Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trenażer z "wirtualem"

2226 odpowiedzi w tym temacie

#441 herbatniczek

herbatniczek
  • Użytkownik
  • 339 postów

Napisano 15 sierpień 2016 - 15:01

No to chyba Bkool..

W przypadku Bkool-a to zawsze kupuje się miesiąc tak? Czyli zakup np od 15stego do 15stego i nawet jeśli jeden dzień skorzystam, to i tak płacę całość?

Jeśli nie wykupię abonamentu to mam możliwość pracy na trasach 2D czyli mapie ? I wtedy pytania - czy mogę wgrywać swoje trasy z GPX albo jakoś je skonwertować z GPX do odpowiedniego formatu? I bez tego abonamentu czy wtedy także opór będzie się dostosowywał do trasy? Czy Bkool będzie wtedy w stanie zbudować obciążenia na podstawie pliku gpx?

Co jeśli w środku treningu padnie mi net albo ew. go przytnie ? Mam płynność treningu bez neta?

#442 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 15 sierpień 2016 - 15:17

Oprogramowanie Bkool zdecydowanie taniej wyjdzie niż kupowanie pakietu Tacx Basic/Advanced gdzie i tak musisz dokupować filmy osobno.

Tańszy trenażer Bkoola transmituje moc więc można go podłączyć do wszelkiego oprogramowania. Tylko opór nie będzie regulowany automatycznie, a więc aby pojechać mocniej będziesz musiał po prostu jechać na cięższym przełożeniu.

Najtaniej chyba wyjdzie Tacx Vortex Smart + ant+ usb stick z allegro/ebay + abonament Bkool. Polecam też spróbowanie Zwifta w zimie. Świetna rzecz.

#443 blazej

blazej
  • Użytkownik
  • 291 postów

Napisano 15 sierpień 2016 - 16:14

Można wziąć Tacxa z FE-C i soft od innej f-my jak robi wiele osób.

Wysłane z mojego SM-T815 przy użyciu Tapatalka

#444 Pio_tr

Pio_tr
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 15 sierpień 2016 - 18:24

No to chyba Bkool..

W przypadku Bkool-a to zawsze kupuje się miesiąc tak? Czyli zakup np od 15stego do 15stego i nawet jeśli jeden dzień skorzystam, to i tak płacę całość?

Jeśli nie wykupię abonamentu to mam możliwość pracy na trasach 2D czyli mapie ? I wtedy pytania - czy mogę wgrywać swoje trasy z GPX albo jakoś je skonwertować z GPX do odpowiedniego formatu? I bez tego abonamentu czy wtedy także opór będzie się dostosowywał do trasy? Czy Bkool będzie wtedy w stanie zbudować obciążenia na podstawie pliku gpx?

Co jeśli w środku treningu padnie mi net albo ew. go przytnie ? Mam płynność treningu bez neta?

Abonament kupujesz na miesiąc lub rok. Jest opcja zawieszenia używania, na kilka miesięcy. Nie korzystałem z tej opcji wiec w praktyce nie wiem jak to jest.

W wersji basic, bez abonamentu nie masz tylko streamingu tras video i widoku 3D. Reszta, może za wyjątkiem jakiś nieistotnych pierdołek/gadżetów bez zmian.

Możesz wrzucać swoje gpx-y i będą działać. Obciążenie buduje automatycznie, ale możesz je poprawiać w edytorze. Czasami warto.

Za pomocą tego edytora możesz zbudować swoją trasę, pod trening interwałowy na przykład.

Jak net pada, to obciążenia są generowane nadal, zapis buforowany w kompie. Tylko na ekranie obraz "stoi".

Można sterować obciążenie ręcznie bez neta. Jak potrzebuje to używam do tego swojego Garmina 1000 w którym to reguluje. Poza tym jest trochę darmowych programów które komunikują się przez ANT+ i neta nie potrzebują.

#445 P@ul13

P@ul13
  • Użytkownik
  • 49 postów

Napisano 16 sierpień 2016 - 18:39

Panowie a ja mam pytanie. Przyszedł mi dzisiaj trenazer tacx ironman jednak jeszcze go nie podłączyłem bo muszę kupić opone+ coś do 400 zł bo taki dostałem ebon na wykorzystanie. Dodatkowo jezdze jeszcze na rowerze wiec na razie chyba nie będę go mocował do trenazera (trenazer kupiłem dlatego teraz a nie na jesień bo był na promocji a od września ceny mają wzrosnąć tych urzządzen wiec nie robiło mi różnicy czy kupię teraz czy za miesiąc). Ale do rzeczy.Czy trenażer będzie pokazywał mi prędkość i kadencje czy musze dokupić jeszcze takie urządzonko tacxa żeby to pokazywało? Pytam bo jeśli trenazer w programie na komputerku pokazuje predkosc to e bon wykorzystam sobie na coś innego a jak nie no to dokupię czujnik pomiaru prędkości

#446 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 17 sierpień 2016 - 09:12

Tak, nadaje prędkość (wirtualną) i kadencję (dość realną).

