma znaczenia. Reda nie brałem pod uwagę, bo raz, że poza kilkoma gramami mniej od Force'a i ZeroLoss i lewej klamkomanetce niczego innego nie oferuje a dwa, że białe akcenty na Force bardziej pasują do ramy. DuraAce Di2 jest na natomiast na tyle drogie, że nie brałem jej pod uwagę.
Stąd Ultegra Di2 i Force. Do elektronicznej Ultegry ciągnie mnie tylko ciekawość. Force pod każdym innym względem mi odpowiada. Chyba znajdę gdzieś Di2 przetestuje i wtedy wątpliwości co do klamkomanetek przynajmniej będą rozwiane.
Tak przy okazji... Ultegra nie zależnie, czy to mechaniczna, czy elektroniczna optycznie wydaje mi się bardzo masywna i ciężka.
Poza tym 400 gram to też nie takie bez znaczenia. Na Force rowerek ważył by ok 7,2 kg... 7,6 na Ultegrze nie wygląda już tak fajnie.
Reply to this topic