Skocz do zawartości

Oswietlenie do roweru

53 odpowiedzi w tym temacie

#41 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 02 kwiecień 2009 - 08:33

Najlepsza lampa na tył jaką znam to Superflash, na YT jest kilka filmików z porównaniami. Nie wiem czy jest w Polsce, cena też wysoka, ale na taki sprzęt warto łożyć bo chodzi o bezpieczeństwo.

http://www.biketires...il_light/pp.htm

#42 Mac

Mac
  • Użytkownik
  • 418 postów
  • SkądPuławy

Napisano 02 kwiecień 2009 - 09:09

W takim razie co na przód?
Mirage evo czy Cubelight II?

Skłaniam się do tej drugiej opcji ;)

wg mnie oba z założenia nie pasują do szosówki, są za duże. Po latach doświadczeń skłaniam się teraz ku lampkom "custom" i myśle ze do szosówki najlepsza będzie bocialarka bo jest bardzo mała i poręczna, mimo ze sporo kosztuje to moc światla poraża ;) Oczywiście na szosę aż tyle światła nie jest potrzebne, ale posiadanie "długich" w rowerze na pewno będzie zaletą. Tyle że jeśli chcesz coś tańszego to musisz sie zadowolić słabszym światłem. Widzialem tez chińskie latarki jednodiodowe (np. cree) dużej mocy z mocowniem na kierownicę. Też jest to jakieś rozwiązanie.

p.s. do krosa zakupiłem sobie produkt wykonany ręcznie, sporo tańszy od bocialarki, a lepszy do zastosowań rowerowych szczególnie w terenie. Tyle że ma na kablu osobne akumulatory wiec do szosówki to juz tak średnio. Jakośc i ilość światla jest po prostu rewelacyjna.

#43 dawidek102

dawidek102
  • Użytkownik
  • 72 postów
  • SkądChoszczno

Napisano 03 kwiecień 2009 - 06:42

a co polecicie w przedziale do 500zł chodzi mi o naprawde dobre światło do jazdy nocami poza terenem zabudowanym, i wystarczało na 4-5 świecenia? :?: ?

#44 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 03 kwiecień 2009 - 13:12

dwie bocialarki - masz dosłownie dwa reflektory w latarkowym wydaniu ;)

#45 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 03 kwiecień 2009 - 14:30

Bocialarka, co to jest?

#46 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 03 kwiecień 2009 - 15:49

Sprzęt autorstwa "Bociana" ;-)

BOCIALARKA - KLIK

#47 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 03 kwiecień 2009 - 20:15

Śpieszcie się bo te latarki nigdy nie zalegają na Allegro :D Pod koniec weekendu już ich nie będzie na pewno.
Świeci ładnie, ale ja mam mało plamek żółtych w oczach i "mało światła" widzę, więc dla mnie znacznie mocniejsza lampa by była za słaba, aby się mi komfortowo jechało w całkowitej ciemności.
Z Bocialarką i tak się zgubiłem nocą w lesie, który wydawało mi się, że świetnie znam :D Bocialarka ma kolimator 15*, ale i tak brak oświetlonych boków toru jazdy powoduje, że kiepsko jest z orientacją i trudno znaleźć ścieżki w lesie.

#48 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 03 kwiecień 2009 - 20:33

Dlatego najlepiej jest sie wspomóc zwykłą ledówką ukierunkowaną delikatnie na dól. Mam dwie soczewkowe lampy i tam jest ten sam problem - swiatło mocne, ale mocno skupione. Wszystko co daleko było widać doskonale, ale to co "pod kołem" to juz ciemność. Założyłem dwie ledówki i widziałem pieknie to co przedemną i nawet poboczę. W sumie zestaw nie drogi dość ekonomiczny, bo lampy ładowane z gniazdka i koszt jednej to 55zł. , a tamte ledówki mają po 2xAA a koszt jak wpsomniałem około 10 zł. Moim subiketywnym zdaniem rozwiazanie iście ekonomiczne i skuteczne.

#49 dyki

dyki
  • Użytkownik
  • 323 postów
  • SkądTwickenhamus

Napisano 03 kwiecień 2009 - 21:23

Lepszym rozwiazaniem bedzie poszukanie czegos na emiterze SSC P7. Ma o wiele mocniejszego kopa niz ten emiter z Bocialarki. SSC P7 w polaczeniu z np CREE Q5 to totalne przegiecie, za jasno jak na szose :mrgreen:

#50 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 03 kwiecień 2009 - 21:29

no ale i koszta pewnie nieziemskie - jak to światło ;)

#51 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 kwiecień 2009 - 17:11

Bocialarka ma diodę Luxeon 1W lub mocniejszą i kolimator 15*. Wszystkiego z Sigmy a szczególnie z Cateye'a nie ma nawet co porównywać z Bocialarką. Można oczywiście dodatkowo wymienić diodę w B na Cree tylko odpowiednio trzeba dobrać prąd jaki ma przepływać przez diodę.
No chyba, że ktoś ma ochotę dać Hid'a i widzieć więcej niż potrzebuje.

#52 Tobek

Tobek
  • Użytkownik
  • 28 postów
  • SkądMysłowice

Napisano 19 lipiec 2009 - 14:25

Poszukuję oświetlenia na przód oczywiście do szosówki.
Mogę przeznaczyć na to ok. 70zł. Co najlepszego mogę dostać w tej cenie? Zależy mi na silnym snopie światła.

Pozdrawiam czekam na szybką odpowiedź.

Ps. Czytałem porównania, ale potrzebuje waszej opinii.
Ps2. Ewentualnie propozycje tylnej lampki do 40zł.

#53 Marco665

Marco665
  • Użytkownik
  • 178 postów
  • SkądWarszawa / Koszalin

Napisano 19 lipiec 2009 - 16:21

Mam dwie soczewkowe lampy i tam jest ten sam problem - swiatło mocne, ale mocno skupione. Wszystko co daleko było widać doskonale, ale to co "pod kołem" to juz ciemność.

Dlatego, że lampy soczewkowe (np te stosowane w samochodach) mają dawać ukierunkowany snop światła (w autach np odcięty tak, żeby nie oślepiać ludzi z naprzeciwka). Wadą jest to, że takie lampy świecą dobrze tylko kiedy są w perfekcyjnym stanie, lekko wypalone odbłyśniki, wypiaskowane klosze dają drastyczny spadek jakości oświetlenia.

#54 Tobek

Tobek
  • Użytkownik
  • 28 postów
  • SkądMysłowice

Napisano 20 lipiec 2009 - 20:18

Chciałbym coś gotowego do jazdy(nie pozycjonówke!) i dobrego do ok. 100zł.

Może np. MacTronic MLF-1W ? MacTronic NDB-4W ?
Może np. Kellys RHL-09 ? Jakiś Kellys?
Może np. Adder RHL-11V ?
Może np. Jakiś Cateye?
Może np. Jakaś Sigma?

Skomentujcie lampki, proponujcie itd..

Dodaj odpowiedź