W zwykłym profilu ANT+ jako spd/cad (czyli ustawienie combo czujnika prędkości/kadencji jak garminowski GSC-10), w profilu ANT+ FE-C w paczce danych. 

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#447 herbatniczek

herbatniczek
  • Użytkownik
  • 339 postów

Napisano 18 sierpień 2016 - 19:45

Panowie.. Jak wypożyczę bkool i mi się spodoba to mogę za niego zapłacić, tylko kosztuje 597euro, czyli o jakieś 500zł drożej niż jakbym go kupował w PL. Skąd taka różnica i czy może ma ktoś jakiś niepotrzebny kupon bkool który by obniżył cenę do 2k ?

#448 Pio_tr

Pio_tr
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 18 sierpień 2016 - 20:56

Wypożycz, przetestuj, odeślij, kup w PL :)

• Frania.Bania lubi to

#449 P@ul13

P@ul13
  • Użytkownik
  • 49 postów

Napisano 19 sierpień 2016 - 17:17

Pierwszy trening na tacx Ironman i jak na razie mieszane uczucia zobczymy jak będzie dalej.

#450 dywyn

dywyn
  • Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 19 sierpień 2016 - 18:01

Mieszane? To znaczy konkretnie co ci się podoba a co nie :)

#451 P@ul13

P@ul13
  • Użytkownik
  • 49 postów

Napisano 24 sierpień 2016 - 22:02

A wiec tak nie wiem bo może mam zle ustawiony trenazer ale gdy jade powyżej nachylenia 8% to zamiast płynnego kręcenia to czuje ze są jakieś dziwne przeskoki jak by trenazer dawał opór popuścił i znów oporował. Nie wiem czym to jest spowodowane. Mam jeszcze pytanie czy zawsze trzeba kalibrować trenazer przed treningiem?

#452 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 24 sierpień 2016 - 22:09

Brzmi jak ślizgająca się opona.

Jeśli warunki termiczne i ciśnienie w oponie nie zmieniły się to możesz kalibrować rzadziej.

#453 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 25 sierpień 2016 - 13:52

Chyba TTTM - z tego co pamiętam Zbyszek  zbik1967 też na to narzekał. Nie jestem pewny, czy nie jest to powiązane z niską kadencją i wtedy wariuje...

"Kalibracja" w przypadku tacx'a to sprawdzenie, czy koło zatrzymuje się w określonym przedziale czasowym, czyli czy docisk mieści się w określonym zakresie. Nie kalibruje się w ten sposób miernika mocy, bo tam takiego nie ma ;)

#454 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 25 sierpień 2016 - 14:02

Kalibracja w trenażerach Tacxa ma też wpływ na odczyty mocy. Dlatego robi się ją "na ciepło" (kalibracja zrobiona na zimno spowoduje zawyżone odczyty).

#455 P@ul13

P@ul13
  • Użytkownik
  • 49 postów

Napisano 25 sierpień 2016 - 18:24

Ale ogolnie trenazer wart swojej ceny. A dlaczego Ironman jest tańszy od I-geniusa (brak zestawu uzupełniającego w cenie a ironman już ma) skoro jak patrze na parametry to są identyczne? Czym te dwa trenazery się różnią ?

#456 Pan_Wonsik

Pan_Wonsik
  • Użytkownik
  • 123 postów

Napisano 31 sierpień 2016 - 20:07

Co sądzicie o tym trenażerze? 

http://www.decathlon...id_8345488.html

wart swojej ceny? 

Czy jak dokupie ant+ stick do komputera to połączego z np. zwiftem czy bede potrzebował coś jeszcze?

#457 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 01 wrzesień 2016 - 10:44

Wygląda mi to na nieco uproszczoną wersję Vortexa, bo parametry podobne (nieco mniejsza siła hamulca), co ciekawe trenażer jest produkowany specjalnie dla: Only available at XXL, Halfords UK and Decathlon - sądzę, że wszystko co się tyczy Vortexa, będzie odnosić się również do tego trenażera. 

