Wygląda mi to na nieco uproszczoną wersję Vortexa, bo parametry podobne (nieco mniejsza siła hamulca), co ciekawe trenażer jest produkowany specjalnie dla: Only available at XXL, Halfords UK and Decathlon - sądzę, że wszystko co się tyczy Vortexa, będzie odnosić się również do tego trenażera.
Dla mnie największą wadą po przesiadce z dobrego hydraulika, była mała bezwładność (Mass inertia 11,81 kg) co przy większych mocach (ftp i wyżej) powodowało dość niekomfortowe przepychanie korby przez okolice 12/6 (korba w pionie), za to wykres mocy hamowania jak pod linijkę, odchyłki ok. 5W. Sprzedałem, kupiłem Bushido, do charakterystyki hydraulika mu trochę brakuje, ale przy większych prędkościach obrotowych koła jest całkiem nieźle, a po ostatniej aktualizacji oprogramowania wyraźnie poprawiło się parę drobnych niedociągnięć.
Do komunikacji z PC wystarczy ANT+ stick, trenażer obsługuje ANT+ FE-C.
Przy okazji widzę, że wkrotce TACX będzie sprzedawał model FLUX, pozycjonowany pomiędzy Bushido, a Ironman - głównie dlatego, że nie ma napędu koła. Będzie to bardziej "budżetowy" model - przynajmniej w porównaniu do NEO.
A jeszcze jeden model wprowadzą od listopada (dostępność ograniczona terytorialnie): MAGNUM. Właściwie to należałoby raczej określić jako dużą bieżnię, na tyle dużą, że można po niej jeździć rowerem i dużym 32" ekranem monitora. Tutaj nachylenie jest realnym nachyleniem (do 15%), ale konsekwencją tego, że jest to bieżnia, jest ograniczenie max prędkości do 30 km/h .