Oswietlenie do roweru
Started By
Gosc_Stas_*
, 08 sty 2007 21:49
53 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 02 kwiecień 2009 - 09:09
W takim razie co na przód?
Mirage evo czy Cubelight II?
Skłaniam się do tej drugiej opcji
wg mnie oba z założenia nie pasują do szosówki, są za duże. Po latach doświadczeń skłaniam się teraz ku lampkom "custom" i myśle ze do szosówki najlepsza będzie bocialarka bo jest bardzo mała i poręczna, mimo ze sporo kosztuje to moc światla poraża
p.s. do krosa zakupiłem sobie produkt wykonany ręcznie, sporo tańszy od bocialarki, a lepszy do zastosowań rowerowych szczególnie w terenie. Tyle że ma na kablu osobne akumulatory wiec do szosówki to juz tak średnio. Jakośc i ilość światla jest po prostu rewelacyjna.
Napisano 03 kwiecień 2009 - 20:15
Śpieszcie się bo te latarki nigdy nie zalegają na Allegro
Pod koniec weekendu już ich nie będzie na pewno.
Świeci ładnie, ale ja mam mało plamek żółtych w oczach i "mało światła" widzę, więc dla mnie znacznie mocniejsza lampa by była za słaba, aby się mi komfortowo jechało w całkowitej ciemności.
Z Bocialarką i tak się zgubiłem nocą w lesie, który wydawało mi się, że świetnie znam
Bocialarka ma kolimator 15*, ale i tak brak oświetlonych boków toru jazdy powoduje, że kiepsko jest z orientacją i trudno znaleźć ścieżki w lesie.
Świeci ładnie, ale ja mam mało plamek żółtych w oczach i "mało światła" widzę, więc dla mnie znacznie mocniejsza lampa by była za słaba, aby się mi komfortowo jechało w całkowitej ciemności.
Z Bocialarką i tak się zgubiłem nocą w lesie, który wydawało mi się, że świetnie znam
Napisano 03 kwiecień 2009 - 20:33
Dlatego najlepiej jest sie wspomóc zwykłą ledówką ukierunkowaną delikatnie na dól. Mam dwie soczewkowe lampy i tam jest ten sam problem - swiatło mocne, ale mocno skupione. Wszystko co daleko było widać doskonale, ale to co "pod kołem" to juz ciemność. Założyłem dwie ledówki i widziałem pieknie to co przedemną i nawet poboczę. W sumie zestaw nie drogi dość ekonomiczny, bo lampy ładowane z gniazdka i koszt jednej to 55zł. , a tamte ledówki mają po 2xAA a koszt jak wpsomniałem około 10 zł. Moim subiketywnym zdaniem rozwiazanie iście ekonomiczne i skuteczne.
Napisano 04 kwiecień 2009 - 17:11
Bocialarka ma diodę Luxeon 1W lub mocniejszą i kolimator 15*. Wszystkiego z Sigmy a szczególnie z Cateye'a nie ma nawet co porównywać z Bocialarką. Można oczywiście dodatkowo wymienić diodę w B na Cree tylko odpowiednio trzeba dobrać prąd jaki ma przepływać przez diodę.
No chyba, że ktoś ma ochotę dać Hid'a i widzieć więcej niż potrzebuje.
No chyba, że ktoś ma ochotę dać Hid'a i widzieć więcej niż potrzebuje.
Napisano 19 lipiec 2009 - 14:25
Poszukuję oświetlenia na przód oczywiście do szosówki.
Mogę przeznaczyć na to ok. 70zł. Co najlepszego mogę dostać w tej cenie? Zależy mi na silnym snopie światła.
Pozdrawiam czekam na szybką odpowiedź.
Ps. Czytałem porównania, ale potrzebuje waszej opinii.
Ps2. Ewentualnie propozycje tylnej lampki do 40zł.
Mogę przeznaczyć na to ok. 70zł. Co najlepszego mogę dostać w tej cenie? Zależy mi na silnym snopie światła.
Pozdrawiam czekam na szybką odpowiedź.
Ps. Czytałem porównania, ale potrzebuje waszej opinii.
Ps2. Ewentualnie propozycje tylnej lampki do 40zł.
Napisano 19 lipiec 2009 - 16:21
Mam dwie soczewkowe lampy i tam jest ten sam problem - swiatło mocne, ale mocno skupione. Wszystko co daleko było widać doskonale, ale to co "pod kołem" to juz ciemność.
Dlatego, że lampy soczewkowe (np te stosowane w samochodach) mają dawać ukierunkowany snop światła (w autach np odcięty tak, żeby nie oślepiać ludzi z naprzeciwka). Wadą jest to, że takie lampy świecą dobrze tylko kiedy są w perfekcyjnym stanie, lekko wypalone odbłyśniki, wypiaskowane klosze dają drastyczny spadek jakości oświetlenia.
Napisano 20 lipiec 2009 - 20:18
Chciałbym coś gotowego do jazdy(nie pozycjonówke!) i dobrego do ok. 100zł.
Może np. MacTronic MLF-1W ? MacTronic NDB-4W ?
Może np. Kellys RHL-09 ? Jakiś Kellys?
Może np. Adder RHL-11V ?
Może np. Jakiś Cateye?
Może np. Jakaś Sigma?
Skomentujcie lampki, proponujcie itd..
Może np. MacTronic MLF-1W ? MacTronic NDB-4W ?
Może np. Kellys RHL-09 ? Jakiś Kellys?
Może np. Adder RHL-11V ?
Może np. Jakiś Cateye?
Może np. Jakaś Sigma?
Skomentujcie lampki, proponujcie itd..