Dla mnie największą wadą po przesiadce z dobrego hydraulika, była mała bezwładność (Mass inertia 11,81 kg) co przy większych mocach (ftp i wyżej) powodowało dość niekomfortowe przepychanie korby przez okolice 12/6 (korba w pionie), za to wykres mocy hamowania jak pod linijkę, odchyłki ok. 5W. Sprzedałem, kupiłem Bushido, do charakterystyki hydraulika mu trochę brakuje, ale przy większych prędkościach obrotowych koła jest całkiem nieźle, a po ostatniej aktualizacji oprogramowania wyraźnie poprawiło się parę drobnych niedociągnięć.

Do komunikacji z PC wystarczy ANT+ stick, trenażer obsługuje ANT+ FE-C.

Przy okazji widzę, że wkrotce TACX będzie sprzedawał model FLUX, pozycjonowany pomiędzy Bushido, a Ironman - głównie dlatego, że nie ma napędu koła. Będzie to bardziej "budżetowy" model - przynajmniej w porównaniu do NEO.

A jeszcze jeden model wprowadzą od listopada (dostępność ograniczona terytorialnie): MAGNUM. Właściwie to należałoby raczej określić jako dużą bieżnię, na tyle dużą, że można po niej jeździć rowerem i dużym 32" ekranem monitora. Tutaj nachylenie jest realnym nachyleniem (do 15%), ale konsekwencją tego, że jest to bieżnia, jest ograniczenie max prędkości do 30 km/h ;).

• Pan_Wonsik lubi to

#458 Pan_Wonsik

Pan_Wonsik
  • Użytkownik
  • 123 postów

Napisano 01 wrzesień 2016 - 20:04

Wygląda mi to na nieco uproszczoną wersję Vortexa, bo parametry podobne (nieco mniejsza siła hamulca), co ciekawe trenażer jest produkowany specjalnie dla: Only available at XXL, Halfords UK and Decathlon - sądzę, że wszystko co się tyczy Vortexa, będzie odnosić się również do tego trenażera. 

Dla mnie największą wadą po przesiadce z dobrego hydraulika, była mała bezwładność (Mass inertia 11,81 kg) co przy większych mocach (ftp i wyżej) powodowało dość niekomfortowe przepychanie korby przez okolice 12/6 (korba w pionie), za to wykres mocy hamowania jak pod linijkę, odchyłki ok. 5W. Sprzedałem, kupiłem Bushido, do charakterystyki hydraulika mu trochę brakuje, ale przy większych prędkościach obrotowych koła jest całkiem nieźle, a po ostatniej aktualizacji oprogramowania wyraźnie poprawiło się parę drobnych niedociągnięć.

Do komunikacji z PC wystarczy ANT+ stick, trenażer obsługuje ANT+ FE-C.

Przy okazji widzę, że wkrotce TACX będzie sprzedawał model FLUX, pozycjonowany pomiędzy Bushido, a Ironman - głównie dlatego, że nie ma napędu koła. Będzie to bardziej "budżetowy" model - przynajmniej w porównaniu do NEO.

A jeszcze jeden model wprowadzą od listopada (dostępność ograniczona terytorialnie): MAGNUM. Właściwie to należałoby raczej określić jako dużą bieżnię, na tyle dużą, że można po niej jeździć rowerem i dużym 32" ekranem monitora. Tutaj nachylenie jest realnym nachyleniem (do 15%), ale konsekwencją tego, że jest to bieżnia, jest ograniczenie max prędkości do 30 km/h ;).

czy  w tym budżecie znajde coś lepszego? Albo jest coś do czego warto dopłacić max 200-300zł? 

#459 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 01 wrzesień 2016 - 20:50

Jeśli odpowiadasz bezpośrednio pod postem, nie ma potrzeby umieszczania cytatu - przecież jest dokładnie powyżej, tak to tylko zaśmieca wątek.

Jeśli chcesz mieć trenażer sterowany to chyba nie, ewentualnie rozglądnąć się za używanymi, bo dopłacać do nowego Vortexa nie ma sensu, zwłaszcza w cenie Deca czyli 2 tysięcy bez zety (w Bikestacji masz za 4 stówy taniej).

#460 Kamil Wójcik

Kamil Wójcik
  • Użytkownik
  • 129 postów

Napisano 20 wrzesień 2016 - 22:52

Nie wiem czemu w Polsce mało popularne są trenażery od Elite. Nawet w tym wątku o nich cicho. To dobry sprzęt. Rok temu kupiłem Elite RealTour B+ i jestem zadowolony.

Dodaj odpowiedź